Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την «έκρηξη» των κρουσμάτων του κοροναϊού τις επόμενες μέρες, με τα πάρτι να αποτελούν τους «οδηγούς» της πανδημίας.
«Αν ο κόσμος δεν εμβολιαστεί μαζικά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκκίνηση του τουρισμού με τον τρόπο που γινόταν πριν την πανδημία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Όπως ανέφερε τόσο τα μοριακά τεστ όσο και τα rapid test είναι πραγματικά χρήσιμα αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ότι ο έχων αρνητικό τεστ πραγματικά δεν νοσεί. «Δυστυχώς ένα τεστ μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικό. Δηλαδή να έχει κάποιος κοροναϊό και να μην το δείξει» είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα συνεχιζόμενα πάρτι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας ανέφερε πως είναι σχεδόν αδύνατον να μην οδηγήσουν σε «έκρηξη κρουσμάτων» και ότι χώρες που έχουν τέτοιες «εκρήξεις» είναι η Ισπανία, Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα γιατί είναι τουριστικές χώρες και πολλοί νέοι που είναι ανεμβολίαστοι προσπαθούν να διασκεδάσουν όπως πριν.
Ερωτηθείς σχετικά με την λήψη των έκτακτων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο στην Μύκονο δήλωσε πως μπορεί να υπάρξουν όμοιες καταστάσεις και στα άλλα νησιά αν συνεχίσουν να διασκεδάσουν με τον ίδιο τρόπο εκτός αν αυτή η διασκέδαση επιτραπεί μόνο για πλήρως εμβολιασμένους.
Ο ίδιος έκανε έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν άμεσα λέγοντας πως προλαβαίνουν το υπόλοιπο καλοκαίρι να γλεντήσουν και πως το εμβόλιο είναι η μόνη λύση ενώ για όσους δεν θέλουν εμβολιαστούν παρακάλεσε να αλλάξουν άποψη και να μην πιστεύουν ψευδείς ειδήσεις.
Παράλληλα, σημείωσε πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται.
Ερωτηθείς για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί στους κλάδους που υπάρχει συχνή επαφή με το κοινό όπως τους υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς καθώς και όσους εργάζονται στην εστίαση, τον τουρισμό και τον δημόσιο τομέα.
Σαρηγιάννης: 6.400 κρούσματα ημερησίως μέχρι τις 15 Αυγούστου
Μιλώντας στο STAR, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι η κίνηση για τα περιοριστικά μετρά στη Μύκονο ήταν σωστή και στοχευμένη.
Συμπλήρωσε ότι αντίστοιχα μέτρα θα πρέπει να παρθούν και σε άλλα νησιά όπως η Πάρος, η Σαντορίνη και η Ίος αλλά και πόλεις όπως το Ρέθυμνο.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαρηγιάννης χτύπησε καμπανάκι για τη μεταδικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, υπογραμμίζοντας ότι τα μοντέλα προβλέψεων δείχνουν έως και 6.400 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.
Τόνισε, δε, ότι μπορούμε να προλάβουμε αυτήν την τάση των αυξανόμενων κρουσμάτων με έναν συνδυασμό αυξημένων self-tests και κινητών κλιμακίων του ΕΟΔΥ σε συγκεκριμένα σημεία της χωράς όπου σημειώνεται αυξητική πορεία των κρουσμάτων.