Το Σεπτέμβριο του 1939, ο φακός του Αμερικανού φωτογράφου Julien Bryan απαθανάτισε στο κέντρο της Βαρσοβίας ένα κοριτσάκι ντυμένο ναυτάκι, να κρατά αγκαλιά το σκυλάκι του.
Με μία πρώτη ματιά πρόκειται για μια καθημερινή και ειρηνική σκηνή. Όμως, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε μετά από μεγάλο βομβαρδισμό της Βαρσοβίας από τη γερμανική αεροπορία στις 8 Σεπτεμβρίου 1939. Μία εβδομάδα πριν, οι δυνάμεις του Χίτλερ είχαν εισβάλει στην Πολωνία, ξεκινώντας τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πιο καταστροφικό που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.
Η λήψη της φωτογραφίας έγινε καθώς το μικρό κορίτσι παρακολουθούσε πυροσβέστες και εθελοντές διασώστες, ενώ προσπαθούσαν να βγάλουν επιζώντες μέσα από τα συντρίμμια ενός σπιτιού στη γειτονιά της που είχε βομβαρδιστεί.
Πρόκειται για μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που δείχνει τον τρόμο του πολέμου μέσα από μία «αθώα» φωτογραφία. Είναι ακριβώς η αθωότητα του μικρού κοριτσιού, με τα ναυτικά ρούχα και το σκυλάκι της, που κοιτάζουν με περισυλλογή και απορία τα ερείπια και το θάνατο γύρω τους, που κάνουν συγκλονιστική τη φωτογραφία.
Όμως, σε αυτή τη λήψη απαθανατίστηκε μόνο η αρχή της τραγωδίας, που ανέμενε το κοριτσάκι και τους κατοίκους της Βαρσοβίας. Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1939, οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Βαρσοβία και ξεκίνησε η ναζιστική κατοχή για τα επόμενα πεντέμισι χρόνια. Απ’ όλες τις κατεχόμενες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Βαρσοβία υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές και απώλειες πληθυσμού.
Σύμφωνα με τη ναζιστική ιδεολογία, οι Πολωνοί ήταν κάτι σαν τον τελευταίο κρίκο της ανθρώπινης αλυσίδας, και προορίζονταν για σκλάβοι.
Στο τέλος του πολέμου, οι Γερμανοί κυριολεκτικά ισοπέδωσαν την πόλη, μετά την εξέγερση του πληθυσμού το 1944. Οι Γερμανοί έκαψαν ή ανατίναξαν όλα τα κτίρια στο κέντρο της Βαρσοβίας, μην αφήνοντας πέτρα πάνω στην πέτρα.
Η φωτογραφία δείχνει το αποτέλεσμα της ναζιστικής διαστροφής.
Η αεροφωτογραφία των ερειπίων της πόλης στο τέλος του πολέμου αποδεικνύει ότι η καταστροφή της υπήρξε, σ’ ένα μεγάλο τμήμα της, απόλυτη και όχι πολύ διαφορετική από εκείνες της Χιροσίμας και του Ναγκασάκι, μετά τις ρίψεις των ατομικών βομβών.
Είναι άγνωστο αν το κοριτσάκι της Βαρσοβίας επιβίωσε στο τέλος του πολέμου, αλλά οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο μάλλον ήταν ελάχιστες…
Πηγή: Μηχανή του Χρόνου