Η σημειολογία στη διακήρυξη του Ανδρέα Λοβέρδου ήταν παραπάνω από εμφανής: από το χάσταγκ που επέλεξε να χρησιμοποιήσει έως τη μουσική υπόκρουση, τα πάντα παρέπεμπαν στην επιστροφή στα σύμβολα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό αναμένεται να είναι ένα μεγάλο κομμάτι της καμπάνιας του από εδώ και πέρα, καθώς βάζει το ζήτημα ανοιχτά σε διαβούλευση με τη βάση του κόμματος, που σε λίγους μήνες θα κληθεί να αποφασίσει την επόμενη ηγεσία της. Αυτή η επιλογή, θεωρούν συνομιλητές του, θα του δώσει την ευκαιρία να προσαρμόσει την τελική του πρόταση για το μέλλον της παράταξης, που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο αφότου οριστικοποιηθούν ο χρόνος των εκλογών, αλλά και οι συμμετέχοντες σ’ αυτόν.
Τουλάχιστον για την ώρα, πάντως, αντίστοιχες απαντήσεις δεν αναμένονται ούτε από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά ούτε από αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη – των δύο σίγουρων συνυποψηφίων του, δηλαδή, που θα κληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να τοποθετηθούν επί του ζητήματος.
Προς στιγμήν, πάντως, και οι δύο έχουν ανοίξει τη συζήτηση «εκλογές» πιο πολύ σε οργανωτικό επίπεδο, με τηλεδιασκέψεις και συναντήσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Οσο θα μπαίνουμε πιο πολύ στο καλοκαίρι, αυτές οι επισκέψεις, που θυμίζουν μικρές περιοδείες, θα ενταθούν, όμως τέτοιου είδους παρεμβάσεις φαίνεται πως αργούν ακόμα, τόσο για τη σημερινή πρόεδρο του κόμματος όσο και για τον ευρωβουλευτή.
Η Γεννηματά, εκτός της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών που αναμένεται να επισκεφθεί το προσεχές διάστημα, διοργανώνει τηλεσυζητήσεις με κλάδους εργαζομένων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ο Ανδρουλάκης έχει ήδη περάσει από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Χίο. Στόχος και των δύο η αναζωπύρωση των πυρήνων του 2017 – ή, όπου δεν είναι δυνατόν, η δημιουργία καινούργιων. Η οργανωτική αυτή δουλειά μέσα στο καλοκαίρι είναι σημαντική για τους τρεις υποψηφίους, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να ζυγίσουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους και να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις αν είναι απαραίτητο.
Η σημειολογία των δικών τους υποψηφιοτήτων μοιάζει αυτή τη στιγμή διαφορετική – η Γεννηματά κινείται περισσότερο θεσμικά, ενώ ο Ανδρουλάκης, παρότι δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, φαίνεται έτοιμος να παίξει το χαρτί της νέας γενιάς. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το θέμα ΠΑΣΟΚ δεν μοιάζει να απομακρύνεται, ειδικά όσο ανακύπτει στη δημόσια συζήτηση.