Ως καταγεγραμμένη χαρακτηρίζουν γερμανοί διπλωμάτες την αντίδραση και την ανησυχία της ελληνικής διπλωματίας στην παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, έστω και αν δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναστολής του προγράμματος.
Γερμανικές διπλωματικές πηγές που παρακολουθούν τις διαρκείς παρεμβάσεις της Αθήνας για το εν λόγω θέμα επαναλαμβάνουν όσα είναι ήδη γνωστά, ότι δηλαδή η άδεια από τη γερμανική κυβέρνηση για τη ναυπήγηση των υποβρυχίων είχε δοθεί το 2009, όταν συνάφθηκε η συμφωνία, και μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του έργου έχει ολοκληρωθεί. Υποβρύχια τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία, καθώς είναι σύμπραξη μιας γερμανικής και μιας τουρκικής εταιρείας, και το πρώτο, που καθελκύστηκε τον Μάρτιο, αναμένεται να ενταχθεί στον τουρκικό στόλο σε διάστημα ενός έτους, για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα πέντε.
Η γερμανική διπλωματία παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Τουρκίας, διατηρώντας ωστόσο τις αμφιβολίες της ότι ενδεχόμενες κυρώσεις θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση της πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Γερμανικές πηγές σημειώνουν τις προσπάθειες του Βερολίνου για την εκτόνωση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο το 2020, ενώ πλέον στρέφουν το βλέμμα στην Κύπρο και στην επίσκεψη του τούρκου προέδρου. Ξεκαθαρίζουν δε ότι η θέση της Γερμανίας στο Κυπριακό παραμένει σταθερή και ξεκάθαρη υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Την ίδια στιγμή γερμανικές πηγές κάνουν σαφή διάκριση ανάμεσα στην αλληλεγγύη του Βερολίνου και της ΕΕ σε κράτη-μέλη όπως η Κύπρος και η Ελλάδα και τις αντιδράσεις που πρέπει να υπάρχουν σε συγκεκριμένα γεγονότα, με τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα με τρίτες χώρες, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, σημειώνοντας ότι η διπλωματία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη.
Πίσω στη «Γαλάζια Πατρίδα»
Ο Ερντογάν στο μήνυμά του με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 αναφέρεται ξανά στη «Γαλάζια Πατρίδα», την οποία χαρακτηρίζει «απροσπέλαστη». Παράλληλα ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, μιλώντας στην ισπανική «El Mundo» με αφορμή την επέτειο υποστήριξε ότι η έλλειψη αντίδρασης από την πλευρά της ΕΕ στην επίθεση κατά της Τουρκίας συνεχίζεται, καθώς «το γεγονός ότι μια ομάδα πραξικοπηματιών, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτερο, έλαβαν άσυλο είναι ενδεικτικό της όλης κατάστασης».