Για διαμόρφωση του απαιτούμενου τείχους ανοσίας μετά από περίπου τρεις μήνες, από το Σεπτέμβρη, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
«Οι εμβολιασμένοι έχουν τεράστια, όχι απόλυτη προστασία» προειδοποίησε, ενώ επικαλέστηκε τον κίνδυνο να συμβεί ό,τι συνέβη στην Σιγκαπούρη ενόψει της περιόδου των διακοπών.
Εθελοντικός εμβολιασμός σε παιδιά από 12 και πάνω
Ειδικότερα, ο ερευνητής ζήτησε να αρχίσει ο εθελοντικός εμβολιασμός των παιδιών από 12 ετών και πάνω αν υπάρχει επάρκεια εμβολίων. «Πιθανολογείται ολοένα και περισσότερο ότι τα νέα στελέχη μολύνουν πιο εύκολα τα παιδιά, θα θελα να το ξορκίσουμε, φαίνεται όμως ότι προσβάλλει ολοένα και μικρότερες ηλικίες δυστυχώς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πολύ νωρίς να μιλάμε για τείχος ανοσίας»
Για το τείχος ανοσίας σχολίασε ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για προστασία σε επίπεδο πληθυσμού, απλώς γιατί δεν έχουμε καν τα νούμερα που θα μας επιτρέπουν να το ονειρευόμαστε. Χρειαζόμαστε πάνω από 80% εμβολιασμούς το είπε και ο ΠΟΥ, πλήρεις, για όλο τον πληθυσμό. Πολύ καλοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε ακόμα 3 μήνες περίπου. Μέχρι το τέλος καλοκαιριού Σεπτέμβρη θα μιλάμε για τείχος ανοσίας».
Αν η Ελλάδα πάει στους 150.000 εμβολιασμούς τη μέρα, εξήγησε ο κ. Παυλάκης θα γίνει ο παγκόσμιος πρωταθλητής. Η Κίνα ανέφερε κάνει 20 εκατ. εμβολιασμούς την ημέρα, επομένως για την Ελλάδα μιλάμε αναλογικά για 150.000 εμβολιασμούς.
Τι συνέβη στην Σιγκαπούρη
«Πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι γιατί θα καθορίσει το φθινόπωρο. Μη γελιόμαστε, τα πράγματα συνεχίζουν να είναι επικίνδυνα. Η Σιγκαπούρη που τα είχε πάει υπέροχα, μια μικρή οργανωμένη χώρα με μόνο ένα αεροδρόμιο, άφησαν τις διεθνείς πτήσεις να πηγαινοέρχονται κόλλησε ένας 78χρονος εργαζόμενος στο αεροδρόμιο και έκαναν από αυτό το περιστατικό 40 μολύνσεις την ημέρα με το ινδικό στέλεχος» υπογράμμισε ο καθηγητής. «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή, είναι ηλίου φαεινότερον ότι θα έρθουν τα ‘πάντα όλα’, όλα τα στελέχη θα έρθουν στην Ελλάδα» προειδοποίησε.
Κίνδυνος συνδημίας
Παράλληλα αναφέρθηκε και στον κίνδυνο συνδημίας, δηλαδή τη συσσωμάτωση δύο ή περισσοτέρων ταυτόχρονων ή διαδοχικών επιδημιών ή συστάδων ασθενειών σε πληθυσμούς, κάτι που συνέβη στη Νότια Αφρική όπου σε ορισμένες περιοχές το 25% του ενήλικου πληθυσμού έχει AIDS και κορωνοϊό πολλοί είναι ανοσοκατεσταλμένοι και έχουν τον ίο στο σώμα τους για μήνες. «Μια γυναίκα ήταν μολυσμένη για πάνω από 6μηνο κι έκανε στο σώμα της τεραστία γκάμα στελέχη του ιού που πηρέ πολύ χρόνο να γίνουν στον πληθυσμό μέσα σε μερικούς μήνες» σημείωσε.