Μετά τους αριστούχους μαθητές στις Πανελλαδικές εξετάσεις, που κατήγγειλαν ότι παρά τους εξαιρετικούς βαθμούς τους μένουν εκτός της σχολής επιλογής τους, εξαιτίας της θέσπισης της ΕΒΕ (Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής), οι αντιδράσεις πληθαίνουν τόσο από γονείς όσο και από εκπαιδευτικούς.
Σύλλογοι γονέων και ΟΛΜΕ μιλούν για τουλάχιστον 26.000 παιδιά που θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων μία χρονιά που λόγω της πανδημίας η εκπαίδευση των μαθητών υπολειτουργούσε.
Ασκούν ακόμα έντονη κριτική για το γεγονός ότι οι υποψήφιοι ενώ έπρεπε να αντιμετωπίσουν την τηλεκπαίδευση, το στρες της πανδημίας, την καραντίνα, είδαν να αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής τους στα πανεπιστήμια λίγο πριν την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.
Εκπαιδευτικοί και γονείς αναφέρουν ότι τα επιχειρήματα του υπουργείου για μαθητές που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με «λευκή κόλλα» κατέρρευσαν από τους ίδιους τους αριθμούς, με αριστούχους να μένουν εκτός της σχολής επιλογής τους, ενώ η θέσπιση των ΕΒΕ δεν γίνεται με επιστημονικά κριτήρια.
Αφήνουν ακόμα αιχμές για τα ειδικά μαθήματα, όπως το σχέδιο που δεν εντάσσεται στο βασικό σχολικό ωρολογιακό πρόγραμμα.
Η ΟΛΜΕ καλεί το υπουργείο να καταργήσει το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και «να μην εφαρμόσει την ύστατη έστω στιγμή την ΕΒΕ», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στόχος των νέων μέτρων είναι να αποκλείσει μαθητές από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και να «οδηγήσει πλήθος παιδιών στα ιδιωτικά κολέγια».
«Μετά από ένα και πλέον χρόνο πανδημίας, με κλειστά σχολεία και διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με το υποδεέστερο υποκατάστατο της τηλεκπαίδευσης, το ΥΠΑΙΘ αποφασίζει με τον πλέον ανάλγητο τρόπο να μειώσει των αριθμό των εισακτέων εφαρμόζοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Με περισσή υποκρισία υποστηρίζοντας ότι θεραπεύει το πρόβλημα της «λευκής κόλλας» οδηγεί πάνω από 26.000 παιδιά περισσότερα από πέρυσι εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», αναφέρει η ανακοίνωση ΟΛΜΕ και συνεχίζει σε άλλο σημείο:
«Το μόνο που εγγυάται η εφαρμογή της ΕΒΕ είναι παιδιά με άριστες και μέτριες βαθμολογίες να οδηγούνται σε σχολές που δεν είναι της πρώτης προτίμησής τους».
Η ΟΛΜΕ εκτιμά ότι «Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα αυτό που από την αρχή είχαμε επισημάνει, ότι δηλαδή ο μοναδικός στόχος είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων και η δρομολόγησή τους προς τα ιδιωτικά κολλέγια για όσες οικογένειες μπορούν να «χρηματοδοτήσουν» τις σπουδές των παιδιών τους, αλλά και προς τα Δημόσια ΙΕΚ ή άλλες δομές κατάρτισης» και καλεί το υπουργείο:
«Αντί να παραπληροφορεί προσπαθώντας να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις, έστω και την ύστατη στιγμή, να μην εφαρμόσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των τμημάτων Γ/θμιας εκπαίδευσης. Καλούμε την Υπουργό, να καταργήσει τη διάταξη για περιορισμένο αριθμό δηλώσεων τμημάτων (10% επί των σχολών του κάθε πεδίου) στα μηχανογραφικά του 2022, η οποία θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες στρεβλώσεις».
Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και από τους Συλλόγους Γονέων που ζητούν να μην αποσυρθεί η ΕΒΕ.
Ενδεικτικό είναι ότι ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Γενικού Λυκείου Αθηνών στο οποίο φοιτούσε ο αριστούχος υποψήφιος που δεν πέρασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή Αθηνών λόγω του νέου εξεταστικού συστήματος παρότι ξεπέρασε τα 20.000, έστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην οποία ζητά να υπάρξει βαθμολογική παρέμβαση για να διορθωθεί η εικόνα που δημιουργήθηκε φέτος με την εφαρμογή της ΕΒΕ στα ΑΕΙ και ειδικά στις Αρχιτεκτονικές σχολές.
