Παράλληλους σχεδιασμούς με στόχο τόσο τη διαχείριση των ζητημάτων της με την Τουρκία αλλά και την ανάδειξη ενός ιδιαίτερου ρόλου για την Ελλάδα τόσο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου όσο και των Δυτικών Βαλκανίων επιχειρεί η Αθήνα. Οι αραβικές χώρες και οι χώρες του Κόλπου δε, σε συνδυασμό με το Ισραήλ, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας, όπως επιβεβαιώνουν και οι διαδοχικές επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των διαύλων επικοινωνίας και των σχέσεων που οικοδομεί η χώρα στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο των επαφών, ο ΥΠΕΞ βρίσκεται ακόμα μία φορά από χθες για διήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ενδυναμώνουν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή η απόσταση με την Αγκυρα αυξάνεται διαρκώς.
Η ατζέντα του Ελληνα ΥΠΕΞ
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η επίσκεψη σχεδιαζόταν από τις ημέρες της κρίσης στη Γάζα, οπότε και ο ΥΠΕΞ μετέβη σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιορδανία και εν συνεχεία στην Αίγυπτο, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συντονισμός. Οι συνθήκες επέβαλαν το ταξίδι Δένδια στο Αμπου Ντάμπι να μετατεθεί και την ατζέντα των χθεσινών συνομιλιών του με τον ομόλογο του σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν να εστιάζει πλέον στην επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ελλάδα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ζητήματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου. Επί τάπητος τέθηκαν επίσης ζητήματα διμερούς στρατηγικής συνεργασίας δεδομένης και της συμφωνίας για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας που υπεγράφη το 2020. Σήμερα ο Δένδιας, δεύτερη μέρα των επαφών του στα ΗΑΕ, θα επισκεφθεί και τα νέα γραφεία της ελληνικής πρεσβείας.
Που ποντάρει η Αθήνα
Για την Αθήνα τα ΗΑΕ έχουν εξελιχθεί σε έναν από τους στενότερους συμμάχους της στην περιοχή, που της δίνει περιθώριο να διεκδικήσει και εξέλιξη του ρόλου της. Η ελληνική πλευρά ποντάρει ιδιαίτερα και στα σχήματα πολυμερών συνεργασιών, αλλά και σε δράσεις όπως το φόρουμ «Φιλία», που μπορούν να την αναδείξουν σε ένα είδος συνεκτικής δύναμης της περιοχής, που μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως γέφυρα μεταξύ των ίδιων των χωρών της Μέσης Ανατολής, όσο και αυτών με την ΕΕ. Στη σκιά δε και της ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με χώρες όπως τα ΗΑΕ, εκτιμάται ότι η Αθήνα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες συνεργασιών σε ένα ευρύτερο επίπεδο πέραν της ενέργειας, συμβάλλοντας σημαντικά στην αλλαγή του χάρτη συμμαχιών της περιοχής.
Τις κινήσεις της Αθήνας σε κάθε περίπτωση βλέπει με σκεπτικισμό η Αγκυρα, που λόγω των πολιτικών της βρίσκεται εκτός των εν λόγω σχημάτων συνεργασίας και θεωρεί ότι η Ελλάδα γίνεται ο «Δούρειος Ιππος» των συμφερόντων του Ισραήλ και της Αιγύπτου τόσο στην περιοχή όσο και στην ΕΕ, όπως έχουν αναφέρει κατά καιρούς τουρκικές διπλωματικές πηγές.
Σε στενό κύκλο
Την ίδια στιγμή η ελληνική διπλωματία συνεχίζει τις προετοιμασίες για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα επιχειρηθεί να είναι σε όσο το δυνατόν πιο «στενό κύκλο». Η τουρκική διπλωματία επιχειρεί διακαώς να δείξει ένα «καλό πρόσωπο» στην ΕΕ, κάτι που αποδείχθηκε και από την επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Παρίσι, με στόχο την εξασφάλιση της «θετικής ατζέντας». Ωστόσο οι επιθέσεις εναντίον της Αθήνας στο εσωτερικό της Τουρκίας, τόσο από αξιωματούχους, όπως ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, όσο και διάφορους «δημοσιολογούντες», όπως ο απόστρατος αντιναύαρχος, Τζιχάτ Γιαϊτζί, συνεχίζονται. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Γιαϊτζί σε δηλώσεις του σε τουρκική εφημερίδα υποστήριξε δε ότι «η Ελλάδα κάθεται στο τραπέζι για να διαπραγματευθεί μόνον τα θέματα που θέλει, δηλαδή τις απαιτήσεις της» για να καταλήξει λέγοντας ότι σε μια τέτοια διαπραγμάτευση «θα πρέπει μετά τη χειραψία με την Ελλάδα να μετρήσουμε τα δάχτυλά μας».