Αυξάνονται και πάλι οι εγγραφές ακινήτων στις πλατφόρμες τύπου Airbnb, με φόντο την προοπτική ανάπτυξης της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης στη μετά Covid-19 εποχή. Η ανάκαμψη που καταγράφει ο τουρισμός όσο απελευθερώνονται τα ταξίδια και κυρίως η ευκαιρία για περισσότερα έσοδα ωθούν αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων να αναζητήσουν ξανά την τύχη τους στις διαδικτυακές πλατφόρμες κρατήσεων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας AirDNA (η οποία εξειδικεύεται στην ανάλυση των δεδομένων των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων), η Ελλάδα αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό με 120% αύξηση των κρατήσεων το διάστημα 16 Απριλίου – 15 Μαΐου, σε σχέση με τις προηγούμενες 30 ημέρες, όταν η αύξηση στο σύνολο των προορισμών στην Ευρώπη ήταν 60%. Παρά την… τάση επιστροφής των ιδιοκτητών, η προσφορά δεν φαίνεται να καλύπτει τη ζήτηση.
Μάλιστα, γνωστή πλατφόρμα έσπευσε να προειδοποιήσει ότι δεν θα έχει αρκετούς οικοδεσπότες για να καλύψει τη ζήτηση αυτό το καλοκαίρι, ειδικά σε μη αστικούς προορισμούς.
Ποια είναι λοιπόν η δυναμικότητα του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων (διαμερίσματα ή/και μονοκατοικίες, όχι ιδιωτικά δωμάτια) στη χώρα μας σήμερα; Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates σε 25 νησιωτικούς προορισμούς ο αριθμός των ακινήτων (διαμερίσματα-μονοκατοικίες) που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ανέρχεται σε 32.224, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των ιδιωτικών δωματίων διαμορφώνεται σε 3.742.
Ειδικότερα, στην Κρήτη βρίσκονται τα περισσότερα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και φθάνουν τις 13.965 (αποτελούν το 43,33% της δυναμικότητας του κλάδου). Η Σαντορίνη διαθέτει 2.184 κατοικίες (6,7%), η Μύκονος 2.046 κατοικίες (6,34%), η Ρόδος 2.483 (7,7%), η Πάρος 1.640 κατοικίες (5,08%), η Κεφαλλονιά 1.785 (5,53%), η Λευκάδα 1.145 (3,55%) και η Ζάκυνθος 1.521 κατοικίες (4,72%). Τα υπόλοιπα νησιά κυμαίνονται από 116 κατοικίες έως και 400 εκτός από την Τήνο που διαθέτει 752 κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η ευκαιρία
Παράγοντες του real estate θεωρούν πως η διαφαινόμενη προοπτική του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα μας να προβάλει την εξοχική κατοικία ως επενδυτικό ακίνητο, ως ακίνητο απόδοσης για τους εν δυνάμει αλλοδαπούς επενδυτές. Οπως λένε, «αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα μας η δεδομένη χρονική στιγμή ώστε να αναδείξει ένα νέο επενδυτικό μοντέλο (τουρισμός & real estate) που σε συνάρτηση με τα φορο-κίνητρα που έχει νομοθετήσει για τις επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία θα έχει άμεση ανταπόκριση από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα».
Σημαντικές δυνατότητες εκτιμάται πως έχουν και τα πολυτελή ακίνητα, μια κατηγορία που βρίσκεται ακόμη στα «σπάργανα» εν αντιθέσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Νοτίου Ευρώπης όπως η Ιταλία και η Ισπανία που καρπώνονται ήδη αξιόλογα οφέλη. Εκτιμάται πως με την αναβάθμιση των υποδομών αλλά και της διεθνούς εικόνας, η Ελλάδα θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε υπολογίσιμο ανταγωνιστή.
Οι πολυτελείς κατοικίες. Ηδη, ιδιαίτερα εύποροι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον να διερευνήσουν τις δυνατότητες απόκτησης ακινήτου, σε περιοχές όπως οι Σπέτσες, η Υδρα, η Μύκονος, η Κέρκυρα αλλά και τα νότια προάστια της Αττικής (Βούλα και Βουλιαγμένη), εκμεταλλευόμενοι και τις χαμηλές αποτιμήσεις.
Ζήτηση υπάρχει και για τις πολυτελείς κατοικίες που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό. Η ανάπλαση των 6.200.000 τ.μ. του πρώην διεθνούς αεροδρομίου των Αθηνών μαγνητίζει τα βλέμματα των «βαθύπλουτων» ανά τον κόσμο, οι οποίοι δελεάζονται από την ιδέα να αποκτήσουν παρουσία στην αναβαθμισμένη Αθηναϊκή Ριβιέρα, με θέα το «απέραντο Αιγαίο», ακόμη και αν χρειαστεί να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη». Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν ήδη οι πρώτες προκρατήσεις σε ξένους επενδυτές, προτού ακόμη κηρυχθεί επίσημα η έναρξη του project.