Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε προσωπικά την εξουσιοδότηση για μια επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να βοηθηθεί ο «πνευματικά ανισόρροπος» Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016. Αυτό συνέβη στη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, σύμφωνα με το περιεχόμενο εγγράφων που φέρονται να έχουν διαρρεύσει από το Κρεμλίνο. Η σημαντική αυτή συνάντηση διεξήχθη στις 22 Ιανουαρίου 2016, σύμφωνα με τα έγγραφα, με παρόντες τον πρόεδρο της Ρωσίας, τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και τους βασικούς υπουργούς. Συμφώνησαν δε ότι η παρουσία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα συνέβαλε στη διασφάλιση των στρατηγικών στόχων της Μόσχας, ανάμεσα στους οποίους είναι η «κοινωνική αναταραχή» στις ΗΠΑ και η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης του αμερικανού προέδρου.
Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο Τραμπ προηγούνταν στα προκριματικά των Ρεπουμπλικάνων και η έκθεση που προετοιμάστηκε από τους συμβούλους του Πούτιν εισηγείται η Μόσχα να αξιοποιήσει «κάθε διαθέσιμη δύναμη» για να υπάρξει μια νίκη του Τραμπ.
Εγγραφα
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν εδώ και μήνες την ύπαρξη των συγκεκριμένων εγγράφων και τα εξέταζαν προσεκτικά. Τα έγγραφα είναι σε γνώση του «Guardian» και, σύμφωνα με ειδικούς στους οποίους απευθύνθηκε, είναι γνήσια, ενώ αποτελούν μια ασυνήθιστη διαρροή από το Κρεμλίνο. Το Κρεμλίνο απέρριψε τις πληροφορίες. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε λόγο για «μεγάλη φαντασίωση», όταν ο «Guardian» επικοινώνησε μαζί του, το πρωί της Πέμπτης.
Η έκθεση, πάντως – «Αρθ. 32-04/ vd» – χαρακτηρίζεται ως απόρρητη. Σύμφωνα με αυτήν, ο Τραμπ είναι «ο πιο υποσχόμενος υποψήφιος», κάτι που στα ρώσικα λέγεται perspektivny. Οσο για την ψυχολογική του αξιολόγηση, περιγράφεται ως «παρορμητικό, διανοητικά ασταθές και μη ισορροπημένο άτομο, που πάσχει από σύμπλεγμα κατωτερότητας».
Φαίνεται, επίσης, να επιβεβαιώνεται πως το Κρεμλίνο διέθετε kompromat, δηλαδή δυνάμει αξιοποιήσιμο υλικό για τον μέλλοντα πρόεδρο, που είχε συλλεγεί κατά τις προηγούμενες «ανεπίσημες επισκέψεις του στη Ρωσική Ομοσπονδία». Κάνει δε αναφορά σε «συγκεκριμένα γεγονότα» κατά τις επισκέψεις Τραμπ στη Μόσχα, ενώ ακολουθεί παραπομπή στο παράρτημα πέντε, στην πέμπτη παράγραφο – είναι όμως ασαφές τι περιλαμβάνεται εκεί.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η συνάντηση αυτή έγινε τον Ιανουάριο του 2016 – μέσα στο Κρεμλίνο. Μια επίσημη φωτογραφία από αυτήν δείχνει τον Πούτιν στην κορυφή του τραπεζιού, να κάθεται κάτω από μία σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον δικέφαλο χρυσό αετό. Ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ήταν επίσης παρών, μαζί με τον βετεράνο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Παρόντες επίσης ήταν ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, που είναι υπεύθυνος και για τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών (GRU), ο Μιχαήλ Φραντκόφ, τότε επικεφαλής των εξωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών (SVR) και ο Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, αφεντικό της FSB. Ο δε προκάτοχός του, Νικολάι Πατρούσεφ, βρισκόταν επίσης εκεί, ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας.
Σημειώνεται πως ο Πούτιν έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες για ανάμειξη στις δυτικές δημοκρατίες. Αυτά τα έγγραφα δείχνουν να καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του. Μετά δε τη συνάντηση, ο Πούτιν εξέδωσε ένα διάταγμα με το οποίο συγκροτούσε μια νέα και μυστική διακυβερνητική υπηρεσία. Το επείγον καθήκον της ήταν να δώσει σάρκα και οστά στους στόχους που περιλαμβάνονταν στο «ειδικό τμήμα» του εγγράφου «Αρθ. 32-04/ vd».
Ο ίδιος ο Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για σχόλιο πάνω στην υπόθεση.