Σε δέκα ημέρες η Ανγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Θα είναι το πρώτο ταξίδι της γερμανίδας καγκελαρίου μετά την εκλογή του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ταυτόχρονα θα είναι και η τελευταία επίσκεψή της στις ΗΠΑ πριν από την αποχώρησή της από την καγκελαρία μετά τις παγγερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Στο τέλος της μακρόχρονης θητείας της η Ανγκελα άφησε δύο σημαντικές επισκέψεις: την επικείμενη στην Ουάσιγκτον και την προηγηθείσα την περασμένη Παρασκευή στο Λονδίνο. Και στις δύο αφήνει την προσωπική της παρακαταθήκη στην αποκατάσταση και ενίσχυση των διαταραγμένων σχέσεων της Γερμανίας τόσο με τις ΗΠΑ, που δεινοπάθησαν την προηγούμενη τετραετία με τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με τη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit.
Στο Λονδίνο, την περασμένη Παρασκευή, η καγκελάριος συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Τζόνσον στην ενίσχυση των γερμανο-βρετανικών σχέσεων με «εντελώς πρακτικά βήματα», όπως οι τακτικές διακυβερνητικές διαβουλεύσεις και η κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Βερολίνου και Λονδίνου μία φορά ετησίως. Η Μέρκελ δήλωσε πρόθυμη και για ένα διμερές σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας της Γερμανίας με τη Μεγάλη Βρετανία. Η σπουδή της Μέρκελ να ανοίξει διμερώς το μετα-Brexit κεφάλαιο αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις για ενδεχόμενη αυτονόμηση της Γερμανίας από την ΕΕ στη διαμόρφωση των σχέσεων με τη Μεγάλη Βρετανία.
Στις 15 Ιουλίου η Ανγκελα Μέρκελ θα βρεθεί για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια ξανά στον Λευκό Οίκο. Η καγκελάριος και ο νέος αμερικανός πρόεδρος επιδιώκουν μια «επανεκκίνηση» των διμερών σχέσεων. Μετά τις συνεχείς επιθέσεις του Τραμπ στη Μέρκελ και στη Γερμανία, ο Μπάιντεν τονίζει με κάθε ευκαιρία πόσο σημαντικές θεωρεί τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία. Μια από τις πρώτες κινήσεις του μετά την ανάληψη της εξουσίας ήταν να ακυρώσει την τιμωρητική απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τους αμερικανούς στρατιώτες από τις βάσεις των ΗΠΑ στη Γερμανία. Επιπρόσθετα, τον περασμένο Μάιο ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τις κυρώσεις που είχε αποφασίσει ο προκάτοχός του Τραμπ για τον γερμανο-ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η απόφαση αιτιολογήθηκε με τη διαπίστωση ότι «αυτά τα μέτρα κυρώσεων θα επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία, την ΕΕ και άλλους ευρωπαίους εταίρους».
Παραίτηση
Παρ’ όλα αυτά η επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ουάσιγκτον δεν θα είναι ανέφελη. Η παραίτηση από τις κυρώσεις στις εταιρείες που κατασκευάζουν τον ρωσο-γερμανικό αγωγό δεν συνιστά αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, αλλά εδράζεται στη ρεαλιστική εκτίμηση ότι τα μέτρα δεν θα απέτρεπαν την αποπεράτωση του αγωγού, ο οποίος βρίσκεται λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του. Οι Αμερικανοί, Δημοκράτες και Ρεπουμπλικανοί, ενδιαφέρονται διακαώς να προωθήσουν το αμερικανικό φυσικό αέριο στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά. Πολιτικά θεωρούν τον ρωσο-γερμανικό αγωγό ως οικονομικο-πολιτικό όπλο του Κρεμλίνου που οδηγεί στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και τη στρατηγική αποδυνάμωση της Ουκρανίας.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Ολαφ Σολτς, που επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα, έχει καταρτίσει πρόταση τόσο για το οικονομικό σκέλος της αγοράς αμερικανικού φυσικού αερίου όσο και για το πακέτο εγγυήσεων προς την Ουκρανία και τις άλλες ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες που παρακάμπτει ο αγωγός Nord Stream 2. Στον σχεδιασμό του Βερολίνου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», είναι να διασφαλιστεί άμεσα η Ουκρανία με «ορατή βοήθεια» και μεσο-μακροπρόθεσμα να μετατραπεί σε χώρα εξαγωγής ενέργειας από «πράσινο υδρογόνο».
Τις λεπτομέρειες του γερμανικού σχεδίου θα παρουσιάσει η Ανγκελα Μέρκελ στον Τζο Μπάιντεν, όταν θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο στις 15 Ιουλίου.