Για πολύ σοβαρές συνέπειες στην ψυχική υγεία των πολιτών σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της πανδημίας και των συνεχόμενων lockdown, κάνει λόγο ο ο Περιφερειακός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη, Hans Henri P. Kluge. Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr ο κ. Kluge δίνει τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ψυχική υγεία. Και στέλνει πολιτικά μηνύματα στις κυβερνήσεις ζητώντας να «επενδύσουν» πάνω σ’ αυτό το μείζον ζήτημα: «Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε στις σοβαρές οικονομικές και ψυχικές επιπτώσεις. Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι βιώνουν μία κόπωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, πολλοί δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, ενώ άλλοι έχουν επηρεαστεί βαθιά σε βιοποριστικό επίπεδο», αναφέρει ρίχνοντας πλέον την «καυτή πατάτα» στις κυβερνήσεις οι οποίες πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα.
Η συνέντευξη του κ. Kluge ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι ξέρουμε, αλλά μόνο λίγο δίνουμε βάρος.
Αυτό που λέει: Mens sana in corpore sano. ‘Η αλλιώς «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Η φράση του Γιουβενάλη που έχει υιοθετηθεί και διαδίδεται ανά τους αιώνες από τους Έλληνες – με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν πως ήταν απόφθεγμα των αρχαίων Ελλήνων- φαίνεται πως όχι μόνο δεν ήταν τυχαία, αλλά και πως σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Η υγειονομική κρίση του κοροναϊού και τα διαδοχικά lockdown κατέβαλαν τόσο πολύ ψυχολογικά τους ανθρώπους αυτό τον ενάμιση χρόνο με αποτέλεσμα πλέον να μιλάμε για μία νέα πανδημία, μέσα στην πανδημία. Αυτήν της ψυχικής υγείας.
Φαίνεται λοιπόν πως ο κοροναϊός δεν μας εγκλώβισε μόνο μέσα στα σπίτια μας, αλλά «αιχμαλώτισε» και την ψυχή μας, καθώς την ώρα που η τιτάνια μάχη με τον φονικό ιό και τις μεταλλάξεις συνεχίζεται, εκατομμύρια άνθρωποι δίνουν την δική τους σιωπηλή μάχη κόντρα στην κατάθλιψη, το άγχος, τον φόβο. Σε πλήθος αρνητικών συναισθημάτων αλλά και ψυχικών νοσημάτων που είναι απότοκα της πανδημίας.
Είναι αυτονόητο επομένως πως η επικέντρωση στην «επένδυση της ψυχικής υγείας» των πολιτών από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και η εκπόνηση ενός κοινού σχεδίου δράσης μεταξύ των κρατών-μελών, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ αυτή την ώρα.
Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr, ο Περιφερειακός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη, μιλά για το σχέδιο αυτό, λίγο πριν επισκεφτεί τη χώρα μας για την Σύνοδο Κορυφής του Π.Ο.Υ σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση με θέμα τις «συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας».
Ο dr Hans Kluge, ξεδιπλώνει στο in.gr τις προτάσεις-συστάσεις του ΠΟΥ προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας σε θέματα ψυχικής υγείας.
Οι προτάσεις προς τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών αφορούν τόσο τον γενικό πληθυσμό, όσο τους εργαζόμενους, τις ευάλωτες ομάδες και τους εργαζόμενους στα συστήματα υγείας.
Ο dr Kluge τονίζει την σημασία της προστασίας της ψυχικής υγείας των νέων, προσθέτοντας πως είναι κρίσιμο να ληφθούν στοχευμένα μέτρα για τα παιδιά και κυρίως να διασφαλιστεί η ασφαλής επαναλειτουργία των σχολείων.
Σχετικά με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, ο περιφερειακός Διευθυντής του Π.Ο.Υ στην Ευρώπη αναφέρει πως δεν πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε σε επιφυλακή.
