Ήρθε το καλοκαίρι και μαζί του ο καύσωνας. Για να εξασφαλίσεις το ιδανικό κλίμα στο σπίτι, τότε ένα air condition είναι απαραίτητο, ειδάλλως ο καυτός αέρας του περιβάλλοντος δε θα σε αφήσει σε ηρεμία για όλο το καλοκαίρι. Αντιθέτως, ένα κλιματιστικό θα σε βοηθήσει να χαλαρώνεις είτε εργάζεσαι από το σπίτι είτε όταν επιστρέφεις από την παραλία είτε αν απλά περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου στο σπίτι.

Πλέον, η κατανάλωσή τους σημαίνει πως μπορούν να λειτουργούν για μεγάλα διαστήματα χωρίς να «φουσκώνουν» το λογαριασμό ρεύματος και φέρουν πλήθος λειτουργιών που θα κάνουν ευκολότερη και πιο υγιεινή τη ζωή στο σπίτι. Μιας και υπάρχουν πολλές επιλογές σε μοντέλα, θα πρέπει αρχικά να αποφασίσεις πού θα τοποθετηθεί το air condition και ποιον χώρο θα ψύχει (και θα ζεσταίνει, το χειμώνα) ώστε να γνωρίζεις σε ποια κατηγορία BTU θα πρέπει να ανήκει το ιδανικό κλιματιστικό που θα σε βοηθήσει να… πεις αντίο στη ζέστη.

Ένα φορητό κλιματιστικό με μεγάλη δύναμη

Αν ψάχνεις για ένα κλιματιστικό που μπορείς να μεταφέρεις από δωμάτιο σε δωμάτιο, ώστε να γλιτώσεις τη μόνιμη εγκατάσταση ή απλώς γιατί αλλάζεις συχνά δωμάτια, τότε το Nuvelle NPAC-12HP είναι αυτό που αναζητάς. Με 12.000 BTU είναι ικανό να καλύψει πλήρως ένα μεγάλο δωμάτιο -όπως η κρεβατοκάμαρα ή το σαλόνι- και μπορείς να το μεταφέρεις όποτε θελήσεις καθώς το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια πρίζα για να παίρνει ρεύμα κι ένα παράθυρο όπου θα καταλήγει ο σωλήνας εξαγωγής αέρας, ώστε η ζέστη να φεύγει εκτός και η ψύξη να παραμένει εντός.

Πέραν αυτού, διαθέτει και λειτουργία αφύγρανσης για να φτιάχνει πραγματικά άριστο κλίμα από κάθε άποψη. Με τη λειτουργία Auto Swing, οι περσίδες κινούνται με σκοπό να μεταδώσουν τον αέρα σε κάθε σημείο του χώρου ενώ επίσης διαθέτει και χρονοδιακόπτη για να λειτουργεί ακριβώς όσο θέλεις και στιγμή παραπάνω.

Μια προσιτή λύση για κάθε σπίτι

Ένα air condition επιτοίχιας τοποθέτησης είναι η πλέον συνηθισμένη λύση για μικρούς και μεγάλους χώρους, πάντα βάσει των BTU. Από εκεί κι έπειτα, οι επιπλέον λειτουργίες είναι εκείνες που τα καθιστούν διαφορετικά και το Juro-Pro Oxygen Eco II είναι μια από τις πιο αξιόλογες επιλογές, ενσωματώνοντας μοτέρ inverter χαμηλού θορύβου ώστε να λειτουργεί για ώρα χωρίς να σε ενοχλεί ενώ επίσης χρησιμοποιεί ψυκτικό υγρό R32, παραμένοντας φιλικό προς το περιβάλλον και κρατώντας χαμηλά το κόστος συντήρησης της μονάδας.

Χάρη στη λειτουργία iFeel, μπορεί να «αισθάνεται» πού βρίσκεται το τηλεχειριστήριο για να κατευθύνει τον αέρα προς τα εκεί – είτε προς τα πάνω σου είτε μακριά από εσένα. Όπως κι αν έχει, οι περσίδες κινούνται με τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας να μην βγαίνει μονάχα προς τα κάτω ή επάνω αλλά και αριστερά ή δεξιά, προσφέροντας πλήρη κάλυψη του χώρου. Εξίσου σημαντική είναι και η ενσωμάτωση Wi-Fi για να χειρίζεσαι το κλιματιστικό ασύρματα από οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι μέσα από το smartphone σου, προετοιμάζοντας το χώρο προτού φτάσεις ή απενεργοποιώντας το αν ξεχαστεί αναμμένο.

