Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η πορεία του προγράμματος εμβολιασμού, καθώς – σύμφωνα με υπολογισμούς – 3.138.000 ενήλικοι πολίτες δεν έχουν ακόμη κλείσει το ραντεβού τους, την ώρα που δίνεται μάχη για να χτιστεί τείχος ανοσίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν γίνει 5.578.650 εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση. Συνολικά, πλήρως εμβολιασμένοι είναι 4.830.974 πολίτες.
Ωστόσο, σύμφωνα με δεδομένα έρευνας της Pulse και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 1.788.000 πολίτες δηλώνουν μάλλον όχι ή σίγουρα όχι ως προς τον εμβολιασμό, ενώ 1.255.000 υπολογίζονται οι κατηγορηματικά αντίθετοι προς τον εμβολιασμό.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις πολιτών που δεν είχαν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο σε σχετικό ερώτημα στην έρευνα της Pulse για το πότε θα εμβολιαστούν για τον κοροναϊό, το 40% απάντησε πως δεν σκοπεύει να το κάνει ποτέ. Επίσης, το 36% δήλωσε ότι σίγουρα δεν θα εμβολιαστεί, ενώ το 21% δηλώνει ότι μάλλον δεν θα εμβολιαστεί.
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τους ανεμβολίαστους
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.
«Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός. Και ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Ο εμβολιασμένος όμως κινδυνεύει πολύ λιγότερο. Μπορεί να έρθει σε επαφή με κρούσμα και να μη μολυνθεί καν. Σε περίπτωση που μολυνθεί στη χειρότερη των περιπτώσεων θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ή θα είναι ασυμπτωματικός. Ένα ποσοστό μόνο 2%-5% μπορεί να κινδυνέψει, που παίρνουν φάρμακα ή είναι υπερήλικες», δήλωσε ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Οι νέοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για ελαφριά νόσηση. Ωστόσο, για τις ηλικίες άνω των 40-50 ετών, ένα ποσοστό 10% ίσως χρειαστεί να νοσηλευτεί ή να διασωληνωθεί.
«Ο εμβολιασμός δε μας θωρακίζει στο 100% από τη μόλυνση, αλλά μας θωρακίζει στο 95% από την κακή εξέλιξη της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να νοσηλευτούμε, δε θα διασωληνωθούμε, δε θα πεθάνουμε», σχολίασε.
Στο στόχαστρο της Δέλτα oι νέοι άνθρωποι και τα παιδιά
Τρομάζουν οι ειδικοί με την έκρηξη των κρουσμάτων τις τελευταίες ώρες αλλά και με τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα η οποία χτυπάει κυρίως νέους και παιδιά, καθώς διακοπές και συνωστισμός ευνοούν τη διασπορά του ιού. Την εβδομάδα που πέρασε, μολύνθηκαν 2.329 παιδιά και περισσότεροι από 6,5 χιλιάδες νέοι.
Οι επιστήμονες καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων και στους άνω των 40 καθώς η ινδική παραλλαγή κυριαρχεί. 3.256 πολίτες 40 – 64 ετών μολύνθηκαν από τις 19 Ιουλίου.
Η μία περιοχή μετά την άλλη τίθενται σε κατάσταση συναγερμού, με νησιά και Θεσσαλονίκη να προβληματίζουν τους ειδικούς. Στη συμπρωτεύουσα, την τρίτη εβδομάδα του Ιούλιου εντοπίστηκαν 1.146 μολύνσεις.
Συναγερμός για τα νησιά
Η χαλάρωση των μέτρων έφερε πολλά νησιά ένα βήμα πριν το «κόκκινο». Πρόκειται για νησιά που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των τουριστών, όπως Ζάκυνθος, Λέρος, Κέρκυρα, Κως, Λέσβος, Σίφνος, Σέριφος, Μήλος, Αντίπαρος και Ρόδος.
Οι επιστήμονες προτείνουν τη λύση της «κοινωνικής φούσκας» και στις διακοπές. Εξηγούν πως ακόμη και στην παραλία ή στις βόλτες μας στα νησιά θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένη παρέα που θα είναι πάντα η ίδια και δε θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ατόμων.
Το μεγάλο στοίχημα είναι ο Αύγουστος οπότε και αναμένεται το μεγάλο κύμα των εκδρομέων. Αν συνωστισμός και χαλάρωση μέτρων συνοδέψουν τις διακοπές μας, το Φθινόπωρο η χώρα θα καταγράψει ακόμη και 5ψήφιο αριθμό κρουσμάτων.