Σοκ προκαλούν τα δυσοίωνα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με τις σχετικές προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 20.000 κρούσματα την ημέρα. Εν τω μεταξύ, επιφυλακτικοί εμφανίζονται πλέον οι ειδικοί σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός ισχυρού τείχους ανοσίας έως τον Σεπτέμβριο, εκτιμώντας ότι κάθε ημέρα που περνάει χάνεται πολύτιμος χρόνος ενόσω το στέλεχος Δέλτα περικυκλώνει την Ελλάδα.
Την πρώτη ψυχρολουσία μας επιφύλασσε το μοντέλο CORE του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σύμφωνα με το οποίο εάν δεν επιτευχθεί η αναγκαία εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σε ποσοστό ύψους άνω του 80% τότε τον επερχόμενο Οκτώβριο η χώρα θα αριθμεί έως και 18.000 κρούσματα.
Ομως την περασμένη Τρίτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, προχώρησε σε μία ακόμη πιο εφιαλτική πρόβλεψη όταν επεσήμανε ότι δεν είναι απίθανο να φτάσουμε σε νούμερα της τάξης του 15.000 – 20.000 κρούσματα. Και πρόσθεσε ότι το ύψος του κύματος που θα σηκωθεί θα είναι ανάλογο με το ποσοστό των ανεμβολίαστων.
Και παρότι τα χειρότερα σενάρια προλογίζουν πως το φθινόπωρο του 2021 θα είναι το πλέον… σαρωτικό από την αρχή της πανδημίας, ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς προβλέψεις καταλήγουν σε διαπιστώσεις που σκιαγραφούν ένα δυσθεώρητο 4ο κύμα, συγκριτικά με τα προηγούμενα τρία που… έσκασαν στη χώρα μας.
Και αυτό διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα «κλειδώνουν» την εκθετική αύξηση που καταγράφεται στη χώρα μας. Συνεπώς και με την ξέφρενη ταχύτητα μεταδόσεων που καταγράφεται οι εκτιμήσεις καταλήγουν σε διπλασιασμό κρουσμάτων έως τον Δεκαπενταύγουστο – όταν ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα καταγράφει έως και 6.000 κρούσματα.
Οι επιστήμονες δε, προειδοποιούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα – η οποία υπενθυμίζεται ότι είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος που προκάλεσε τη πανδημία και 60% πιο μολυσματική από τη βρετανική μετάλλαξη – δεν έχει επικρατήσει ακόμη στη χώρα μας, παρότι επιδεικνύει κυριαρχικές τάσεις.
Χαλαρώσαμε επικίνδυνα
Συνεπώς, η έκρηξη κρουσμάτων οφείλεται μεταξύ άλλων και στη χαλάρωση των μέτρων που οδήγησαν σε πάρτι, συγκεντρώσεις νεών σε beach bar χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις αλλά και στη μη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι παρατηρήσεις αυτές λειτουργούν σαν την εισαγωγή ενός δύσκολου πανδημικού κεφαλαίου που μοιραία θα δημιουργήσει εκ νέου ασφυκτικές συνθήκες στο ΕΣΥ.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία την επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν οι πολίτες 50 ετών και άνω, υπογραμμίζοντας με μαθηματική βεβαιότητα ότι ο πανδημικός ιός θα καταφέρει μέσω των νεότερων να προσεγγίσει τους πλέον ευάλωτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα μόλις το 41% των ενηλίκων στον γενικό πληθυσμό έχει εμβολιαστεί πλήρως, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της «μαύρης τρύπας».
Υπό τις εξελίξεις αυτές, κυβέρνηση και επιστήμονες ελπίζουν οι σχετικές προειδοποιήσεις να αφυπνίσουν εκείνους τους πολίτες που εκφράζουν δεύτερες σκέψεις για τα εμβόλια, μετά και τις σχετικές αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες νευραλγικές επαγγελματικές κατηγορίες αλλά και τα αυστηρά μέτρα στους χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού.
«Οχι» σε νέο lockdown
«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να επιβάλλει ένα νέο lockdown. «Ελπίζουμε μέχρι τέλος καλοκαιριού να έχουμε γύρω στο 70% ανοσία» προσέθεσε η ίδια, αφήνοντας σε κάθε περίπτωση ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις τελευταίες δύο εβδομάδες προγραμματίστηκαν 433.175 νέα ραντεβού πρώτης δόσης, γεγονός που αποδίδεται στην εντατική εκστρατεία πειθούς.