Ψύξη μαζί με φρεσκάδα και καθαριότητα

Από μόνη της, η ψύξη δεν αρκεί για πολλούς κι έτσι ένα κλιματιστικό είναι υπεύθυνο για την καθαριότητα του αέρα όσο βρίσκεται σε λειτουργία. Εδώ έρχεται το Toyotomi Izuru να συνδυάσει άψογο κλίμα και υγιεινή, ενσωματώνοντας ιονιστή μαζί με ειδικά φίλτρα που συγκρατούν τα βλαβερά σωματίδια και βακτήρια που ευθύνονται για τη μούχλα και την κακοσμία, δίχως να τα επανατροφοδοτεί στην ατμόσφαιρα. Κι όσο αφορά τον καθαρισμό, διαθέτει λειτουργία αυτοκαθαρισμού και τα φίλτρα του καθαρίζονται εξίσου εύκολα. Το αποτέλεσμα; Καθαρός, φρέσκος αέρας για όλη τη διάρκεια χρήσης του κλιματιστικού, το οποίο μάλιστα με μοτέρ eco DC inverter παράγει χαμηλό θόρυβο και υψηλές επιδόσεις με χαμηλή κατανάλωση. Διαθέτει επίσης ενσωματωμένο Wi-Fi για να μπορείς να το χειρίζεσαι απομακρυσμένα, όπως ακριβώς θα έκανες με το τηλεχειριστήριό του.

Μια παρόμοια πρόταση είναι και τα κλιματιστικά της σειράς Inventor Supreme, ένα ισχυρό air condition ενεργειακής κλάσης A+++ που χαρίζει το τέλειο κλίμα με μικρή κατανάλωση. Δεν ψύχει απλώς την ατμόσφαιρα, αλλά φροντίζει να παραμένει καθαρή χάρη στον ιονιστή και φίλτρο τριπλής δράσης που εγγυάται τη φρεσκάδα στον αέρα. Επιπλέον, το φίλτρο αποστείρωσης HEPA απομονώνει τα μικρόβια και δεν τους επιτρέπει να κυκλοφορήσουν ξανά στον αέρα κι όλα αυτά συντηρούνται με τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού αλλά και χειροκίνητο καθαρισμό από πλευράς χρήστη. Ο αέρας διαχέεται από το κλιματιστικό προς το δωμάτιο σε τέσσερις κατευθύνσεις για να κατακλύζει το χώρο επαρκώς – για πιο στοχευμένη ροή, ο έξυπνος αισθητήρας του χειριστηρίου επιτρέπει στη λειτουργία “Follow Me” να στέλνει τον αέρα προς τη θέση όπου βρίσκεται.

Premium κλιματιστικά για να… μεταμορφώσεις την ατμόσφαιρα

Το πλήρες πακέτο, θα μπορούσε κανείς, δεν κάνει απλώς τα πάντα αλλά τα κάνει και άψογα. Σε αυτή την κατηγορία κλιματιστικών ανήκει και η σειρά Daikin Perfera, ένα από τα οικονομικότερα κλιματιστικά της αγοράς που θα σου κάνει πολύ γρήγορα απόσβεση. Λειτουργεί με ρεύμα όμως παράλληλα με ανανεώσιμη ενέργεια από τον αέρα κι έτσι, συνδυαστικά με το μοτέρ τεχνολογίας inverter που εξοικονομεί ενέργεια και δουλεύει με χαμηλό θόρυβο. Για τον καθαρισμό του αέρα, χρησιμοποιεί φίλτρα όπως και το Flash Streamer, για να εξουδετερώνει αλλεργιογόνα και οσμές, κρατώντας ψηλά την ποιότητα του αέρα. Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει το Wi-Fi, για να χειρίζεσαι πλήρως το κλιματιστικό μέσα από το κινητό σου αλλά και να το ενσωματώσεις στο smart home σου μιας και υποστηρίζει Alexa και Google Assistant.

Σε παρόμοια επίπεδα βρίσκονται και τα κλιματιστικά της σειράς Fujitsu KMTA, με υψηλές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση καλοκαίρι ή χειμώνα. Τα πρωτοποριακά φίλτρα του λειτουργούν σε πολλαπλά επίπεδα: απομακρύνουν τις δυσάρεστες μυρωδιές απορροφώντας κι εξουδετερώνοντας τα βλαβερά σωματίδια, ενώ το φίλτρο με απόσταγμα κατεχίνης μήλου συνδυάζεται με στατικό ηλεκτρισμό για να παγιδεύει ακόμη και μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης ή μούχλας μεταξύ άλλων κι ύστερα με φυσικό τρόπο τα αδρανοποιεί. Ο αέρας παραμένει πάντοτε καθαρός και φρέσκος ανεξάρτητα από το πόσο χρησιμοποιείται το κλιματιστικό – και με τέτοιες επιδόσεις, σίγουρα θα χρησιμοποιείται αρκετά. Φροντίζει επίσης να διαχέει ομοιόμορφα τον αέρα στο χώρο ώστε κάθε σημείο να έχει την ίδια θερμοκρασία κι εσύ δε χρειάζεται να κάνεις κάτι για αυτό, αφού όλα γίνονται αυτόματα μέσω ενσωματωμένων τεχνολογιών. Πρόσθεσε και την ασύρματη συνδεσιμότητα Wi-Fi που σου «λύνει» τα χέρια όσον αφορά τον τηλεχειρισμό κι έτσι έχεις ένα εξαιρετικό κλιματιστικό υψηλών επιδόσεων και παντός καιρού.