Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει από χθες την περιοδεία του στην Κρήτη, προχθές επισκέφθηκε την Ιεράπετρα και έκανε σύσκεψη με φορείς στο Λασίθι, η κυβέρνηση παρακολουθεί το είδος και τον τρόπο της αντιπολίτευσής του αλλά το ίδιο κάνουν και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Εξάλλου, ανεξάρτητα των νέων επιχειρημάτων του προέδρου του κόμματος, «να μην τολμήσει να προχωρήσει σε αυτόν τον άθλιο σχεδιασμό εν μέσω της πανδημίας, συγχώνευσης ή κλεισίματος νοσοκομείων και περιορισμού του υγειονομικού προσωπικού», που είπε χθες προς την κυβέρνηση, μια σειρά βαρόνων του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στις θέσεις τους αλλά και ελέγχουν πώς εξελίσσεται η νέα δομική αντιπολίτευση μετά την Προγραμματική Συνδιάσκεψη συμβάλλοντας αλλά και υπενθυμίζοντας την παρουσία τους.
Ποια είναι τα στελέχη όμως αυτά; Οι Σκουρλέτης, Δραγασάκης, Τσακαλώτος αλλά και παλιοί κομματικοί όπως ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος εξέθεσαν ή παρενέβησαν μετά τη Συνδιάσκεψη επιβεβαιώνοντας ο καθένας το είδος της αυτοτέλειας που έχει στην εσωτερική συριζαϊκή γεωγραφία. Μπορεί η νέα δομική αντιπολίτευση της Κουμουνδούρου να εξελίσσεται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εν κινήσει, είναι πάντα ένα πεδίο τοποθετήσεων και παρεμβάσεων της «γερουσίας» ή των πιο έμπειρων που δίνει και τον τόνο. Για παράδειγμα ο Πάνος Σκουρλέτης επιμένει στη διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου του κόμματος, ενώ στα κοινωνικά του δίκτυα προσφάτως κοινοποίησε πανηγυρικά το εξώφυλλο της «Εποχής» που τασσόταν υπέρ των εμβολιασμών μη αφήνοντας περιθώρια για γκρίζες ζώνες.
O Ευκλείδης Τσακαλώτος πάλι, στο ημερολόγιό του (στήλη του TVXS) μίλησε ανοιχτά για δημοκρατικό κόμμα και συλλογική λογική: «Ωστόσο, η συλλογικότητα, και στη λήψη αποφάσεων και στη δράση, δεν είναι εύκολη υπόθεση, και χρειάζεται μια συνεχής προσπάθεια». Ο Γιάννης Δραγασάκης σε πρόσφατη επίσης αρθρογραφία του επέμεινε σε ένα συλλογικό κόμμα ενώ πρότεινε τη θέσπιση μιας μόνιμης Επιτροπής Προγράμματος και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για τα επόμενα βήματα σε περιφερειακό και τομεακό επίπεδο. «Aρμόδιο να επιλύσει τον δυισμό μεταξύ επαγγελίας και εφαρμόσιμης πολιτικής, δηλαδή την εκπόνηση του Πολιτικού Σχεδίου, είναι το Συνέδριο του κόμματος, που όλοι ευχόμαστε να γίνει μέσα στο έτος και να μην το αποτρέψει το 4ο κύμα της πανδημίας», έγραψε και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος απηχώντας τις θέσεις των 53 που επίσης δεν θέλουν αρχηγικό κόμμα και θέλουν άμεσα προσδιορισμό του χρονικού πλαισίου για το Συνέδριο.