Η Ελεονώρα Μελέτη ανήκει και επισήμως στην οικογένεια του MEGA. Η παρουσιάστρια τη νέα τηλεοπτική σεζόν θα λέει στους τηλεθεατές «MEGA Καλημέρα» και ανυπομονεί γι’ αυτό. Η 42χρονη έχει διαγράψει τη δική της πορεία στην μικρή οθόνη και έχει αφήσει το στίγμα της.
Με το πέρασμα των χρόνων η δημοσιογραφική ματιά της και η βαθιά γνώση της για κοινωνικά θέματα έχουν κερδίσει το κοινό, το οποίο την ακολουθεί σε κάθε της βήμα. Μάλιστα, η ίδια μέσα από τα social media έχει πάρει πολλές φορές θέση για τα τεκταινόμενα και έχει εκφράσει την άποψή της χωρίς μισόλογα και περιστροφές.
Η ανάρτηση της για το έγκλημα στη Φολέγανδρο:
Σε μία από τις τελευταίες της αναρτήσεις η παρουσιάστρια σχολίασε με το δικό της τρόπο το αποτρόπαιο έγκλημα στη Φολέγανδρο και αναφέρθηκε στα στερεότυπα. Ποστάροντας ένα μπρελόκ που της είχε χαρίσει ο πατέρας της, και στο οποίο είναι χαραγμένη η φράση: «Εύχομαι να ελπίζεις στον εαυτό σου, τόσο όσο εγώ πιστεύω σε σένα», έγραψε:
«Το μπρελόκ που βλέπετε το έχει χαρίσει ο πατέρας μου σε εμένα. Είναι δικά του λόγια που τα χάραξε σε αυτό το μπρελόκ. Σκέφτηκα να το βάλω ως φωτογραφία στις σκέψεις μου γιατί είναι τα λόγια ενός άντρα που μεγάλωσε σε μια πιο «πατριαρχική» εποχή από τη σημερινή κ μια πιο «πατριαρχική κοινωνία από την σύγχρονη που ζούμε. Η μόνη γυναίκα στην οικογένεια του ήταν η μητέρα του. Η οποία λατρεύτηκε από τον πατέρα του. (παππού μου) κ τους γιους της. Άρα λογικά, ο μπαμπάς μου δεν θα έπρεπε να είναι κ αυτός ένα «πατριαρχικό» προϊόν; Δεν είναι όμως. Που θέλω να καταλήξω.
Γίνεται ένα συμβάν κ ξεκινάμε τη διχαστική τοποθέτηση: πατριαρχία, φεμινισμός, άνδρες, γυναίκες, εμβολιασμένοι , ανεμβολίαστοι, μαύροι, άσπροι…
Δεν είναι εκεί η απάντηση.
Η σαπίλα της κοινωνίας οικουμενικά δεν είναι ή το ΕΝΑ ή το ΑΛΛΟ.
Η σαπίλα της κοινωνίας Είναι συνολική κ αφορά σε όλους.
Η σαπίλα της κοινωνίας έχει αρχή στα ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ.
Τα απολιθωμένα στερεότυπα που για στερεοτυπικούς λόγους αναπαράγονται στερεοτυπικά.
Και διαιωνίζονται, μεταγγίζονται από γενιά σε γενιά.
Τα στερεότυπα είναι μεταδοτικά.
Και μεταδίδονται το ίδιο σε άντρες και γυναίκες. Κάποια σε άντρες.
Κάποια σε γυναίκες.
Κ αλλά και στους δυο.
Τα στερεότυπα πρέπει να χτυπήσουμε.
Και να τα χτυπήσουμε στη καρδιά.
Όχι όμως δημιουργώντας αλλά στερεότυπα.
Γιατί και αυτά με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άλλες ανισορροπίες που επίσης θα μεταγγιστούν σε επόμενες γενιές.
Η σαπίλα της κοινωνίας είναι αποτέλεσμα της σκέψης και της παιδείας των ανθρώπων.
Και εμείς οι άνθρωποι πρέπει επιτέλους να βρούμε έναν τρόπο να ισορροπούμε μεταξύ μας με αγάπη, ενσυναίσθηση και σεβασμό, και όχι να διχαζόμαστε με τη πρώτη ευκαιρία».
