Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τη νέα ουγγρική νομοθεσία κατά των ΛΟΑΤΚΙ, κάνοντας λόγο για διάλυση του κράτους δικαίου, πολιτική λογοκρισία και σταδιακή διάλυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Παράλληλα, καλεί τόσο την Κομισιόν, όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ, να λάβουν επειγόντως τα κατάλληλα νομικά μέτρα κατά της Ουγγαρίας.
Συγκεκριμένα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 459 ψήφους υπέρ, 147 κατά και 58 αποχές, οι ευρωβουλευτές περιγράφουν την εν λόγω ουγγρική νομοθεσία ως σαφή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτά έχουν κατοχυρωθεί στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, στις Συνθήκες της ΕΕ, αλλά και στη νομοθεσία της ΕΕ για την εσωτερική αγορά.
Άλλη μία επίθεση κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων
Το Κοινοβούλιο τονίζει ότι ο νόμος αυτός δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά «συνιστά ένα ακόμη εσκεμμένο και προμελετημένο παράδειγμα της σταδιακής κατάργησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία», όπου «οι οργανωμένες και υποστηριζόμενες από το κράτος εκστρατείες φόβου και παραπληροφόρησης, όσον αφορά τους ΛΟΑΤΚΙ, έχουν καταστεί εργαλεία πολιτικής λογοκρισίας».
Αυτές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής ατζέντας που οδηγεί στην αποδυνάμωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, και θα πρέπει να θεωρηθούν ως συστημική παραβίαση των αξιών της ΕΕ.
Το πρόβλημα αυτό εκδηλώθηκε πρόσφατα, μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας, προκειμένου να διευκρινιστεί ότι «η μητέρα είναι γυναίκα και ο πατέρας είναι άνδρας», καθώς και μέσω της de facto απαγόρευσης της νομικής αναγνώρισης του φύλου για διεμφυλικά και μεσοφυλικά άτομα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν την ακλόνητη δέσμευσή τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των παιδιών, δηλώνοντας ότι η ανοχή, η αποδοχή και η πολυμορφία θα πρέπει να χρησιμεύουν ως κατευθυντήριες αρχές για τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντός τους.
Απαιτείται επείγουσα δράση
Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να κινήσει ταχεία διαδικασία επί παραβάσει και να χρησιμοποιήσει όλα τα διαδικαστικά μέσα του Δικαστηρίου, όπως προσωρινά μέτρα και κυρώσεις για μη συμμόρφωση, εάν χρειαστεί.
Ζητούν επίσης από τα κράτη μέλη να προσφύγουν στο ΔΕΕ, σε περίπτωση που η Επιτροπή δεν ενεργήσει, και να ασκήσουν διακρατική προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Επιπρόσθετα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραπέμπει σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν στην Ουγγαρία και δικαιολογούν την ενεργοποίηση του κανονισμού για την αιρεσιμότητα όσον αφορά το κράτος δικαίου, προκειμένου να προστατευθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ, ενώ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες ότι το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας ενδέχεται να μην συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Καλεί παράλληλα το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν τη νομοθετική διαδικασία σχετικά με την οδηγία κατά των διακρίσεων και να δώσουν συνέχεια στην πρωτοβουλία του Κοινοβουλίου για τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού της ΕΕ για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Εκφράζοντας και πάλι την ανησυχία του για το γεγονός ότι η ουγγρική νομοθεσία μοιάζει με τον «νόμο του 2013 για την προπαγάνδα των ΛΟΑΔ» στη Ρωσία, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να διερευνήσει διεξοδικά τη χρηματοδότηση εκστρατειών κατά των ΛΟΑΔΜΙ στην Ευρώπη.
Τι προβλέπει το νέο καθεστώς της Ουγγαρίας
Στις 15 Ιουνίου 2021, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας υπερψήφισε σχεδόν ομόφωνα (157 ψήφοι υπέρ έναντι μίας κατά) κανόνες οι οποίοι, με το πρόσχημα της καταπολέμησης των σεξουαλικών εγκλημάτων κατά των παιδιών, περιορίζουν την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των παιδιών.
Ο νέος νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 8 Ιουλίου, απαγορεύει ιδίως την παρουσία περιεχομένου ΛΟΑΔΜΙ σε σχολικό εκπαιδευτικό υλικό ή τηλεοπτικές εκπομπές για παιδιά κάτω των 18 ετών.