Με «όπλο» τα Covid free νησιά προσδοκά η χώρα μας την «ανάσταση» του τουρισμού – και κατά συνέπεια, της ελληνικής οικονομίας – έστω από τον Ιούλιο και μετά, παρά το γεγονός ότι ανοίξαμε τον τουρισμό από τις 14 Μαΐου.
Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάζουν εμφανή βελτίωση και τον πλήρη εμβολιασμό των Ελλήνων να έχει ξεπεράσει το 30%, κυβέρνηση και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου ευελπιστούν πως τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα από το καλοκαίρι του 2020, παρότι δεν τρέφουν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει σύγκριση με το… «Covid free» καλοκαίρι του 2019.
Παράλληλα, όμως, η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως λόγω της παραλλαγής Δέλτα (ινδική), αλλά και οι προβλέψεις των ειδικών για το τέταρτο κύμα κοροναϊού, προκαλούν ανησυχίες, αλλά και αγωνία για το αν τελικά ακόμη και τα απαλλαγμένα κρουσμάτων ελληνικά νησιά καταφέρουν να συγκεντρώσουν τέτοια τουριστική κίνηση, που θα τονώσει τόσο την τοπική όσο και την εθνική οικονομία.
Covid free νησιά: Τα 8 νησιά όπου δεν εντοπίστηκαν κρούσματα
«Ακτίνα» αισιοδοξίας για τον ελληνικό τουρισμό δίνει η λίστα με τα covid free νησιά, που όλο και μεγαλώνει.
Πρόκειται για την Άνδρο, την Ιθάκη, την Ικαρία, την Κάρπαθο, την Κέα, την Κύθνο, τη Μήλο και την Τήνο, καθώς οι περιφερειακές ενότητες στις οποίες ανήκουν σημείωσαν ποσοστό θετικότητας 0,00%, κατά την έκθεση του ΕΟΔΥ της Τετάρτης (16/6), η οποία αφορά στα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας (07 Ιουνίου 2021 – 13 Ιουνίου 2021).
Αυτό σημαίνει ότι την εβδομάδα που προηγήθηκε, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές δεν εντόπισαν κανένα κρούσμα κοροναϊού στους πληθυσμούς των συγκεκριμένων νησιών.
Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν εξ αρχής η εμβολιαστική κάλυψη των νησιωτών, μια στρατηγική που επαινέθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για τους Ιταλούς, προκειμένου να προσελκύσουν τα ελληνικά νησιά όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες, οι οποίοι θα νιώθουν ασφαλείς κάνοντας διακοπές στα νησιά μας.
Πού θα κριθεί η χρονιά
Οι τουρίστες «της τελευταίας στιγμής» θα κρίνουν όλη τη χρονιά, που φέτος συμπυκνώνεται στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, όπως λένε οι επιχειρηματίες του τουρισμού.
Μάλιστα, θεωρείται κρίσιμο για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το ερχόμενο δεκαπενθήμερο, με την προσοχή όλων να είναι στραμμένη στις αποφάσεις που θα ληφθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου στις μεγάλες αγορές.
«Περιμένουμε να πάμε καλύτερα από το 2020, καθώς δεν έχουμε άλλα περιθώρια από οικονομικής πλευράς. Όμως, αυτό μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη», λένε οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Η «εκκρεμότητα» της Βρετανίας
Στις «μεγάλες εκκρεμότητες» του ελληνικού τουρισμού παραμένει η Βρετανία – η δεύτερη μεγάλη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό – η οποία, στο τέλος Ιουνίου, θα αποφασίσει εάν η Ελλάδα θα μετακινηθεί από την «πορτοκαλί» στην «πράσινη» ζώνη ταξιδιών για τους Άγγλους.
Υπενθυμίζεται ότι, προς το παρόν, οι Βρετανοί που αποφασίζουν να έλθουν στην Ελλάδα, υποχρεούνται να μείνουν σε δεκαήμερη καραντίνα με το που επιστρέφουν στη χώρα τους, κάτι που αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Βρετανία, αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων από την παραλλαγή Δέλτα, ενώ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να απειλούνται με πισωγύρισμα και, μάλιστα, σε εποχές lockdown, κάτι που θα αποβεί μοιραίο και για τον τουρισμό.