«Είναι προκλητικό να υποβαθμίζεται ο κόπος ενός μαθητή και να του υφαρπάζεται το δικαίωμα να περάσει στην σχολή της προτίμησής του, όχι γιατί δεν αρίστευσε, αλλά διότι με αδόκιμες τεχνικές δημιουργήθηκαν στρεβλώσεις οι οποίες οδηγούν στην αδικία και τον αποκλεισμό» αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και συνεχίζει:
«Καλούμε το Υπουργείο όπως προβεί σε άρση της εφαρμογής των διατάξεων περί ΕΒΕ, άμεσα και καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του COVID19.
Καλούμε την κα Υπουργό αντί με ευκολία να αντιπροτείνει την επιλογή μιας άλλης πόλης, όπως λάβει υπ’ όψιν του τις οικονομικές δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται, καθώς και την ηθική καταρράκωση του μαθητή, ο οποίος αισθάνεται όλο το σύστημα να βάλει εναντίον του.
Καλούμε την κα Υπουργό όπως άρει την αδικία και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μαθητών. Επιτρέψτε στους μαθητές να παλεύουν για τα όνειρά τους και αποκλείστε κάθε τροχοπέδη, η οποία δεν εξυπηρετεί την αναγνώριση του κόπου και του μόχθου».
Εξώδικο κατά Κεραμέως: «Μην επιτρέψετε το έγκλημα»
Την ίδια στιγμή γονέας υποψηφίου στέλνει εξώδικο στην Νίκη Κεραμέως ζητώντας την αναστολή της «λαιμητόμου» ελάχιστης βάσης εισαγωγής από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Ο κ. Παναγιώτης Σταμάτης, ζητά από την υπουργό να μην εφαρμόσει την ΕΒΕ και να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους προκειμένου να καλυφθούν όλες οι θέσεις των πανεπιστημίων.
«Δε στηρίχτηκαν όσο έπρεπε οι μαθητές της περσινής Β΄ και της φετινής Γ΄ Λυκείου, που η πανδημία τους τράβηξε κυριολεκτικά το χαλί κάτω από τα πόδια. Που τους στέρησε το σχολείο τους, τους φίλους, τις δραστηριότητες, τους έρωτές τους. Που τους απομόνωσε και τους διπλοκλείδωσε στα σπίτια τους », αναφέρεται στο εξώδικο που έστειλε ο γονέας και προσθέτει σε άλλο σημείο:
«Είναι τα παιδιά της πανδημίας. Άξιζαν μια άλλη αντιμετώπιση και δυστυχώς δεν την είχαν, με ευθύνη της κυβέρνησης που δεν τα σεβάστηκε. Που μετέτρεψε τον υποχρεωτικό εγκλεισμό και τα lockdown στην κοινωνία και στην εκπαίδευση, σε εργαστήρι νεοφιλελεύθερων πειραμάτων και ιογενούς μετάλλαξης του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Είναι οι υποψήφιοι που τα τιμώρησε το κράτος με την «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» ώστε ό,τι κι αν έγραφαν να είναι σε ένα μεγάλο μέρος τους καταδικασμένα να βρουν την πόρτα των Πανεπιστημίων κλειστή: αριθμητικά, ίσως και στο 1/3, σε σχέση με τις θέσεις που ανακοινώθηκαν. Ένα πρόσθετο εμπόδιο δηλαδή, σε σχέση με τους υποψήφιους των προηγούμενων χρόνων.
Ακόμα δεν έχει κλείσει η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών για τους μαθητές. Μην εφαρμόσετε την ΕΒΕ. Δώστε στους 25.000 μαθητές τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικά, όπως πέρσι και να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια.
Μη προχωράτε στο έγκλημα απέναντι σε τόσες χιλιάδες νέους ανθρώπους και στις οικογένειές τους. Αλλά και απέναντι σε δεκάδες περιφερειακές σχολές που οδηγείτε σε αφανισμό και κλείσιμο αφού δεν θα έχουν πια σπουδαστές».