Παρά τη ραγδαία εξάπλωση του στελέχους Δέλτα, το σχέδιο της Pfizer για τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου Covid-19 δεν δικαιολογείται από τα διαθέσιμα δεδομένα, εκτιμούν κορυφαίοι ειδικοί που μίλησαν στο Reuters.
Η Pfizer ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ετοιμάζεται να ζητήσει άδεια σε ΗΠΑ και Ευρώπη για μια τροποποιημένη τρίτη δόση, επικαλούμενη στοιχεία από το Ισραήλ που δείχνουν πτώση της αποτελεσματικότητας του αρχικού εμβολίου έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.
Η εταιρεία δεν δημοσιοποίησε τα δεδομένα που δείχνουν έναν τέτοιο κίνδυνο, δεσμεύτηκε όμως να τα δημοσιεύσει σύντομα. Το θέμα προγραμματιζόταν να συζητηθεί τη Δευτέρα σε συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους στις ΗΠΑ.
Πολλοί ειδικοί διατηρούν όπως φαίνεται επιφυλάξεις για το σκεπτικό της εταιρείας, λέγοντας ότι για τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης απαιτούνται περισσότερα δεδομένα, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η έλλειψη εμβολίων σε πολλές χώρες.
«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι προτίμησαν μια μονομερή προσέγγιση σε ένα τόσο περίπλοκο θέμα» είπε στο Reuters ο Λάρι Κόρεϊ του Κέντρου Καρκίνου «Φρεντ Χάτσινσον» του Σιάτλ, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη των κλινικών δοκιμών εμβολίων στις ΗΠΑ.
Αρκετοί ακόμα ειδικοί εκτίμησαν πως η χορήγηση ενισχυτικής δόσης θα ήταν δικαιολογημένη μόνο σε περίπτωση σημαντικής αύξησης στις νοσηλείες και τους θανάτους μεταξύ των εμβολιασμένων.
«Αυτό είναι το κριτήριο για τις ενισχυτικές δόσεις» δήλωσε ο Πολ Όφιτ του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας, σύμβουλος της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Pfizer την περασμένη Πέμπτη, τόσο οι αμερικανικές υπηρεσίες όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσαν ότι ανάγκη τρίτης δόσης προς το παρόν δεν υπάρχει. Οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι επαρκώς προστατευμένοι έναντι του Δέλτα, διαβεβαίωσαν.
Τι δείχνουν τα δεδομένα
Εδώ και μήνες, η Pfizer επιμένει ότι για την αντιμετώπιση του κοροναϊού πιθανότατα θα απαιτείται ετήσιος εμβολιασμός, ένα ενδεχόμενο που θα εξασφάλιζε πρόσθετα κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες για πολλά ακόμα χρόνια.
Μόνο για φέτος, η Pfizer αναμένει από το εμβόλιό της πωλήσεις ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Pfizer επικαλέστηκε δεδομένα του ισραηλινού υπουργείου που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στην πρόληψη του Δελτα περιορίζεται στο 64%, αν και παραμένει 93% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και θανάτου.
Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ακόμα στο Reuters ότι τα επίπεδα προστασίας εμφανίζουν μείωση σε όσους εμβολιάστηκαν νωρίς, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει δεδομένα που τεκμηριώνουν σχέση ανάμεσα στις λοιμώξεις και τη χρονική στιγμή λήψης του εμβολίου. Την Κυριακή, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει ενισχυτική δόση μόνο στους ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Δεν έχω υπόψη μου έγκυρα κλινικά δεδομένα από το Ισραήλ που τεκμηριώνουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης» μεταξύ των εμβολιασμένων, ανέφερε ο Ραν Μπάλισερ, επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής Covid-19 της ισραηλινής κυβέρνησης.
«Δεν λέω ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται, λέω ότι μέχρι σήμερα δεν έχω δει τέτοιες ενδείξεις» διευκρίνισε.
Περισσότερα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι του στελέχους Δέλτα ίσως προκύψουν από δύο μελέτες για το εμβόλιο της Moderna, τις οποίες χρηματοδοτεί η αμερικανική κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα αναμένονται το φθινόπωρο.