Νέο σχέδιο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα συνοδεύεται με σημαντικές φοροεκπτώσεις για τους φορολογουμένους που ζητούν και λαμβάνουν αποδείξεις σε κάθε συναλλαγή τους από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής έχει αρχίσει να καταστρώνει το οικονομικό επιτελείο.
Τα κίνητρα για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελούν μία από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και θα πάρουν σάρκα και οστά σε ένα νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, ώστε οι νέες ρυθμίσεις να τρέξουν από τις αρχές του 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο επικεντρώνονται σεστοχευμένες εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο εισοδήματος κάθε φορολογουμένου, ενώ προβλέπουν και ένα ριζικό λίφτινγκ στη φορολοταρία με μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα για λίγους τυχερούς που μπορεί να φθάνουν ακόμη και τα 100.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, στα σχέδια που θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων οι οποίες θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται:
Στοχευμένες φοροεκπώσεις
Από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο εισοδήματος κάθε φορολογουμένου θα αφαιρείται ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των χρηματικών ποσών τα οποία έχει πληρώσει ετησίως μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή e-banking για συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, όπως συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, γιατροί, τεχνικά γραφεία κ.ά. Η έκπτωση εξετάζεται να καλύπτει τον ΦΠΑ που συνήθως προσφέρουν ως έκπτωση οι επαγγελματίες προκειμένου να αποφύγουν την έκδοση της απόδειξης. Με τον τρόπο αυτό, το Δημόσιο θα έχει διπλό κέρδος. Από τη μια θα εισπράττει τον ΦΠΑ που σήμερα βάζουν στην τσέπη τους οι επαγγελματίες που δεν κόβουν απόδειξη και από την άλλη θα έχει περισσότερα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος καθώς θα αυξηθούν τα φορολογητέα εισοδήματα των επαγγελματιών που συνήθως δηλώνουν εισοδήματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Ουσιαστικά, το Δημόσιο «χαρίζει» τον ΦΠΑ στους φορολογουμένους μέσω της έκπτωσης φόρου και θα «κερδίζει» από τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους.
Μεγαλύτερα έπαθλα, λιγότεροι νικητές
Εξετάζονται αλλαγές στη φορολοταρία. Υπάρχουν σκέψεις να κερδίζουν λίγοι τυχεροί φορολογούμενοι μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, τα οποία μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ. Σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει στους τυχερούς της φορολοταρίας 1 εκατ. ευρώ. Επίσης εξετάζεται στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.
Χάρτινες αποδείξεις
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να βάλει στο παιχνίδι και τις χάρτινες αποδείξεις. Μέσω μιας νέας πλατφόρμας για smartphones οι φορολογούμενοι θα σκανάρουν και θα στέλνουν στην ΑΑΔΕ τις χάρτινεςαποδείξεις. Αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών είναι να διασταυρώνεται αν η απόδειξη έχει εκδοθεί από νόμιμη ταμειακή μηχανή και όχι από μηχανή – μαϊμού. Για να υπάρξει ανταπόκριση των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια το οικονομικό επιτελείο θα δώσει κίνητρα. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά: να διοργανώνονται φορολοταρίες όπου τον ρόλο του λαχνού θα παίζουν μόνο οι αριθμοί των χάρτινων αποδείξεων που θα έχουν σκαναριστεί και αποσταλεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι σκαναρισμένες αποδείξεις να συνυπολογίζονται ώστε να πιάνει ο φορολογούμενος το όριο του 30% και να μην του επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν θα προσκομίζονται και να επιστρέφεται στον καταναλωτή ένα μέρος από τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στη συναλλαγή.