Όταν «τα έχωσε» στη Λατινοπούλου:
Στις αρχές του καλοκαιριού η Ελεονώρα Μελέτη τοποθετήθηκε δημόσια κατά της πολιτευτού, Αφροδίτης Λατινοπούλου, και των προκλητικών δηλώσεών της περί κυτταρίτιδας, πανάδων και αξύριστων ποδιών.
«Λατινοπούλου, άκου κάτι… οι πανάδες που τις αποκαλείς “αντιαισθητικές” λέγονται επιστημονικά μελάγχρωση και έχουν παθολογικά αίτια, συχνά νόσους ή τις αποκτά μια γυναίκα δώρο από την εγκυμοσύνη. Βγαίνουν παντού. Εμένα βγήκαν στο κούτελο και στο άνω χείλος. Κοινώς όταν με δει ο ήλιος, ναι έχω μουστάκι.
Αλλά μάντεψε. Εμένα δεν με ενοχλούν τελικά, ούτε τον άντρα μου… κάτι τύπισσες σαν εσένα ενοχλούν… δεν άκουσα τι λες στο βίντεο σου. Σταμάτησα όταν άκουσα να λες πως φωτογραφίζουμε κάποιες γυναίκες “ό,τι αντιαισθητικό έχουμε πάνω μας”. Πάρε, λοιπόν, τις αντιαισθητικές πανάδες μου. Ορόσημο για τη γέννηση της κόρης μου», τόνισε στο Instagram η παρουσιάστρια.
Το Συνέδριο Γονιμότητας και το δημόσιο ξέσπασμα:
Ακόμα μία φορά που η Ελεονώρα Μελέτη τα είπε «έξω από τα δόντια» ήταν όταν της δόθηκαν… οδηγίες για το τι θα πει στο Συνέδριο Γονιμότητας. Σε ανάρτησή της η παρουσιάστρια είχε ρίξει τα βέλη της προς τους διοργανωτές τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Η σκέψη δημιουργίας οικογένειας πνιγεί σα θηλιά τα ζευγάρια. Κ αν έχουν κάποιοι παιδί, αναρωτιούνται πως θα τα φέρουν πέρα με ένα δεύτερο. Καλό θα ήταν λοιπόν στο οποίο συνέδριο από το να βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες, ας συζητήσουν πως θα στηρίξουν οικονομικά τους πολίτες ώστε να νιώθουν ασφαλείς πως θα βελτιώσουν τη δημόσια παιδεία και εκπαίδευση, πως θα ενισχύσουν τις νέες οικογένειες, πως θα στηρίξουν τις νέες μητέρες σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ναι θα πολεμούσε την υπογεννητικότητα».
Όταν πήρε θέση για το το FaceApp:
Τη δική της άποψη έχει εκφράσει και για την τρέλα του FaceApp. Η Ελεονώρα Μελέτη είναι αντίθετη στη χρήση της εφαρμογής που σε γερνάει και έχει κάνει λόγο για «μόδα που θα περάσει». «Μόδα είναι θα περάσει το Face App. Σε λίγο θα έχουμε και πάλι κοντά μας τις αψεγάδιαστες επαγγελματικές φωτογραφίες, που με αφορμή ένα quote ή ένα give away, θα εκπληρώνει το κρυφό όνειρο πολλών για μία καριέρα στο χώρο του μόντελινγκ», έχει πει.
Tο ποίημα για το απαράδεκτο body shaming στην Έλενα Παπαρίζου:
Η Ελεονώρα Μελέτη είναι μια γυναίκα που διστάζει να υπερασπιστεί άλλες γυναίκες και να δώσει την απάντησή της όταν και όπου χρειάζεται. Έτσι έκανε και όταν η Έλενα Παπαρίζου δέχτηκε αρνητικά σχόλια για τα κιλά της όταν εμφανίστηκε στον τελικό της Eurovision Η παρουσιάστρια μέσω Instagram αναφέρθηκε σε όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν, μέσα από τους στίχους ενός ποιήματος που εμπνεύστηκε η ίδια.
«Πολλή κουβέντα γίνεται αυτές τις μέρες για κιλά, σχόλια κλπ κλπ. Και εμπνεύστηκα ένα ποιηματάκι, σας το αφιερώνω…
Μπαντάνα και γυαλιά, μαγιώ κ αλμύρα, κοίτα που φτάνει καλοκαίρι, τί θα μας φέρει η μοίρα?
Προσμένω με χαρά, να αμοληθώ στις νήσους κ ας δεχτώ για τα κιλά, και σχόλια φούλ μίσους.
Ζούμε σε μια εποχή της ψεύτικης εικόνας, που εκθειάζεται μονάχα το σώμα μιάς γοργόνας.
Ποσό ρηχό και ποταπό αυτό που μας συμβαίνει, λες και είμαστε ωχτροί χωρίς τίποτα να μας δένει.
Αφήστε βρε τα μίζερα, τα λόγια τα χυδαία, και δείτε στο καθένα μας τα όσα έχει ωραία.
Μονάχα έτσι θα γενεί ο καιόσμος πιο ωραίος
Και ο τρόπος επαφής ακόμα πιο πηγαίος.
Και εδώ εγώ σας Χαιρετώ σας στέλνω και φιλάκια, Ειρήνη υμίν θα εύχομαι σε όλα τα παιδάκια!».
Όταν έστειλε μήνυμα για τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό:
Στις 19 Ιουλίου με αφορμή τα γεγονότα της επικαιρότητας, η Ελεονώρα Μελέτη προβληματισμένη πήρε για ακόμα μια φορά θέση εκφράζοντας την άποψή της. Με μια μακροσκελή ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram, ανέβασε μια φωτογραφία με τη μοναχοκόρη της, Αλεξάνδρα, και μίλησε για φαινόμενα όπως ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός και άλλες εκφάνσεις πατριαρχικών συμπεριφορών.
«Διαβάζω τελευταία πολλές συμβουλές προς τις μητέρες που μεγαλώνουν γιούς με αφορμή τις πολλαπλές γυναικοκτονίες, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά παγκοσμίως. Να ξέρετε όμως πως τα στερεότυπα που έχουν οδηγήσει σε πατριαρχικές συμπεριφορές δεν αφορούν μόνο στις αγορομάνες, ή μόνο στα αγόρια. Όλοι, ανεξάρτητου φύλου, είτε έχετε παιδί είτε όχι, gogglαρετε λίγο τον όρο «εσωτερικευμένο μισογυνισμό».
Γιατί και αυτό είναι αποτέλεσμα πατριαρχικών στερεοτύπων, μόνο που το «κολλάμε» εμείς οι γυναίκες. Πρέπει λίγο να δούμε κ αυτό, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους άδικους θανάτους που όμως έχουν ως αποστολή να ξεβράσουν όλα τα κοινωνικά αποστήματα.
Ο «εσωτερικευμένος μισογυνισμός» «παρτάρει» ανάμεσα μας. Δυο ποστ πριν, με στηρίξατε για τα σχόλια τύπου «γριά» «μπαζο» «άσχημη» «χοντρή» «τεκνατζου» που έχω δεχτεί κατά καιρούς εδώ. Όχι μόνο εγώ. Όλοι. Όλες.
Σε τι σκέψεις θα μπαίνατε αν σας έλεγα πως τα σχόλια αυτά μου τα έχουν γράψει γυναίκες; Και σας λέω αλήθεια. Τι θα σκεφτόσασταν αν μπαίνατε σε ένα φόρουμ για μαμάδες κ βλέπατε με τι μίσος αναφέρεται μια γυναίκα σε μια άλλη λόγω των διαφορετικών επιλογών τους ως προς το θηλασμό ή ακόμα κ στον τρόπο γέννας; ( φυσικό ή καισαρική)
Αν κρυφακούγατε πως σχολιάζεται μια γυναίκα με παραπάνω κιλά από μια άλλη; Ας πάρουμε λοιπόν το μήνυμα από τους «άδικους» θανάτους όλοι μας! Για να μην είναι πια τόσο «άδικοι» αλλά ας έχουν οδηγήσει στον ακρωτηριασμό της κοινωνικής γάγγραινας που αφορά σε όλους!
Γιατί και εμείς οι «κορίτσομανες» έχουμε χρέος να μάθουμε στα κορίτσια μας να αγαπούν κ να σέβονται τον εαυτό τους, τις άλλες γυναίκες, τους άντρες, όλα τα φύλα.
Και να δείχνουν αλληλεγγύη για τα υπόλοιπα θηλυκά. Και ενότητα. Και στήριξη. Και εμπιστοσύνη. Και αγάπη. Και αποδοχή. Γιατί οι γυναίκες αν ενωθούμε περισσότερο θα είμαστε καλύτερες. Και πιο δυνατές. Οι άνθρωποι αν ενωθούμε θα είμαστε καλύτεροι και πιο δυνατοί».