Ο dr Kluge επισημαίνει πως πλέον υπάρχει στη διάθεσή μας ένα ισχυρό εργαλείο που δεν είχαμε στην αρχή της πανδημίας. Είναι τα εμβόλια τα οποία τονίζει ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Περιφερειακού Διευθυντή του Π.Ο.Υ. Hans Kluge στο in.gr:
Είναι σαφές πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα πανδημία μέσα στην πανδημία. Την «πανδημία της ψυχικής υγείας» (pandemic fatigue). Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες τα μειωμένα ψυχικά αποθέματα συμπολιτών μας οδήγησαν στην αύξηση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων εξαιτίας των lockdown. Ποιες παρεμβάσεις θεωρείτε πως πρέπει να γίνουν άμεσα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και πως μπορεί να επιτευχθεί η ενίσχυση της κοινωνικής υποστήριξης των πολιτών για να σωθεί η ομορφιά της… ψυχής πριν να είναι αργά;
Η πανδημία έχει καταβάλει συναισθηματικά τους ανθρώπους και ανησυχούμε πολύ για τα θέματα ψυχικής υγείας και ευεξίας. Όλες οι χώρες προσπαθούν να κρατήσουν μία λεπτή ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της ελαχιστοποίησης της κοινωνικής και οικονομικής ζημίας που έχει επιφέρει η πανδημία.
Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε στις σοβαρές οικονομικές και ψυχικές επιπτώσεις. Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι βιώνουν μία κόπωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, πολλοί δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, ενώ άλλοι έχουν επηρεαστεί βαθιά σε βιοποριστικό επίπεδο.
Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει υψηλά επίπεδα άμεσου και έμμεσου στρες στους πολίτες.
Ο Π.Ο.Υ, μαζί με τους εταίρους του, παρέχει καθοδήγηση και συμβουλές καθ΄όλη τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, σε διευθυντές των μονάδων υγείας, σε ανθρώπους που φροντίζουν παιδιά, σε ηλικιωμένους, σε άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση και σε όποιον άλλον το έχει ανάγκη, προκειμένου να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την ψυχική υγεία όλων, σε επίπεδο κοινωνικού συνόλου.
Θεωρείτε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης ως προς σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων παρέμβασης για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών των lockdown. Θα πρέπει στον νέο χάρτη ψυχικής υγείας να δοθεί βάρος στις δομές υποστήριξης αλλά και στην παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών;
Οι δημόσιες παρεμβάσεις για την ψυχική υγεία παραμένουν χρόνια υποχρηματοδοτούμενες στην Ευρώπη. Η φροντίδα ψυχικής υγείας παραμένει κατακερματισμένη με αποτέλεσμα να μην διευκολύνεται η εύκολη πρόσβαση των πολιτών σε δομές υποστήριξης, κι έτσι πολλοί ασθενείς υποφέρουν σιωπηλά ή αμελούνται.
Ακόμη και πριν από την πανδημία, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν ανεπαρκείς. Η Covid-19 απλώς επιδείνωσε την κατάσταση αυτή, επιβάλλοντας ένα πρόσθετο βάρος στα συστήματα υγείας και περίθαλψης, ενώ παράλληλα, στις περισσότερες περιπτώσεις, διέκοψε και την παροχή υπηρεσιών δια ζώσης.
Η πανδημία προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τα μακροχρόνια κενά στη δημόσια ψυχική υγεία. Εάν η ευκαιρία αυτή αξιοποιηθεί σωστά, η πανδημία μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά και προοδευτικά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με την ψυχική υγεία.
Περιθώρια βελτίωσης ως προς σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων παρέμβασης θα μπορούσαν να υπάρξουν μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, της μεγιστοποίησης των υφιστάμενων πόρων, της ψηφιακής τεχνολογίας, Επιπλέον, είναι κρίσιμη η υιοθέτηση μιας προσέγγισης με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα, της νομοθεσίας, της σχετικής κατάρτισης στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς και της βελτίωσης της ευαισθητοποίησης και της παιδείας του πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας.
