Βρόχος στον λαιμό χιλιάδων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των λιανεμπορικών, είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, οι επιχειρήσεις που οφείλουν επιταγές από προηγούμενους μήνες, μετά τις συνεχείς μεταθέσεις πληρωμών μέσα στο 2021, πλέον δεν προστατεύονται. Η τελευταία παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ήταν για τις επιταγές Μαΐου με αποτέλεσμα σύντομα να κληθούν να πληρώσουν, αβέβαιο όμως το εάν θα μπορέσουν. Οπως λένε οι μικρομεσαίοι «κακώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί ότι μπαίνουμε στον τρίτο μήνα κανονικότητας και αίρει όλα εκείνα τα μέτρα που μέχρι πρότινος έδιναν ανάσα και κρατούσαν ζωντανές τις επιχειρήσεις».
Εως το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των επιταγών προηγούμενων μηνών, με τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν το νέο εμπόρευμα που αγόρασαν όταν άνοιξαν τον περασμένο Μάιο. Οι ελπίδες για επίλυση του προβλήματος με τον τζίρο αυτής της περιόδου, λόγω των εκπτώσεων και της επανεκκίνησης του τουρισμού, δεν τελεσφόρησαν ενώ το λιανεμπόριο εξαιρέθηκε και από την ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το ύψος των επιταγών που κυκλοφορούν, παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι κάθε μήνα εκδίδονται επιταγές περίπου 6 δισ. ευρώ σε όλους τους κλάδους.
Για το θέμα των επιταγών, είχε τοποθετηθεί η ΓΣΕΒΕΕ προτείνοντας από τον περασμένο Μάρτιο χαμηλότοκο δανεισμό των εκδοτών των επιταγών. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς επισημαίνει ότι «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και αν δεν γίνει κάτι έγκαιρα θα δημιουργηθεί ένα ντόμινο από τις απλήρωτες επιταγές που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο.
«Εμείς ως ΓΣΕΒΕΕ είχαμε επισημάνει την ανάγκη να υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα δημιουργηθεί ντόμινο στην αγορά καθώς όλες οι προηγούμενες μεταθέσεις των πληρωμών απλά έβαζαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί χωρίς να το λύνουν. Το επισημάναμε και στην κυβέρνηση και στις τράπεζες χωρίς αποτέλεσμα και σύντομα θα βρεθούμε μάρτυρες των αλυσιδωτών αντιδράσεων που θα φέρει η φούσκα των επιταγών στην αγοράς». Μάλιστα σημειώνει ότι η απόσυρση της πολιτείας από τα μέτρα στήριξης ήρθε σε μια στιγμή που δεν θα έπρεπε. Την ανάγκη λήψης μέτρων για τις επιταγές και τη στήριξη των επιχειρήσεων του εμπορίου έχει τονίσει και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία είχε υποβάλει αίτημα στην κυβέρνηση για στήριξη του εμπορίου από τον περασμένο Ιανουάριο με πρόγραμμα 300 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, κάτι που δεν έγινε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γ. Χατζηθεοδοσίου επαναφέρει το θέμα της διαγραφής μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία. «Χωρίς τη λύση του κουρέματος, πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης θα είναι οδυνηρές. Και για την επιχειρηματικότητα αλλά και για την απασχόληση, την κοινωνία και τελικά για τη χώρα» σημειώνει.
- Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές όπλων – Η Ουκρανία ο βασικός αποδέκτης
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»