Νόμος του κράτους γίνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από την Ολομέλεια της Βουλής, την ώρα που η καμπάνια πειθούς και παροχής κινήτρων από την κυβέρνηση κορυφώνεται.
Η τροπολογία, που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή, θεσπίζει ότι οι εργαζόμενοι τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης στον εργοδότη τους.
Υποχρεωτικός είναι πλέον ο εμβολιασμός για όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) όλων των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσηλείας και ΕΟΔΥ) και όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ΑμεΑ, οικοτροφεία, περίθαλψης χρόνιων παθήσεων, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ και ΣΥΔ είναι υποχρεωμένοι να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Αυγούστου 2021. Οι υγειονομικοί έχουν διορία μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου 2021.
Ποιοι εξαιρούνται
Εξαιρούνται του εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που τους εμποδίζει τη διενέργεια του εμβολιασμού τους.
Οι λόγοι εξαίρεσης ενός εργαζόμενου από τον εμβολιασμό του θα πρέπει να πιστοποιείται από τριμελείς επιτροπές της οικείας υγειονομικής περιφέρειας και οι οποίες θα αποτελούνται από ιατρούς του ΕΣΥ.
Αναστολή εργασίας και άδεια άνευ αποδοχών
Σε κάθε άλλη περίπτωση ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα που ο εργαζόμενος δεν παρέχει εργασία λόγω της εφαρμογής του νόμου.
Σύμφωνα με την τροπολογία, αυτό το μέτρο θα έχει εφαρμογή και σε εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών καθώς και συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.
Στον εργοδότη παρέχεται η δυνατότητα για την αναπλήρωση των εργαζομένων αυτών που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων να μπορούν να προσλάβουν προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
«Τσουχτερά» πρόστιμα
Στον εργοδότη που θα απασχολήσει προσωπικό που θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένο ή να έχει βεβαίωση νόσησης, η τροπολογία θεσπίζει διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση με ανώτατο πλαφόν τις 50.000 ευρώ.
Σε περιπτώσεις υποτροπής το διοικητικό πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ ανά παράβαση και θα μπορεί να φτάσει έως το ποσό των 200.000 ευρώ.
Στα χέρια του Κικίλια η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
Με την τροπολογία έχει παραχωρηθεί η εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας να μπορεί να επεκτείνει τους κλάδους που θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ανάλογα με την πορεία εξέλιξης της πανδημίας και τις ανάγκες αντιμετώπισής της.
Η διάταξη αυτή ήταν μία από αυτές που βρέθηκαν στο στόχαστρο της Αντιπολίτευσης.
Σενάρια επέκτασης της υποχρεωτικότητας – Κίνητρα από την κυβέρνηση
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν το συντομότερο οι εμβολιασμένοι και έτσι, πλέον, εξετάζονται διάφορα κίνητρα προκειμένου να πειστούν οι ανεμβολίαστοι.
«Άμεσος εμβολιασμός όλων των ενηλίκων άνω των 40 ετών κατά προτεραιότητα. Η ώρα της απόφασης έχει έρθει. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για περαιτέρω αναβολή για τον Σεπτέμβριο» επισήμανε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.
Με διπλή έκκλησή του, την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε πρώτα από τους εκπαιδευτικούς συγκεκριμένα και έπειτα από όλους τους Έλληνες να «κλείσουν το δικό τους ραντεβού ζωής».
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σειρά κινήτρων για γιατρούς και φαρμακοποιούς, τα οποία δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας.
Η διπλή, δημόσια παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τον εμβολιασμό, σε συνδυασμό με τα κίνητρα που προανήγγειλε για γιατρούς και φαρμακοποιούς που θα συνδράμουν (και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα) αποτυπώνουν εύγλωττα την αγωνία άμεσης αναχαίτισης του τέταρτου πανδημικού κύματος από μέρους της κυβέρνησης, μέσω του τείχους ανοσίας.
Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε εστίαση και τουρισμό
Tην ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε πως το μέτρο των δύο τεστ την εβδομάδα, ένα self και ένα rapid test, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και στην εστίαση που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε σαρωτικούς ελέγχους από τη Δευτέρα (26/07) σε όλες τις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης για την τήρηση των μέτρων στις περιοχές που προβληματίζουν με το επιδημιολογικό φορτίο τους.