Η πανδημία επηρέασε βαθιά και τους νέους στερώντας τους ευκαιρίες για μάθηση, εργασία και κοινωνικοποίηση. Στην Ελλάδα πρόσφατα ανακοινώθηκε μία οικονομική ενίσχυση (το Freedom Pass) στους νέους που εμβολιάζονται. Τέτοιου είδους προνόμια ενισχύουν την ψυχική ανθεκτικότητα; Δεν θα έπρεπε όμως να υπάρχει και μία μεγαλύτερη ατζέντα για τους εφήβους;
Οι νέοι επηρεάστηκαν σημαντικά από την πανδημία με έναν ιδιαίτερο και πολύπλοκο τρόπο. Το κλείσιμο των σχολείων και η κοινωνική αποστασιοποίηση είχαν σοβαρές επιπτώσεις γι΄αυτούς. Είδαμε τεράστια ανθεκτικότητα μεταξύ των νέων, πολλοί από τους οποίους μάλιστα υπήρξαν πρωταθλητές στην προσπάθεια να θωρακίσουμε τις κοινωνίες μας από τις ολέθριες συνέπειες του ιού και να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.
Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, τα παιδιά και οι νέοι ενήλικες έχουν γλιτώσει από τις σοβαρότερες σωματικές συνέπειες του ιού, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλειών και των θανάτων- ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απρόσβλητοι από τις ψυχολογικές επιπτώσεις που συνδέονται με την απότομη αλλαγή της καθημερινότητάς τους, η οποία απήλθε ως συνέπεια των απαραίτητων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Καθώς περνάμε σε αυτό το νέο στάδιο της πανδημίας, ή ακόμη και στη μεταπανδημική εποχή, είναι κρίσιμο να ληφθούν στοχευμένα μέτρα για την προστασία και τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων ενηλίκων, μεταξύ άλλων μέσω της ασφαλούς επαναλειτουργίας των σχολείων. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε άλλη μια χρονιά αναστάτωσης στην εκπαίδευση των παιδιών και των νέων ενηλίκων, διότι, όπως είδαμε τον τελευταίο χρόνο, τα κλειστά σχολεία έχουν σημαντικές και εκτεταμένες συνέπειες. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε την ψυχική υγεία των νέων, την κοινωνική τους ανάπτυξη και τα εκπαιδευτικά τους επιτεύγματα.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ η ελονοσία, οι ψυχικές διαταραχές και ο υποσιτισμός αποτέλεσαν τις τρεις μείζονες απειλές για την υγεία και την ευημερία των προσφύγων. Με ποιους τρόπους θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση των προσφύγων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας ειδικά εν καιρώ πανδημίας;
Γνωρίζουμε ότι αυτή η πανδημία έχει επηρεάσει τους πάντες. Όλοι υπέφεραν, είτε από τις άμεσες σωματικές συνέπειες του ιού, είτε από τις ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν κατανεμηθεί ισότιμα και ότι οι ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των μεταναστών, έπρεπε να σηκώσουν δυσανάλογο βάρος κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων καιρών.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Π.Ο.Υ υπογραμμίζει την κρισιμότητα του να μην αφήσουμε κανέναν πίσω όταν πρόκειται για την πρόσβαση στην περίθαλψη. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να λάβουν στοχευμένα μέτρα και να συμπεριλάβουν ειδικές προβλέψεις για τις ευάλωτες ομάδες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στον σχεδιασμό τους στην μετα-πανδημική περίοδο.
Η αμυντική στάση πολλών κρατών μελών στην ΕΕ εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα έχει «επαναφέρει» τον φόβο των περιοριστικών μέτρων στους πολίτες. Μάλιστα η επαναφορά μέτρων, αλλά και η αβεβαιότητα για το μέλλον εξακολουθεί να προκαλεί στρες στην πλειονότητα. Πιστεύετε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν και κάποια άλλη, ενδεχομένως όχι τόσο επιθετική, τακτική για να προστατευθούν από την νέα άκρως μεταδοτική μετάλλαξη;
Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας δεν μπορούν να λειτουργούν για πάντα με lockdowns και περιορισμούς. Πάνω από 18 μήνες μετά την έναρξη αυτής της πανδημίας, πρέπει να λάβουμε υπόψιν όχι μόνο τις συνέπειες του ίδιου του ιού, αλλά και τις επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνουμε για την αντιμετώπισή του.
