Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις εργασιακές συνέπειες για τους μη εμβολιασμένους, «τη σύγχυση και την παραπληροφόρηση εξαιτίας των σημερινών αντιφατικών δηλώσεων του κ. Χατζηδάκη και της κας Μιχαηλίδου, καθώς και τις αναφορές της κας Πελώνη, που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ευρείας επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού», σχολιάζουν με κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και η αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας και Πρόνοιας του κόμματος, Θεανώ Φωτίου.
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι στηρίζουν τον καθολικό εμβολιασμό, επειδή αποτελεί τη ριζική απάντηση στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κοροναϊού και στις επιδημικές εξάρσεις της covid-19, όπως είναι απολύτως τεκμηριωμένο επιστημονικά και κοινώς παραδεκτό σε όλο τον κόσμο.
Και προσθέτουν πως δεν υπάρχει, πέραν των εμβολίων και των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, κ.λπ.), «καμιά άλλη αποτελεσματική παρέμβαση πρωτογενούς πρόληψης και αναχαίτισης της πανδημίας», τονίζοντας πως ο εμβολιασμός «είναι πράξη όχι μόνο ατομικής προστασίας, αλλά ταυτόχρονα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης».
Ωστόσο, επισημαίνουν, η υγειονομική στρατηγική κατά της covid-19 «προφανώς, δεν εξαντλείται στα εμβόλια. Απαιτείται, ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό», όπως αναφέρουν, «καλή επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα, υγειονομικά μέτρα για τους χώρους εργασίας, τις κλειστές δομές, τα σχολεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ, εκτεταμένο και αξιόπιστο testing, έγκαιρη ανίχνευση-ιχνηλάτηση-απομόνωση των κρουσμάτων, πρόβλεψη των ασθενών που θα νοσήσουν βαρύτερα και θα χρειαστούν νοσηλεία ή φαρμακευτική αγωγή σε πρώιμο στάδιο και, κυρίως, σοβαρή ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα».
Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής (14-6-2021) «αποτελεί μια πολύ καλή βάση» για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την υπό όρους υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για πολύ συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (προσωπικό μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και μονάδων φροντίδας ευπαθών ομάδων).
Σύμφωνα με τη συστάσεις της Επιτροπής, υπενθυμίζουν, η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει «κλιμακούμενες πρωτοβουλίες» σε τρία στάδια:
- Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
- Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης.
- Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και μόνο εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού.
«Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά», υπογραμμίζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και προσθέτουν, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τα μέτρα που ανακοίνωσε: «Χωρίς καμιά συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης της δυσπιστίας και της κρίσης εμπιστοσύνης ενός τμήματος της κοινωνίας απέναντι στη συνολική υγειονομική διαχείριση και στο εμβολιαστικό εγχείρημα, χωρίς να επιχειρήσει καν να ερευνήσει την ανθρωπογεωγραφία των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού και να διασφαλίσει τη συνειδητή επιλογή των πολιτών να εμβολιαστούν, προχώρησε σε μέτρα που δημιουργούν διακρίσεις, ανασφάλεια και διχασμό στην κοινωνία και, το κυριότερο, δεν αντιμετωπίζουν το μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, που είναι η γρήγορη επίτευξη ‘ανοσιακού τείχους’ στο γενικό πληθυσμό».
Όπως αναφέρουν, το έλλειμμα εμβολιασμού των ηλικιωμένων (στους άνω των 80 ετών, το 30% είναι ανεμβολίαστοι) ή των φιλοξενουμένων σε οίκους ευγηρίας (το 20% είναι ανεμβολίαστοι), «δεν το λύνει η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των ανθρώπων που τους περιθάλπτουν και τους φροντίζουν».
Και καταλήγουν πως ούτε η δημιουργία «συλλογικής ανοσίας» άνω του 70-80% μέσα στο καλοκαίρι, «μπορεί να προκύψει με αυτό το μέτρο»