Παρά το γεγονός ότι χτες η κυβέρνηση, δια της εκπροσώπου της Αριστοτελίας Πελώνη, επιχείρησε να κλείσει το θέμα της απόλυσης για ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αυτό παραμένει και συντηρείται από νεότερες δηλώσεις υπουργών που προκαλούν την οργή κομμάτων της αντιπολίτευσης και ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει τέρμα σε αυτή τη συζήτηση περί απολύσεων.
«Θα γίνουν απολύσεις»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανήλθε στο ζήτημα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι σε συνθήκες πανδημίας είναι νόμιμες οι απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΚΕ που βλέπουν μια ακόμα εργαλειοποίηση της πανδημίας για να χτυπηθούν εργασιακά δικαιώματα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας σήμερα ανέφερε ότι «η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις επιχειρήσεις που κρίνουν ότι εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί εμποδίζει την λειτουργία της επιχείρησης. Αν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δεν δικαιολογείται η απόλυση. Αν δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δικαιολογείται» και συμπλήρωσε ότι «θα γίνουν σίγουρα απολύσεις, όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί».
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ως υπαρκτό παράδειγμα, ότι «σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, με Αμερικανούς τουρίστες, όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι στο προσωπικό, ο μάγειρας αρνείται να εμβολιαστεί. Ο μάγειρας απολύθηκε».
«Η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις. Σε έναν οίκο ευγηρίας, υπάλληλος που αρνείται να εμβολιαστεί θα μπει σε αναστολή. Για πόσο καιρό θα μπει σε αναστολή. Δεν πρέπει να καλυφθεί η θέση; Με τι σύμβαση θα καλυφθεί; Για πόσο καιρό. Άρα, θα γίνουν απολύσεις», επέμεινε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας και την δήλωση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, την οποία έχει ανακαλέσει η ίδια.
Η πίεση Βορίδη σε ΣΥΡΙΖΑ για τις κυρώσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάκης Βορίδης από το βήμα της Βουλής σήμερα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κάλεσε να πάρει καθαρή -όπως είπε- θέση απέναντι στους «αρνητές» του εμβολιασμού και «να πάψει να ψαρεύει σε θολά νερά».
Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Ζαχαριάδη για τη δημόσια διοίκηση, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη θέση της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι υπέρ των κυρώσεων για όσους εργαζόμενους δεν συμμορφωθούν με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών
Όπως σημείωσε ο κ. Βορίδης, «εμείς είπαμε καταρχήν ότι η κύρωση είναι η αναστολή εργασίας. Το τι σημαίνει η αναστολή, το τι σημαίνει ότι δεν θα του καταβάλλεται μισθός, το τι σημαίνει ότι βρίσκεται σε παραβίαση των νομικών υποχρεώσεών του και άρα της εργασιακής του σχέσης, όλο αυτό θα εξειδικευτεί νομικά».
Υπενθυμίζεται ότι χτες η Αριστοτελία Πελώνη προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για την ερχόμενη εβδομάδα που όπως ανέφερε δεν θα προβλέπει απολύσεις για τους ανεμβολίαστους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι στην ρύθμιση που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση θα προβλέπονται διαδικασίες εξπρές για απεριόριστης διάρκειας άδειες άνευ αποδοχών (ουσιαστικά αορίστου χρόνου αναστολές εργασίας χωρίς κάλυψη αποδοχών) για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ουσιαστικά σε αυτό το πλαίσιο εξηγείται και η κατηγορηματικότητα των δηλώσεων του κ. Γεωργιάδη για απολύσεις εργαζομένων που συγκέντρωσε τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Στο ίδιο πλαίσιο ερμηνεύονται και οι σημερινές δηλώσεις του κ. Βορίδη -ο οποίος έχει στο παρελθόν αφήσει παράθυρο ανοιχτό για απολύσεις- με τις οποίες καλούσε το ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ των κυρώσεων για τους εργαζόμενους που δεν θα εμβολιάζονται.
Λαγός απολύσεων
Η Κουμουνδούρου χαρακτήρισε τον υπουργό Ανάπτυξης «λαγό» απολύσεων, ενώ ο Περισσός μίλησε για πλάτες της κυβέρνησης στην εργοδοσία να κάνει απολύσεις.
«Ο κ. Μητσοτάκης για να καλύψει την αποτυχία του μεταθέτει την ευθύνη στους πολίτες. Κάθε μέρα βγάζει έναν υπουργό του για «λαγό», προωθώντας απολύσεις είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα.
»Ας ασχοληθεί επιτέλους με την αντιμετώπιση της πανδημίας που πάλι βρίσκεται εκτός ελέγχου από τις παλινωδίες του και ας καταστρώσει ένα σοβαρό πλάνο υλοποίησης του εμβολιασμού. Οι απειλές και η στρατηγική του κοινωνικού αυτοματισμού σαμποτάρουν την προσπάθεια του εμβολιασμού.
»Καλούμε τους πολίτες να αγνοήσουν τις κυβερνητικές προσβολές και να εμβολιαστούν με αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για απολύσεις και αναστολές εργασίας» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πλάτες στην εργοδοσία για απολύσεις
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας και στις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, φορτώνοντας το “φταίξιμο” στους εργαζόμενους και “κάνοντας πλάτες” στην εργοδοσία για απολύσεις, με βάση και τις διατάξεις του πρόσφατου αντεργατικού νόμου.
»Η υποκρισία της κυβέρνησης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι η ίδια, που εδώ και ενάμιση χρόνο αγνοούσε τα αιτήματα των εργαζομένων για μέτρα προστασίας και υποχρεωτικά τεστ στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη των επιχειρήσεων.
»Τα σωματεία των εργαζομένων και άλλοι μαζικοί φορείς διεκδικούν τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, καθολικό πρόγραμμα δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, με ουσιαστική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση του εμβολιασμού, ενάντια στην κυβέρνηση που ενισχύει με την πολιτική της το φόβο, τη σύγχυση και τον ανορθολογισμό» αναφέρει από την δική του πλευρά το ΚΚΕ.
Αναστολή αλλά όχι απόλυση
Από τη μεριά του ο Γιάνης Βαρουφάκης τάχθηκε υπέρ της ανάγκης του εμβολιασμού για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ των αναστολών εργασίας για τις περιπτώσεις των αρνητών του εμβολιασμού στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, οι νοσοκομειακοί και όσοι δουλεύουν σε γηροκομεία και δουλεύουν με ευαίσθητες ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν. Αν για λόγους ιδεολογικούς δεν θέλουν να εμβολιαστούν θα πρέπει να μπαίνουν σε αναστολή -όχι απόλυση, σε αναστολή- μέχρι να περάσει η πανδημία ή να εμβολιαστούν. Αναστολή σημαίνει ότι δεν πληρώνονται» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.
Για το θέμα των κυρώσεων το ΚΙΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους αν και έχουν κάνει σαφές -πρωτοστατούν μάλιστα- ότι τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.