Τώρα, έχουμε στη διάθεσή μας ένα ισχυρό εργαλείο που δεν είχαμε στην αρχή αυτής της πανδημίας, ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε το μέλλον με πιο αισιόδοξο τρόπο. Έχουμε εμβόλια που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, και γι’ αυτό οι προσπάθειες εμβολιασμού πρέπει να επεκταθούν με δίκαιο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους όλων των χωρών.
Ωστόσο, ενώ τα εμβόλια μας φέρνουν μια αχτίδα ελπίδας, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να πάψουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Όπως έδειξαν νέες μεταλλάξεις, όπως η μετάλλαξη Δέλτα, υπάρχουν ακόμη πράγματα που δεν κατανοούμε πλήρως για τον ιό αυτό και το πώς συμπεριφέρεται στον πληθυσμό.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας που γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικά κατά του συγκεκριμένου ιού. Ο Π.Ο.Υ υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της προσέγγισης μέσω της εκστρατείας #ΚάνεΤαΌλα, η οποία τονίζει τη σημασία τήρησης των μέτρων προστασίας, όπως το να καθαρίζουμε τακτικά τα χέρια μας, να φοράμε μάσκα, να βήχουμε ή να φτερνιζόμαστε στους αγκώνες μας, να διατηρούμε κοινωνικές αποστάσεις και να αερίζουμε σωστά τους χώρους, παράλληλα με το να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν συντομότερα.
Ομοίως, η πιο πρόσφατη εκστρατεία με όνομα #ΚαλοκαιρινήΛογική υπογραμμίζει την ανάγκη να προσπαθήσουμε να περάσουμε ένα ευχάριστο καλοκαίρι, παραμένοντας ταυτόχρονα ασφαλείς και διασφαλίζοντας ότι δεν ξεχνάμε τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πείτε μας τι όπλα θα πρέπει να περιλαμβάνει «ο αγώνας της ψυχής μας» κόντρα στην πανδημία; Τι προτείνετε ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες της τρομερής αυτής «πανδημίας» στην ψυχική μας υγεία;
Τον Φεβρουάριο του 2021, ζήτησα τη σύσταση Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας (TAG) για την παροχή συμβουλών και καθοδήγησης στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Π.Ο.Υ, σχετικά με τις βασικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία, καθώς και την παρουσίαση προτάσεων για την απόκριση των κυβερνήσεων. Κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε πολλούς από τους εμπειρογνώμονες αυτής της ομάδας, καθώς και τις συστάσεις τους σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας σε θέματα ψυχικής υγείας.
Αυτή η ομάδα θα παρουσιάσει βασικές συστάσεις για τα κράτη μέλη, που αφορούν τόσο τον γενικό πληθυσμό όσο και κοινότητες, ευάλωτες ομάδες, υπηρεσίες ψυχικής υγείας και φυσικά τους εργαζομένους στην υγεία και την φροντίδα των ασθενών, οι οποίοι είναι και οι ήρωες μας στην μάχη έναντι της νόσου.
Μεταξύ αυτών των συστάσεων, η TAG υπογράμμιζει την σημασία παροχής υπηρεσιών και πρόσβασης σε πολιτισμικά προσαρμοσμένες και εμπεριστατωμένες πρακτικές σε θέματα ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης μέσω ψηφιακών και άλλων μέσων.
Παραδείγματος χάριν παρεμβάσεις με σκοπό την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας και της βοήθειας των ατόμων να αντιμετωπίσουν το άγχος και τη μοναξιά.
