Η πανδημία μπορεί καλά να κρατεί και να ακυρώνει τα όποια σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπουργοί και τα πολιτικά στελέχη εγκαταλείπουν το «ποίμνιό» τους. Μεσούσης λοιπόν της υγειονομικής κρίσης, η προετοιμασία των υποψηφίων κορυφώνεται. Βλέπετε, εισήλθαμε πια στον τρίτο χρόνο της κυβερνητικής θητείας και αναγκαστικά ο εκλογικός κύκλος «ανοίγει». Ηδη, όπως μαθαίνουμε, οι υποψήφιοι «κλειδώνουν» τις περιφέρειες όπου θα «εκτεθούν» και αρχίζουν να διερευνούν το εκλογικό σώμα που τους ενδιαφέρει.
Κατά τις πληροφορίες μας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό την κάθοδό του στον Δυτικό Τομέα. Οι περισσότεροι ανέμεναν την κάθοδό του στη ζώνη του κέντρου της πρωτεύουσας, στην παλαιά Α’ Αθήνας, αλλά κατόπιν συνεννοήσεων με τον κ. Μητσοτάκη επέλεξε τις πιο λαϊκές γειτονιές του Δυτικού Τομέα, δηλαδή τη γνωστή για τον κ. Χρυσοχοΐδη από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις περιοχή «πέρα από το ποτάμι», της άλλοτε πολυπληθούς Β’ Αθηνών.
Ηδη μάλιστα άρχισε τις συναντήσεις με πολίτες του Περιστερίου, του Αιγάλεω και της ευρύτερης ζώνης. Δεν ξέρουμε πόσο θα ανησυχήσουν οι συνυποψήφιοί του κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Λοβέρδος, αλλά πρέπει να θεωρήσουν δεδομένο ότι θα έχουν ισχυρό ανταγωνιστή δίπλα τους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Ενα άλλο επίσης καινούργιο πρόσωπο στον νεοδημοκρατικό κύκλο είναι αυτό του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, η υποψηφιότητα του οποίου επίσης «κλείδωσε» στον Κεντρικό Τομέα, στη στενότερη πια Α’ Αθήνας, και ήδη οργανώνει πολιτικό γραφείο κοντά στο Χίλτον. Ο κ. Πιερρακάκης «τρέχει» με επιτυχία το ευρύτατο σχέδιο ψηφιοποίησης του κράτους που απελευθερώνει τους πολίτες από τα δεσμά του γραφειοκρατικού κράτους και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις νεότερες γενιές.
Πράγμα που εκ των πραγμάτων θα τον φέρει αντιμέτωπο με παλαιές και νέες νεοδημοκρατικές «καραβάνες». Θα έχει να αντιμετωπίσει κατά πάσα βεβαιότητα την Ολγα Κεφαλογιάννη, τον υπουργό Υγείας κ. Βασ. Κικίλια, τον υφυπουργό Παιδείας κ. Αγγ. Συρίγο, τον Νικήτα Κακλαμάνη και πιθανώς τον επανακάμπτοντα Δημ. Αβραμόπουλο. Οπότε προβλέπονται ομηρικές μάχες…
Στους νεοφερμένους ανήκει και ο Στέλιος Πέτσας, μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών πλέον. Θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική και θα έχει να αντιμετωπίσει τον ακραιφνή καραμανλικό Γιώργο Βλάχο, αλλά και τον προϊστάμενό του υπουργό Μάκη Βορίδη. Ηδη πάντως αντιμετωπίζει κριτική για «ναπολεόντεια» στάση και συμπεριφορά εκμεταλλευόμενος, κατά τους επικριτές του, την προνομιακή θέση και σχέση που έχει, εκ των αρμοδιοτήτων του, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και αυτός δεν πρόκειται να κάνει… υγιεινό εκλογικό περίπατο.
Αδιευκρίνιστο παραμένει για την ώρα αν θα εκτεθεί στη λαϊκή ψήφο ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο ίδιος έχει κατά καιρούς αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθεται να κατέλθει στον Πειραιά, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί αν θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας λόγω των επαυξημένων αρμοδιοτήτων και των υψηλών καθηκόντων του. Από την επιλογή του, πάντως, πολλοί θα επηρεαστούν. Αγνωστο παραμένει αν θα πολιτευτεί στον Πειραιά ή στον Νότιο Τομέα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκος, ενώ ενδιαφέρον για τον Πειραιά έχει εκδηλώσει και η νεαρή υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου.
Οπως και έχει, πάντως, οι επόμενες εκλογές θα μοιάζουν με πεδίο μάχης λόγω των μειωμένων θέσεων εκλογής εξαιτίας της απλής αναλογικής. Θα έχει δε εξαιρετική σημασία η κατάκτηση της βουλευτικής έδρας στην πρώτη δύσκολη εκλογή, γιατί κατά πάσα πιθανότητα, λόγω του εκλογικού συστήματος, θα ακολουθήσει και δεύτερη αναμέτρηση. Οπότε προετοιμαστείτε για προσωπικούς πολιτικούς αγώνες, κάτι σαν τα ημιτελικά ματς του Euro ’21, τα περισσότερα εκ των οποίων κρίθηκαν στην παράταση ή στα πέναλτι.
Πηγή: Βηματοδότης