Δημοσίευμα των Financial Times μιλάει για τους κινδύνους νέου κύματος στην Ευρώπη, εξαιτίας της διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που έχει ήδη προκαλέσει πρόβλημα στη Βρετανία, έχει κυριαρχήσει στην Πορτογαλία και έχει μεταδοθεί σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.
Την ίδια στιγμή, μία άλλη μεγάλη τουριστική αγορά για την Ελλάδα, η γερμανική, δεν δείχνει να έχει καλό εμβολιαστικό ρυθμό, γεγονός που μεταθέτει τον κύριο όγκο των μετακινήσεων προς τον Αύγουστο. Παράλληλα, τα επιδημιολογικά δεδομένα και ο φόβος για τον κοροναϊό «φρενάρουν» τις κρατήσεις τουριστών και άλλων εθνικοτήτων.
Αγωνία για Ρώσους και Ολλανδούς
Με αγωνία αναμένεται και η απόφαση της Ολλανδίας για τα ταξίδια στην Ελλάδα, καθώς η χώρα έχει ήδη εντάξει νησιά του Νοτίου Αιγαίου στην «πορτοκαλί» ζώνη. Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αποφάσεις των σκανδιναβικών χωρών για τα ταξίδια, όπως και η στάση της Ρωσίας σε σχέση με τη ροή των πτήσεων τσάρτερ προς τη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι, από τις αρχές της εβδομάδας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης βρέθηκε σε Ολλανδία και Δανία, με σκοπό να ομαλοποιηθούν οι τουριστικές ροές από τις χώρες αυτές.
Ελπίδες από την αμερικανική αγορά
Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί φέτος η αμερικανική αγορά και η αυξημένη ζήτηση για την Ελλάδα. Όπως αναφέρουν παράγοντες του τουρισμού, «έχει πολλά χρόνια η Ελλάδα να δει τόσες αμερικανικές πτήσεις μαζεμένες» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και να ενισχύουν πραγματικά την Αθήνα, τις Κυκλάδες, καθώς και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί κάνουν και άλλες περιηγήσεις.
Αρχές Ιουλίου ανοίγουν όλα τα ξενοδοχεία
Μέχρι τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν και τα 10.000 ξενοδοχεία που διαθέτει η χώρα, καθώς φέτος δεν υπάρχουν περιθώρια για τους επιχειρηματίες να τα κρατήσουν κλειστά για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», τη μεγαλύτερη δυσκολία, την έχουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Και αυτό, διότι δεν γνωρίζουν ακόμα πόσες κρατήσεις και πότε θα τις έχουν.
Πέρυσι, αρκετά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καν, επιλέγοντας μία ελεγχόμενη ζημιά από μία υπέρμετρη αύξηση του κόστους χωρίς εξασφαλισμένα έσοδα.
Φέτος, για το διάστημα από τον Ιούλιο και μετά, οι ξενοδόχοι βλέπουν ότι η ζήτηση αρχίζει να μετατρέπεται σε κρατήσεις. Ωστόσο, στο κρίσιμο διάστημα μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σημαντικό είναι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να έχει ομαλοποιηθεί.
«Είναι αδήριτη ανάγκη η Ελλάδα να γίνει ‘πράσινη’ στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC, αφού ο διεθνής ταξιδιώτης, που θα θελήσει άμεσα να ταξιδέψει, επιλέγει προορισμό με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε κάθε χώρα», τονίζουν εκπρόσωποι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).
Και μπορεί ήδη 21 περιοχές της χώρας να βρίσκονται στο πολυπόθητο «πράσινο», ωστόσο, η πλειονότητα των ελληνικών περιφερειών είναι ακόμα στο «κίτρινο» της επιφυλακής.
Οι ξενοδόχοι, πάντως, κάνουν λόγο για έναν μηδενικό Μάιο, αλλά και έναν υποτονικό Ιούνιο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, με τους tour operators να ζητούν συνεχώς μειώσεις στις τιμές.
Οι επιχειρηματίες αισιοδοξούν ότι οι δείκτες θα βελτιωθούν περί τα μέσα Ιουλίου, ενώ επενδύουν και στην εσωτερική αγορά.