Εκπέμπει εκείνη την αύρα συνωμοτικότητας και περιφρουρημένων μυστικών που όλα τα κτίρια των Κομμουνιστικών Κομμάτων ανά τον 20ό αιώνα εξέπεμπαν. Κι όμως η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, το γνωστό Σπίτι του Λαού, έγινε με τα χρόνια οργανικό μέρος αυτών των γειτονιών, τοπόσημο λαϊκότητας και πολιτικό σύμβολο.
Κανένα κόμμα εξάλλου δεν συνδέθηκε τόσο με την έδρα του. Και είναι σημείο αναφοράς και για το ΚΚΕ, τους φίλους του, αλλά και το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, αφού εδώ γράφτηκαν σελίδες της νεότερης Ιστορίας. Από διασπάσεις μέχρι την τελετή κηδείας του Χαρίλαου Φλωράκη. Και από συνέδρια μέχρι επισκέψεις κομμάτων από όλο τον κόσμο. Αλλά και πιο δύσκολες στιγμές όπως μετά το τέλος των σοσιαλιστικών χωρών το 1989-91 ή την καταστροφική πλημμύρα του 1994, που όμως φανέρωσε την αγάπη του απλού κόσμου και την αλληλεγγύη για τα έργα αποκατάστασης – «έρχονταν εθελοντικά και εργάζονταν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα», λέει παλιό στέλεχος.
Το 21ο συνέδριο
Τώρα, ήταν μια καλή αφορμή για μια συνολική ανακαίνιση του κτιρίου για την οποία συνεργάστηκε πολυπληθής ομάδα μηχανικών όλων των ειδικοτήτων. Και αυτή η αφορμή δεν είναι άλλη από το 21ο Συνέδριο του κόμματος που ξεκινάει αύριο και ολοκληρώνεται την Κυριακή με τις νέες θέσεις και τη νέα ΚΕ. Βέβαια, η πρώτη ημέρα-άνοιγμα του συνεδρίου θα γίνει αύριο στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου με ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα.
Οι εργασίες του συνεδρίου όμως θα συνεχιστούν την Παρασκευή στο Σπίτι του Λαού και λόγω Covid-19 θα απλωθούν σε πολλούς χώρους εδώ. Χθες, το επιτελείο του ΚΚΕ, γραφείο Tύπου και άλλα στελέχη, ξενάγησαν μια ομάδα δημοσιογράφων στα έγκατα του κτιρίου, συνοδεία μεζέ και ιστορικών αναφορών, αλλά και μνήμης ζώσας όπως αυτή περικλείεται σε ένα κτίριο που είναι το στρατηγείο του ΚΚΕ. Εδώ εξάλλου στεγάζεται το περίφημο Αρχείο του κόμματος αλλά και εργάζονται τα επιτελικά του στελέχη και ο γραμματέας του.
Ο στολισμός του κτιρίου είναι αισθητός για όποιον περνά από τον Περισσό αυτές τις ημέρες, παραπέμπει προφανώς στο συνέδριο, που πάντως για τα στελέχη του είναι ένας σημαντικός κρίκος στην πολιτική μάχη που δίνουν στη σημερινή συγκυρία. Πίσω όμως στον μικρόκοσμο του κτιρίου, η επίδραση είναι και ήταν προφανώς από τη λογική του σοσιαλιστικού ρεαλισμού με τα λιτά σχήματα και μορφές, τη μνημειώδη αυστηρότητα, τη σύνδεση λειτουργίας (περιεχομένου) και μορφής, όπως λένε οι μηχανικοί του ΚΚΕ.
Περιήγηση στην ιστορία
Μια βόλτα εντός του βέβαια είναι εν τάχει μια περιήγηση στη νεότερη Ιστορία του κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Για παράδειγμα, το περίφημο ψηφιδωτό που φιλοτέχνησε ο χαράκτης Τάσσος στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου του Κόμματος με τίτλο «Τα Παιδιά της Ασφάλτου» και την αναπαράσταση του πλήθους που κινείται μπροστά. Το σφυροδρέπανο του Θ. Παπαγιάννη. Επίσης, η προτομή του Λένιν από τον γλύπτη και εξόριστο χρόνια στην Ουγγαρία Μέμο Μακρή, μπαίνει το 1986 στον αίθριο χώρο.
Πρόσφατα, τοποθετήθηκε και το μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη (επίσης διά χειρός Μακρή) σε νέο διαμορφωμένο ειδικό χώρο. Με τα χέρια τους μέλη του ΚΚΕ το έφεραν από τη Βουδαπέστη το ’89-’91. Ενα κτίριο που μπορεί και συνδυάζει τη σύγχρονη λειτουργικότητα αλλά και τα έργα τέχνης δεμένα με τον χώρο σε ένα ενιαίο σύνολο, όπως λένε οι αρχιτέκτονες που ασχολήθηκαν με το λίφτινγκ. Μέλημα του ΚΚΕ, τέλος, αυτόν τον καιρό είναι ο συγχρονισμός με τα νέα επίδικα της εποχής. Το κτίριο αναβαθμίστηκε ενεργειακά ενώ διαμορφώθηκε ειδική πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους. Και από την Παρασκευή θα υποδεχθεί το συνέδριο και τις νεότερες πια γενιές στελεχών του κόμματος.