Την ώρα που ο κοροναϊός εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα με όχημα το τελευταίο του παραλλαγμένο αντίγραφο, τη μετάλλαξη Δ, οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους την πρώτη αχνή υποψία ότι ο «αόρατος εχθρός» παραμένει μεν εξελικτικά ευφυής αλλά δεν είναι άτρωτος.
Δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει διαφορετικά αφού κάθε έμβιος ή μη οργανισμός, διαθέτει μία Αχίλλειο πτέρνα η οποία στην περίπτωσή μας ίσως να αποκαλύφθηκε όταν τα χωρικά περιθώρια δράσης του περιορίστηκαν, σε κάποιο βαθμό λόγω του εμβολιασμού, με αποτέλεσμα η φονική του δράση να εξασθενήσει.
Τα νοσοκομεία
Ο ιός έχει παρουσιάσει – εκθετική θα έλεγε κανείς – διασπορά μέσα σε λίγες μόνο μέρες όμως ο αντίκτυπος της μολυσματικής του δράσης δεν έχει προκαλέσει επί του παρόντος σοβαρή ανησυχία στο σύστημα Υγείας.
Αν και κατακαλόκαιρο με θερμοκρασιακές συνθήκες καύσωνα, τα καταγεγραμμένα κρούσματα στη χώρα μας κυμαίνονται εδώ και λίγα 24ωρα σε επίπεδα άνω των 2.500 χωρίς όμως αυτό να οδηγεί σε αντίστοιχη αύξηση των ασθενών στα νοσοκομεία. Δεν παραγνωρίζεται ότι όλοι οι επιστήμονες μιλούν για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, σε πρωτόγνωρα επίπεδα και μεγαλύτερη συνακόλουθα διασπορά, με πρώτο θύμα τους ανεμβολίαστους.
Μέχρι τώρα, και σε αντίθεση με το τρίτο κύμα που προηγήθηκε, όπου βέβαια ο εμβολιασμός μόλις ξεκινούσε, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών μάλλον μειώνεται σταδιακά αντί να αυξάνεται ενώ και οι θάνατοι «περιορίζονται» στους 7-8 κατά μέσο όρο την ημέρα.
Η υποψία
Το γεγονός αυτό έκανε το απόγευμα της Πέμπτης τον επίκουρο καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη να κάνει λόγο για υποψία που έχουμε ότι ο εμβολιασμός διέρρηξε την αλυσίδα κρουσμάτων – θανάτων του κοροναϊού.
Βεβαίως παρατήρησε ότι στη χώρα μας, εξακολουθεί να αυξάνεται ο νέος αριθμός τον διαγνώσεων όμως υπάρχει ήπια αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, το οποίο δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς μειώθηκε κατά 15% η επίπτωση στις ΜΕΘ , αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, στις 100 ανά ημέρα. «Έχουμε αύξηση νοσηλευόμενων αλλά όχι σημαντική αύξηση των νοσηλίων στις ΜΕΘ προς το παρόν» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι μειώθηκαν οι θάνατοι κατά 4%.
Τα μυστήρια
Αυτό το νέο δεδομένο, που όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, μένει να αποδειχτεί πόση αλήθεια κρύβει, μόνο εφησυχασμό δεν προκαλεί καθώς τα μυστήρια λίγο πριν την έλευση του 4ου κύματος – για πολλούς έχει ήδη φτάσει – περιπλέκουν αρκετά την κατάσταση.
Ορισμένα στοιχεία είναι διαφωτιστικά: Στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες, ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο (55 από 9 στις 7 Ιουλίου), έχουν υπερδιπλαστιαστεί στη Σαντορίνη (56 από 24 στις 7 Ιουλίου) και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο (72 από 9 στις 7 Ιουλίου).
Τα ορφανά
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας έκανε λόγο την Πέμπτη για αύξηση των λεγομένων «ορφανών» κρουσμάτων, αυτών δηλαδή που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε από που μολύνθηκαν και πρόσθεσε ότι ο αριθμός θετικότητας πλέον βρίσκεται στο 3,5%. Η Β. Παπαευαγγέλου απέδωσε την εκθετική αυτή αύξηση των κρουσμάτων στην μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι και ιδιαίτερα μεταδοτική.
Ενδιαφέρον ωστόσο, παρουσιάζουν ορισμένα τελευταία δεδομένα όπως η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων που εντοπίζεται στα 26 έτη ενώ το 80% αυτών αφορούν άτομα κάτω των 39 ετών. Η ίδια μίλησε για την νέα μορφή που φαίνεται να παίρνει η επιδημία στη χώρα μας , καθώς οι νέοι στην συντριπτική τους πλειονότητα αντιμετωπίζουν την ασθένεια παραμένοντας στο σπίτι και όχι νοσηλευόμενοι. Όπως τόνισε, πλέον ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών και επισήμανε ότι ακόμα και τώρα «μπορούμε να ανακόψουμε την πανδημία εάν εμβολιαστούμε ώστε να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι».
Η μετάλλαξη του Φεβρουαρίου
Και ενώ η μετάλλαξη Δέλτα εκτινάσσει μέχρι και κατά 700% τα κρούσματα σε ορισμένες περιοχές, προκαλώντας συναισθήματα αβεβαιότητας σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες, μία άλλη γνώριμη μετάλλαξη, η Νοτιοαφρικανική ή Βήτα, φαίνεται να έχει επιδοθεί σε ένα παράλληλο με την Δέλτα αγώνα επικράτησης στον ελλαδικό χώρο εγείροντας βασανιστικά ερωτηματικά και φυσικά ανησυχία.
Ο κ. Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, υποστήριξε πως το τέταρτο κύμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σε αυτό θα επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη Δ.
Την ίδια ώρα όμως έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο στέλεχος Β της Νοτίου Αφρικής το οποίο όπως είπε «είναι ένα στέλεχος που αρχίζει και μας ανησυχεί, διότι ενώ το είχαμε πρωτοανιχνεύσει αρχές του Φεβρουαρίου στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες περίπου την ίδια εποχή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μία ραγδαία αύξηση, που παραλληλίζει την αύξηση του στελέχους Δ. Δεν μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή αλλά έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία».
4 κύματα
Ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ παρατήρησε ακόμη ότι «όλη η πανδημία πλέον μπορεί να χωριστεί σε 4 κύματα. Το πρώτο κύμα ήταν με ελάχιστα κρούσματα. Στο δεύτερο κύμα είχαμε μία δραματική αύξηση, η οποία έγινε το χειμώνα του 2020 και βεβαίως, από το 2021, ξεκίνησε το τρίτο κύμα, το οποίο ήταν αρκετά έντονο και το οποίο ξεκίνησε και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Σε αυτό το τρίτο κύμα επικράτησαν δύο στελέχη, το στέλεχος Α, το οποίο είναι η βρετανική μετάλλαξη όπως λέμε, και το στέλεχος 1-1-3-18, το οποίο ανακαλύψαμε εδώ, στο κέντρο της Αθήνας. Και σήμερα, είναι το στέλεχος αυτό, το οποίο κατά κάποιο τρόπο, μαζί με την Α ανταγωνίζονται, να το πω έτσι απλά, το στέλεχος Δ, το οποίο εμφανίστηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες».