Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα, με τα κρούσματα να αυξάνονται και τη μετάλλαξη Δέλτα να έχει περικυκλώσει τη χώρα μας, προκαλώντας ανησυχίες στους επιστήμονες για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο και θα «γονατίσει» το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σήμερα, τα κρούσματα έσπασαν ξανά το φράγμα των 3.500, ωστόσο τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να διαφαίνεται και αύξηση των διασωληνωμένων που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Ειδικότερα, μέσα σε 24 ώρες, ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 13, φτάνοντας τους 147, ενώ σήμερα έπεσαν στους 142.
Τις τελευταίες ημέρες, εξάλλου, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι νοσηλείες ασθενών με κοροναϊό, ενώ ο ιός, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, χτυπά ιδιαίτερα νεαρές ηλικίες, καθώς και όσους είναι ανεμβολίαστοι.
Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση ζητούν σε όλους τους τόνους από τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν ενώ οι επιστήμονες προτρέπουν τους νέους που ετοιμάζονται για διακοπές, να κάνουν τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, πριν ετοιμάσουν… βαλίτσες.
«Κλειδί» το τείχος προστασίας
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών.
Ο ίδιος εξήγησε πως από τους περίπου 70.000 εμβολιασμούς που έγιναν πριν από δύο ημέρες, οι 20.000 είναι νέοι εμβολιασμοί και οι 50.000 εμβολιασμοί ολοκλήρωσης.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, για να πετύχει η χώρα ανοσία οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα του Ιούνιου δηλαδή περί τις 100.000 την ημέρα. Κάλεσε όσους είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν τώρα και να μην περιμένουν έως το Σεπτέμβριο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλία Μόσιαλου. Ο κ. Μόσιαλος παραδέχτηκε πως το πότε ακριβώς θα χτιστεί το «τείχος ανοσίας» αποτελεί μια πολυσύνθετη εξίσωση εντούτοις εφόσον δεν υπάρξουν παραλλαγές, και φτάσουμε σε επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό (με την βοήθεια των εμβολιασμών και συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού πολιτών που νόσησε ήδη), θα μπορούμε να μιλήσουμε για την προστασία του ιού, η οποία ως παράμετρος σχετίζεται με την συμπεριφορά τόσο των εμβολιασμένων όσο και των ανεμβολίαστων.
Όπως εξήγησε, οι ανεμβολίαστοι χωρίζονται σε δύο ομάδες. Σε αυτούς που δεν πιστεύουν στα εμβόλια και την ύπαρξη της πανδημίας και σε αυτούς που ακόμη δεν έχουν πεισθεί για την αξία των εμβολίων μεν, δεν αμφισβητούν δε την ύπαρξη της πανδημίας και για αυτό το λόγο φοβούνται και προσέχουν.
Παράλληλα, εκτίμησε πως η δεύτερη ομάδα των ανεμβολίαστων, δηλαδή οι πολίτες που νιώθουν φόβο για το εμβόλιο αλλά σίγουρα θα συνεχίσουν να προσέχουν, αποτελεί την μεγαλύτερη πλειοψηφία και εγείρεται ζήτημα ως προς το να εκτιμήσουμε πως εν τέλει θα συμπεριφερθούν.
Πότε θα… ξεμπερδέψουμε με τον κοροναϊό
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μόσιαλος εκτίμησε πως «εάν δεν έχουμε νέες παραλλαγές, κι αν πάμε τα ποσοστά των εμβολιασμένων όσο πιο κοντά γίνεται στο ποσοστό του 80%, τόσο πιο καλά θα είμαστε. Μπορούμε να πούμε πως θα ξεμπερδεύουμε προς τα Χριστούγεννα ή ίσως λίγο μετά». Ενώ υπογράμμισε πως αυτό θα αφορά μόνο τα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας στην κοινότητα και όχι την αποκλιμάκωση η οποία θα πάρει έως και δύο με τρεις μήνες ακόμη.
Τέλος, ο κ. Μόσιαλος, υπήρξε καθησυχαστικός, προς το παρόν, αναφορικά με το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας ενισχυμένης παραλλαγής δέλτα, αφού κάτι τέτοιο δεν καταδεικνύεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα.
«Θα το ξέραμε ήδη εάν υπήρχε μια ανερχόμενη παραλλαγή σε άλλες περιοχές του πλανήτη, πέραν από την περιοχή της Ευρώπης, γιατί πλέον υπάρχει πολύ καλό σύστημα παρακολούθησης αυτών των παραλλαγών» είπε χαρακτηριστικά.
Λινού: Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν
Την ίδια στιγμή, η Αθηνά Λινού έσπευσε να προειδοποιήσει όσους το… σκέφτονται ακόμα να εμβολιαστούν καθώς τόνισε πως αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν.
«Ναι μεν ο θάνατος στους ηλικιωμένους είναι πιο συχνός, αλλά και αρκετοί από τους νέους που θα νοσήσουν, θα έχουμε και εκεί θανάτους. Και δεν θα είναι αναγκαστικά θάνατοι μεταξύ ατόμων με υποκείμενο νόσημα. Αν μια κοπέλα νοσήσει ενώ είναι έγκυος, έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της, αν δεν ήταν έγκυος. Για αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι» σημείωσε, λέγοντας ότι το 75% των ανεμβολίαστων είναι νεότεροι άνθρωποι.
Κορύφωση κρουσμάτων μέχρι 15 Αυγούστου
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί αναμένουν κορύφωση των κρουσμάτων μέχρι τις 15 Αυγούστου. Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», λόγω παραθεριστικής περιόδου θα υπάρξει νέα κινητικότητα. «Το χειρότερο σενάριο είναι 3.400 κρούσματα την ημέρα. Το πιο ήπιο σενάριο είναι για 2.800 κρούσματα την ημέρα» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή το 83% των ενηλίκων. «Τώρα έχουμε 48% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Μαζί με τους νοσούντες, έχουμε 58% ανοσία. Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία» υπογράμμισε.
«Αν φτάσουμε στο 73-75% εμβολιασμών» συνέχισε, « θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και έναν καλό χειμώνα. Αν μείνουμε στο 53% (σ.σ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου), θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον 15 Αυγουστο, αλλά μετά θα έχουμε μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, από τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα».