«Η Ελλάδα είναι υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάτη, με τον Ταγίπ Ερτνογάν, στις 14 Ιουνίου, μετά το τέλος της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Όπως είπε, με την γειτονική χώρα «υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις» σε σειρά θεμάτων, προσθέτοντας πάντως ότι «το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε».
Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι «η αποκλιμάκωση λόγων και έργων, είναι διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων. Προσβλέπουμε σε ένα ήρεμο Καλοκαίρι. Πρώτο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προώθηση της θετικής ατζέντας σε μια σειρά από τομείς. Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας: Tους τελευταίους μήνες είχαμε επανέναρξη και δύο γύρους διερευνητικών επαφών, πολιτικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο, ανταλλαγές επισκέψεων των Υπουργών Εξωτερικών.
Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, η πρόοδος τόσο των ελληνοτουρκικών, όσο και των ευρωτουτουρκικών σχέσεων, περνούν μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό είναι καταγεγραμμένο και σε σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ελπίζουμε ότι θα το καταλάβει και η Τουρκία και ότι η συνάντηση αυτή στο ανώτατο επίπεδο θα είναι μια ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις διμερείς σχέσεις».
Σε ότι αφορά στη δυσφορία της Άγκυρας για την ΚΥΑ της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία ορίζεται ως ασφαλής τρίτη χώρα για τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και τη Σομαλία, η κ. Πελώνη ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι αποτελεί μέτρο στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.