Την άμεση σύνδεση της οργάνωσης με την ελληνική Ιστορία αναζητεί η AHEPA, που επέλεξε την Αθήνα για τη διοργάνωση του 99ου Ανώτατου Συνεδρίου της. Με αναφορές στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, έναν χρόνο πριν από τη συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυση της μεγαλύτερης – ίσως – οργάνωσης ελλήνων ομογενών, οι Αhepans από όλο τον κόσμο επιστρέφουν στην Ελλάδα. Η επιστροφή αυτή πραγματοποιείται την περίοδο που ο πλανήτης εξακολουθεί να παλεύει ενάντια στην πανδημία, προσπαθώντας να ξανακερδίσει την ελευθερία του, αλλά και να κλείσει τις πληγές που άφησε η υγειονομική κρίση.

Η αυλαία του Ανωτάτου Συνεδρίου της ΑΗΕΡΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα άνοιξε στις 25 Ιουλίου, με τις εργασίες να έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν μία εβδομάδα. Πέραν των αρχαιρεσιών, καθώς θα εκλεγεί νέο Ανώτατο Συμβούλιο και νέος ανώτατος πρόεδρος, οι Αhepans θα τιμήσουν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς επίσης υπουργούς και διπλωμάτες για τη σχέση τους με την ομογένεια. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του συνεδρίου θα βραβευθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης, στο πλαίσιο και της προσφοράς του στην προώθηση του Ελληνισμού εκτός Ελλάδας, πέρα από την κοινωνική δράση.

 

Σε όλο τον κόσμο

Με την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ και όχι μόνο να εξακολουθεί να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Ελλάδα, τον πολιτισμό, την ιστορία, αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις, η AHEPA – American Hellenic Educational and Progressive Association (Αμερικανο-Ελληνική Εκπαιδευτική και Προοδευτική Ενωση) χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πλέον δραστήριους και ζωντανούς οργανισμούς των Eλλήνων της διασποράς, κυρίως στις ΗΠΑ. Η ανάγκη για τη δημιουργία της οργάνωσης γεννήθηκε λόγω των ζητημάτων που αντιμετώπιζαν οι έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ, στις αρχές του 20ού αιώνα. Διακρίσεις, φανατισμός, ξενοφοβία και ο πόλεμος του μίσους της Κου Κλουξ Κλαν ώθησαν τους έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ να συνασπιστούν προκειμένου να διεκδικήσουν την ενσωμάτωσή τους στην αμερικανική κοινωνία, αλλά και τα πολιτικά τους δικαιώματα και σταδιακά να εξελιχθεί. Με επίκεντρο τις ΗΠΑ και τον Καναδά, πλέον αριθμεί οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, δεκάδες χιλιάδες μέλη.

Στα πρώτα της χρόνια, η οργάνωση «θυσίασε» την ελληνική γλώσσα προκειμένου να πετύχει την πιο άμεση ενσωμάτωση των μελών της στην αμερικανική κοινωνία, θέτοντας ως όρο την αγγλική γλώσσα. Η στενή σύνδεσή τους με την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ήταν και ο φορέας διατήρησης της γλώσσας και της πολιτιστικής μνήμης, έκανε τους Αhepans να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τους οποίους διατηρούν μέχρι σήμερα. Στελέχη της ΑΗΕΡΑ άλλωστε πρωτοστάτησαν και για την οικοδόμηση του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, στη Νέα Υόρκη, και με δωρεές, του οποίου τα θυρανοίξια προγραμματίζονται τον Νοέμβριο.

Λίστα «επιρροών»

 Η οργάνωση δηλώνει ότι δεν είναι «πολιτική», ωστόσο είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, παρακολουθεί τα εθνικά θέματα και λειτουργεί υπέρ αυτών σε όλα τα fora στα οποία τα μέλη της συμμετέχουν, ενώ διατηρεί σχέσεις και με αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές, με τη λίστα των «επιρροών» της να είναι εξαιρετικά ισχυρή. Διατηρεί άλλωστε το προνόμιο για ετήσιο ραντεβού με τον αμερικανό πρόεδρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αhepans στις τάξεις τους είχαν και τρεις πρώην αμερικανούς προέδρους – Ρούζβελτ, Τρούμαν, Φορντ – με τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ να γίνεται μέλος το 1931, δύο χρόνια προτού εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακόμα και αν εν έτει 2021 αυτοί που αποφασίζουν να εγγραφούν είναι σαφώς λιγότεροι απ’ ό,τι στο παρελθόν, το κοινωνικό έργο των Αhepans χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτο, με παρεμβάσεις για την ενίσχυση χαμηλών οικονομικών στρωμάτων, συμβολή για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά και υποτροφίες και έρευνα.