Ενδεχομένως οι έλληνες συνάδελφοί τους σταρ θα έπρεπε να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη (διαδικτυακή) που έδωσαν χθες το μεσημέρι ο Μπράιαν και ο Ρότζερ Ινο. Γελαστοί, χαρούμενοι με όρεξη και χιούμορ, απάντησαν υπομονετικά και με προσοχή σε κάθε ερώτηση των δημοσιογράφων από την πιο απλή ως την πλέον σύνθετη και προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις άμεσες και κατανοητές. Τα αδέλφια Μπράιαν Ινο και Ρότζερ Ινο εμφανίζονται στις 4 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Ηχογραφούν μαζί από το 1983, όταν συνεργάστηκαν με τον Ντανιέλ Λανουά στο σάουντρακ του «For All Mankind», του ντοκιμαντέρ του Αλ Ράινερτ για την προσγείωση του Apollo στο φεγγάρι, το οποίο κυκλοφόρησε ως άλμπουμ με τίτλο «Apollo: Atmospheres and Soundtracks» και απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές. Επιπλέον, έχουν γράψει μουσική για τις ταινίες «Dune» (1984) και «Οπερα» (1987) και ήταν υποψήφιοι για BAFTA για τη μουσική τους στη σειρά «Mr. Wroe’ s Virgins» (1993) του Ντάνι Μπόιλ. To 2020 κυκλοφόρησε από τη σημαντική δισκογραφική Deutsche Grammophon το πρώτο κοινό άλμπουμ τους, «Mixing Colours», το οποίο και έλαβε εξαιρετικές κριτικές. Ακολούθησε, λίγους μήνες αργότερα, ένα ΕΡ με έξι κομμάτια, το «Luminous».
Στο Ηρώδειο οι δύο δημιουργοί θα εμφανιστούν για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής, ενώ θα είναι και από τις σπάνιες ζωντανές εμφανίσεις του Μπράιαν Ινο. Οπως άλλωστε τόνισαν οι δύο συνθέτες, δεν τους αρέσουν ιδιαιτέρως οι συναυλίες, ενώ το πρόγραμμά τους θα περιλαμβάνει εκτός από τις κοινές τους δουλειές και εργασίες τους, οι οποίες δεν είναι ιδιαιτέρως ή και καθόλου γνωστές στο κοινό.
Στη διαδικτυακή συνέντευξή τους, στάθηκαν καταρχήν ότι θα παίξουν κάτω από την Ακρόπολη και θεωρούν σημαντικό το γεγονός της ακουστικής του αρχαίου ρωμαϊκού ωδείου για την επιτυχία της βραδιάς τους και κάπου εκεί έκαναν μία από τις πρώτες τους πλάκες, σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα δεν είμαστε αδέρφια. Είμαστε γείτονες που τυγχάνει να έχουμε το ίδιο όνομα». Οπως σημείωσε ο Μπράιαν Ινο, αυτό που τον απασχολεί είναι «ο τρόπος με τον οποίο κάνω μουσική. Και ελπίζω να δείξω / δείξουμε στη σκηνή του Ηρωδείου τον τρόπο με τον οποίο ολοκληρώνουμε τις μουσικές μας ιδέες. Οπως και να το κάνουμε είναι ασυνήθιστο να έχουμε δύο συνθέτες επί σκηνής που εργάζονται για το ίδιο αποτέλεσμα. Πρέπει να υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Ο ένας βρίσκεται στα χέρια του άλλου».
Πολιτικοί και προπαγάνδα
O Ρότζερ Ινο, μίλησε επίσης για την αφύπνιση του κοινού απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας με την κλιματική αλλαγή, σημείωσε ότι για παράδειγμα η κατάκτηση του Αρη δεν πρέπει να γίνει αυτοσκοπός για την κοινωνία, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ μεγάλος στόχος» και θα ήταν απολύτως ικανοποιημένος αν τα χρήματα κατευθυνόντουσαν προς τη σωτηρία του δικού μας πλανήτη. Γενικώς η άποψή τους για τους πολιτικούς και την πολιτική δεν είναι η καλύτερη δυνατή, σε κάποιο σημείο ο Μπράιαν τους χαρακτήρισε ηλίθιους, σημειώνοντας ότι όλα γύρω τους αλλάζουν ενώ αυτοί (σ.σ. οι πολιτικοί) παραμένουν ίδιοι.
Οι δύο συνθέτες δεν θέλουν να σηκώσουν στις πλάτες τους τον σταυρό του ιεροκήρυκα, έχουν πλήρη επίγνωση πώς λειτουργεί η κοινωνία, τους μηχανισμούς προπαγάνδας και κατεύθυνσης που δίνουν οι κυβερνήσεις. «Η προπαγάνδα χειραγωγεί τα συναισθήματα των ανθρώπων. Εμείς οι μουσικοί είμαστε εδώ όχι για να δώσουμε λύσεις αλλά για να τους βοηθήσουμε. Η μουσική είναι ένα ταξίδι που δεν ξέρεις πού θα οδηγήσει. Είναι θεραπευτική τόσο για το κοινό όσο και για τους μουσικούς».