Την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνουν οι αντοχές στα στοιχεία των κρατικών εσόδων τον Μάιο, γεμίζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία στους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών για αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για το δεύτερο τρίμηνο και ως εκ τούτου για την ανάπτυξη του 2021. Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν υπέρβαση 209 εκατ. ευρώ στο σύνολο των καθαρών εσόδων τον Μάιο και υπέρβαση 47 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα, μειώνοντας τις αποκλίσεις και στο πεντάμηνο. Τα καθαρά έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου εμφανίζουν μείωση μόλις 259 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από φόρους 132 εκατ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα είναι αυξημένο κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, στα 8,167 δισ. ευρώ αντί για 7,168 δισ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει τις πιο συντηρητικές προβλέψεις για τη φετινή ανάκαμψη – στο 3,6% – σε αντίθεση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών κοντά στο 5%. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τα στοιχεία επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο ταχύτερης ανάκαμψης σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά πως αναμένουμε την επιβεβαίωση των στοιχείων και το επόμενο τρίμηνο για να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ. Εξάλλου, η θετική έκπληξη από το την ύφεση του πρώτου τριμήνου δείχνει τον δρόμο (-2,3%), καθώς το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε πάνω από διπλάσια ύφεση από τα τελικά στοιχεία. Οπως ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών – αναφορικά με αποφάσεις που αφορούν τις ρυθμίσεις οφειλών κ.λπ. – ο δημοσιονομικός χώρος προς το παρόν στηρίζεται στις υπάρχουσες προβλέψεις, που είναι συγκρατημένες, αλλά αναμένεται να περάσει το καλοκαίρι και να εξεταστούν τα στοιχεία.
Βασικό άξονα για την πορεία του ΑΕΠ αποτελούν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένονται σε 7,8 δισ. ευρώ φέτος. Η άφιξη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα φέρνει θετικές ειδήσεις ως προς την έγκριση του ελληνικού σχεδίου και σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών οι πρώτοι πόροι ύψους 4 δισ. ευρώ αναμένονται μετά τα μέσα Ιουλίου. Το σχέδιο θα πάει προς έγκριση στη Βουλή και θα περιέχει χρονοδιαγράμματα και ορόσημα τα οποία θα δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.
Για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου το έλλειμμα στο ισοζύγιο είναι ύψους 10.828 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 9.769 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 7.494 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το πρωτογενές έλλειμμα είναι στα 8.167 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 7.169 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 4.843 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 18.290 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 259 εκατ. ευρώ ή 1,4% έναντι της εκτίμησης. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 19.934 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 281 εκατ. ευρώ ή 1,4% έναντι του στόχου. Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 16.920 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 132 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του στόχου.
Τον Μάιο τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 3.165 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 209 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 3.466 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 141 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2.981 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 47 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου και οι δαπάνες στο πεντάμηνο ανήλθαν στα 29.118 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 800 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου (28.317 εκατ. ευρώ).