Μπροστά σε δύο «σταθμούς» της μετα-καλοκαιρινής περιόδου, αρχικά τη ΔΕΘ όπου σηματοδοτείται παραδοσιακά η πολιτική επανεκκίνηση και έπειτα το 14ο Συνέδριο της ΝΔ που προγραμματίζεται για τα μέσα του Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να εντείνει τις προσπάθειες «ανανέωσης» της φυσιογνωμίας της ΝΔ και ανασχεδιασμού της κομματικής δράσης τόσο μέσα από σχετική ρητορική αλλά και με συγκεκριμένες πτυχές της κυβερνητικής ατζέντας.
Τροχιοδεικτικές βολές έχουν υπάρξει ήδη δια στόματος του Πρωθυπουργού, ο οποίος ολοένα και περισσότερο συνδέει τη λέξη «προοδευτικός» με τον ρόλο του κόμματός του, όταν θέλει να υπογραμμίσει τη «στασιμότητα» και «συντήρηση» των πολιτικών αντιπάλων του. Η πιο πρόσφατη προσπάθεια να προσδιορίσει ουσιαστικά το πολιτικό στίγμα του αποτυπώθηκε στις αναφορές του («Καθημερινή») ότι «δεν υπήρξα ποτέ νεοφιλελεύθερος (…) η πανδημία αλλά και η κλιματική αλλαγή αναδεικνύουν ως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα τις ευκαιρίες στους πιο αδύναμους (…) η νεολαία αποτελεί σημείο αναφοράς στην εκπόνηση του κυβερνητικού σχεδιασμού (…) είμαστε σήμερα το κατεξοχήν προοδευτικό κόμμα». Δεν ήταν ωστόσο η πρώτη φορά, αφού έχουν προηγηθεί – προφανώς όχι τυχαία – αντίστοιχοι χαρακτηρισμοί τους τελευταίους μήνες για την Κεντροδεξιά: «πρακτική» και «προοδευτική», «δύναμη αλλαγής» και το «μόνο η ΝΔ εναντιώνεται στις δυνάμεις της συντήρησης».
Εσωτερικές τριβές
Οπως εκτιμούν κομματικά στελέχη, το εγχείρημα ενίσχυσης του «πρωτοποριακού» – κατά τον Μητσοτάκη – ρόλου της ΝΔ θα κριθεί στη δυνατότητα τόσο διαχείρισης εσωτερικών τριβών όσο και κάλυψης της κυβερνητικής φθοράς και τυχόν διαρροών με αυξημένα ερείσματα σε άλλες δεξαμενές. Η διεκδίκηση του προοδευτικού χώρου έχει αποτελέσει άλλωστε εμφανές πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Διαπιστώνω με ενδιαφέρον ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ενοχλούνται ιδιαίτερα όταν αυτοπροσδιοριζόμαστε ως προοδευτικοί» έχει πει ο Πρωθυπουργός, «τόλμησε να μιλήσει εξ ονόματος των προοδευτικών δυνάμεων, οι “βάστα Σόιμπλε” έγιναν προοδευτικοί» έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας.
Διαχωριστική γραμμή. Το Μαξίμου έχει επιχειρήσει ήδη να τραβήξει «διαχωριστική γραμμή» με την Κουμουνδούρου θεωρώντας ότι το αριστερό αφήγημα δεν προσεγγίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη όπως τη σχεδιάζει η ΝΔ, ενώ είναι προφανές ότι η επιχείρηση αναδιαμόρφωσης της ατζέντας της μετα-Covid εποχής επηρεάζει και το προφίλ του κόμματος, το οποίο ο Μητσοτάκης θέλει, σύμφωνα με τακτικούς συνομιλητές του, «ανοιχτό» και «χωρίς στεγανά του παρελθόντος».
Στο πλαίσιο αυτό, στρατηγικός στόχος του είναι να επενδύει, ανοίγοντας συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα, σε μεταρρυθμιστικά κεφάλαια που δείχνουν σε τροχιά «συνεχούς αλλαγής» και σε καινοτομίες (ψηφιακή και πράσινη μετάβαση κ.ο.κ.).
Εξού και κομματικά στελέχη εκτιμούν ως καθοριστικό για τη διαμόρφωση νέων συσχετισμών το προσεχές γαλάζιο συνέδριο. Πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό διαβλέπουν ανακατατάξεις προσώπων, αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος αλλά και πολιτική ατζέντα (θα οριστικοποιηθεί στους επόμενους μήνες το τι θα συζητηθεί στο Συνέδριο) που θα εκπέμπουν «μηνύματα προσαρμογής στη νέα εποχή». Τα ίδια πρόσωπα θυμίζουν άλλωστε ότι ο Μητσοτάκης ως νεοεκλεγείς ακόμη πρόεδρος της ΝΔ επεδίωξε την ανανέωση της παράταξης – σε οργανωτικό και λειτουργικό σε πρώτη φάση επίπεδο.