Τη δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών, προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση την οποία ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολισμός, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου.
Ταυτόχρονα ο κ. Κοντοζαμάνης, διευκρίνισε ότι στην τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομιών συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ και παράλληλα παρατείνονται για επιπλέον τρεις μήνες οι τρίμηνες συβάσεις του έκτακτου προσωπικού που θα προσληφθεί στη θέση εκείνων που δεν θα εμβολιαστούν.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την πρόθεση της πολιτείας να επεκτείνει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και σε άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων με τους εκπαιδευτικούς να είναι η κατηγορία που πιθανώς ενταχθεί στη λίστα της υποχρεωτικότητας.
Μητσοτάκης: Στόχος να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία
Ήδη ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν, κάτι που έχει κάνει και η υπουργός Παιδείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε μάλιστα στο κάλεσμά του, υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς.
Όπως τόνισε, είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά μετά από την 17μηνη μάχη με την πανδημία.
«Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησής μας και για αυτό ενώνω τη φωνή μου με τη δική του και παροτρύνω κάθε υγειονομικό και κάθε εκπαιδευτικό να εμβολιστεί.
Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν στα σχολεία, οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων, όσοι δουλεύουν στη φύλαξη των σχολείων πρέπει να εμβολιαστούν. Αυτή είναι για εμάς η πρώτη προτεραιότητα».
Στο ίδιο πνεύμα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, που τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολίου τόσο στους εκπαιδευτικούς, όσο και στους φοιτητές, στους φαντάρους και τους ναυτικούς.
Ο κ. Πικραμμένος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, έθεσε το ερώτημα: «Ποιο είναι το πρωταρχικό αγαθό που πρέπει να προστατέψουμε, η υγεία, αλλά για να υπάρχει ζωή και υγεία, πρέπει να δουλέψει και η οικονομία, αλλιώς με τι χρήματα θα στηριχθεί η υγεία;»
Την ίδια στιγμή το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, είναι κάτι που έχει διατυπωθεί από επιστήμονες και τίθεται και στο τραπέζι των ειδικών. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα της επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πέρα από τους κλάδους για τους οποίους ισχύει σήμερα, δηλαδή τους εργαζομένους σε δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα είναι γεγονός και όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εμβολιασμοί, που θα μπορέσουν να αποτρέψουν νέα μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ.
Αύξηση 400% του ιικού φορτίου στα λύματα μέσα σε δύο εβδομάδες
Χαρακτηριστικό της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι μέσα σε δύο εβδομάδες η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα έφτασε το 400%, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής επισήμανε ότι την τελευταία εβδομάδα η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα ήταν 219%.
Όπως ανέφερε, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
«Τα στελέχη. όπως το Δέλτα, μεταδίδονται πολύ γρήγορα και έχουν πολύ υψηλό ιικό φορτίο στα άτομα που μολύνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στην Αττική
«Ενδέχεται το επόμενο διάστημα να έχουμε κι άλλη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, ίσως φτάσουν στα 2.000.Η κατάσταση έχει φύγει κάπως από τον έλεγχο».
Στην Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, η διασπορά είναι σημαντική στο κέντρο, στον Βόρειο και στον Νότιο Τομέα. «Όχι ότι υπολείπεται σημαντικά κάποια περιοχή. Έχει γίνει πλέον διασπορά παντού», ξεκαθαρίζει ο καθηγητής.