Τη μνήμη των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τίμησε η Βουλή με την τήρηση ενός λεπτού σιγής καθώς συμπληρώνονται τρία χρόνια από την πύρινη τραγωδία.
Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Αττικής, η Εθνική Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 102 θυμάτων.
Στη συμπλήρωση των τριών χρόνων από την τραγωδία στο Μάτι αναφέρθηκαν νωρίτερα ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό μέγαρο.
«Θα ήθελα, επίσης, σήμερα 23 Ιουλίου, να θυμηθούμε κυρία Πρόεδρε τα θύματα της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι. Πριν από 3 χρόνια θρηνήσαμε πάνω από εκατό νεκρούς. Μία τραγωδία που στιγμάτισε τη χώρα και μας πλήγωσε βαθύτατα. Και θεωρώ ως ελάχιστη ένδειξη υποχρέωσης απέναντι στους πολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, ότι πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Το πρώτο είναι να προχωρήσουμε ταχύτατα έτσι ώστε το Μάτι, όπως είχαμε δεσμευθεί, να ξαναχτισθεί, να πολεοδομηθεί σωστά και να μετατραπεί από ουσιαστικά έναν άναρχο οικισμό σε μία καλά δομημένη και ασφαλή σύγχρονη πολιτεία. Σας έχω φέρει εδώ την παρουσίασή μας για το ειδικό σχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές των δημοτικών κοινοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας.
»Μια πολύ σημαντική δουλειά η οποία έγινε σε πλήρη συνεννόηση με όλους τους φορείς. Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο λοιπόν είναι έτοιμο, όπως έτοιμη είναι και η πρόβλεψη για το που θα χτίσουμε τις κατοικίες και με την πολύ ευγενική συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου θα φιλοξενήσουν συμπολίτες μας οι οποίοι έμειναν άστεγοι, ως αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης τραγωδίας.
»Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε, έχει ήδη και αυτό δρομολογηθεί, είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ελληνικού έθνους πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας. Οι φυσικές καταστροφές είναι εδώ και θα είναι εδώ και θα εντείνονται, δυστυχώς, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
»Έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας, το οποίο επενδύει ουσιαστικά στις υποδομές μας, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε όσο είναι εφικτό και όσο είναι δυνατόν και όσο περνάει από το χέρι μας να μπορούνε να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών και φυσικά όπου αυτό είναι εφικτό, να τις προλαμβάνουμε».
Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε:
«Στο θέμα που αφορά στην τραγωδία στο Μάτι που αναφέρεστε, πράγματι κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει την οδύνη για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, καθώς και την αξιοπρέπεια και την υπομονή που έχουν επιδείξει οι άνθρωποι που επέζησαν.
»Τώρα είμαστε στα τρία χρόνια μετά και είναι πολύ σημαντικό να γίνει η ρύθμιση που θα τακτοποιήσει τον οικισμό, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να αποκατασταθούν, να ξαναβρούν την κανονική τους ζωή. Και βέβαια η δικαστική διερεύνηση, όπου χρειάζεται, πρέπει να προχωρήσει σε βάθος, αξιόπιστα και όσο γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα.
»Είναι μια ευκαιρία, και μακάρι αυτό να το πετύχουμε. Βλέπουμε ότι με την κλιματική αλλαγή καμιά πια χώρα δεν είναι στο απυρόβλητο, συμβαίνουν συνεχώς απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές, και είναι πολύ σημαντικό να οργανωθεί με αυτή την ευκαιρία η Πολιτική Προστασία της χώρας».