Λίγες ημέρες πριν ο Τζεφ Μπέζος γίνει ο δεύτερος επιχειρηματίας που ταξιδεύει στο Διάστημα με δικό του σκάφος, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) παραχώρησε άδεια επανδρωμένων πτήσεων στην εταιρεία του Blue Origin.
H FAA έκρινε ότι το σκάφος New Shepard και το κέντρο εκτοξεύσεων της εταιρείας Launch Site One στο Τέξας πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας πτήσεων.
Η εκτόξευση του Μπέζος στην παρθενική επανδρωμένη πτήση του New Shepard στις 20 Ιουλίου, επέτειο της πρώτης προσσελήνωσης, θα έρθει λίγες ημέρες μετά την πτήση του μεγιστάνα του ομίλου Virgin Ρίτσαντ Μπράνσον, o οποίος έφτασε σε ύψος σχεδόν 90 χιλιομέτρων με το τουριστικό σκάφος της Virgin Galactic.
Το New Shepard θα ξεπεράσει το επίσημο όριο του Διαστήματος σε ύψος 100 χιλιομέτρων και θα προσφέρει για λίγα λεπτά στους επιβάτες την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας.
Ο Μπέζος είχε προαναγγείλει πρώτος το ταξίδι του, ο Μπράνσον όμως κατάφερε να τον προλάβει επισπεύδοντας την πτήση του που προγραμματιζόταν αρχικά για το φθινόπωρο.
Βίντεο: To σκάφος του Μπέζος απογειώνεται και επιστρέφει κατακόρυφα.
Στη λεγόμενη «διαστημική κούρσα των δισεκατομμυρίων» συμμετέχει επίσης η SpaceX του Έλον Μασκ, η οποία θα εκτοξεύσει το φθινόπωρο μισθωμένη πτήση αναψυχής σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Η ασφάλεια των διαστημικών ταξιδιών είναι βασικός παράγοντας για τη δημιουργία αγοράς διαστημικού τουρισμού, η οποία σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία UBS μπορεί να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε μια δεκαετία.
Εκτός από τον Τζεφ Μπέζος, στο σκάφος της Blue Origin θα επιβαίνουν επίσης ο αδελφός του Μαρκ, ο νικητής μιας δημοπρασίας που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, καθώς και η 82χρονη Ουάλι Φανκ, η οποία είχε προσπαθήσει τη δεκαετία του 1960 να γίνει η πρώτη γυναίκα αστροναύτης.
Πιλότος δεν θα υπάρχει, αφού το σκάφος είναι αυτόνομο.