Η ομάδα επισημαίνει επίσης την ανάγκη προώθησης, υποστήριξης και ενίσχυσης των πρωτοβουλιών ψυχολογικής υποστήριξης στον εργασιακό χώρο, καθώς και την παροχή επαγγελματικής ή/και οικονομικής υποστήριξης σε όσους αντιμετωπίζουν επαγγελματικά εμπόδια, ή δεν εργάζονται ή προσπαθούν να επιστρέψουν στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Επιπλέον, καλεί τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας, της ανεργίας και των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων.
Όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες ειδικότερα, η TAG υπογραμμίζει την ανάγκη της προώθησης, της επικοινωνίας και της αύξησης της πρόσβασης για εκπαιδευτική υποστήριξη προκειμένου να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά, καθώς και υποστήριξη ψυχικής υγείας, αλλά και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε σχολεία και πανεπιστήμια, καθώς και την παροχή κοινοτικής υποστήριξης σε εφήβους και νέους ενήλικες. Ταυτόχρονα, καλεί τα κράτη μέλη να προωθήσουν και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε υποστήριξη ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης σε όσους πλήττονται άμεσα από την νόσο της Covid-19, ενώ, παράλληλα ζητά να διασφαλίσουν την ανάπτυξη, επικοινωνία και εφαρμογή ενός οδηγού για τα άτομα με αναπηρία και άτομα που χρήζουν μακροχρόνιας περίθαλψης.
Όσον αφορά τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, οι συστάσεις αναδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης και ανάπτυξης των ίδιων των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης έχοντας ως αναπόσπαστο στοιχείο την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση και την ανάκαμψη τους από την COVID-19 και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι νομικά, λειτουργικά και οικονομικά κατοχυρωμένες. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να επεκτείνουν την παροχή ανθρωποκεντρικών, κοινοτικών υπηρεσιών που να περιλαμβάνουν καινοτόμες ψηφιακές λύσεις.
Για τους εργαζόμενους στην υγεία και την περίθαλψη, απαιτούνται επίσης ειδικές προβλέψεις. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ασφαλείς, δίκαιες και υποστηρικτικές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους που βρίσκονται της πρώτης γραμμής, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την παροχή κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού, αναθεωρημένων αμοιβών και συνθηκών εργασίας, καθώς και πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και στην ψυχοκοινωνική εκπαίδευση και υποστήριξη.
Επιπλέον, θα πρέπει να παρέχουν στους εργαζόμενους ψυχικής υγείας και σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ευκαιρίες ανάπτυξης ικανοτήτων και επιπλέον εκπαίδευση σχετικά με την ετοιμότητα και απόκριση σε περιπτώσεις μολυσματικών ασθενειών αλλά και σε άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεστε τη χώρα μας εν μέσω πανδημίας. Μάλιστα και στην τελευταία σας επίσκεψη τον Απρίλιο είχατε αναφερθεί στην κόπωση των πολιτών από την πανδημία. Πιστεύετε πως η Ελλάδα διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να αποτελέσει τον «πυρήνα» για την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων σχετικά με τις πολιτικές υγείας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών;
Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2021, τόνισα τη σημασία των εγκαινίων του νέου Κέντρου Αριστείας του Π.Ο.Υ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, στην Αθήνα. Όπως τόνισα τότε, το γραφείο αυτό θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ποιότητας της φροντίδας στις νοτιοανατολικές και μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Π.Ο.Υ. Η Ελλάδα επιλέχθηκε στρατηγικά ως έδρα γι’ αυτό το γραφείο για μία σειρά από λόγους, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας και κομβικών επιτευγμάτων, όπως η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
Η Σύνοδος Κορυφής με θέμα τις απαιτούμενες δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία και τα συστήματα παροχής υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, είναι ένα ακόμη εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στις περιφερειακές εξελίξεις αναφορικά με την πολιτική υγείας, αυτή τη φορά συμβάλλοντας στην προώθηση της συμμαχίας για την Ψυχική Υγεία, η οποία αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εργασίας 2021 – 2025 του Π.Ο.Υ.