Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες στις υγειονομικές Αρχές της χώρας για την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού σε νησιά της χώρας. Οι ειδικοί ανησυχούν καθώς η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζεται στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Αρκετοί ασθενείς μάλιστα μεταφέρονται με τις ειδικές κάψουλες από νησιά σε νοσοκομεία της ενδοχώρας.
Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πως η κατάσταση τις επόμενες μέρες θα χειροτερέψει καθώς τόσο λόγω του καύσωνα όσο και επειδή μπαίνουμε στον Αύγουστο, θα αυξηθεί ο αριθμός των αδειούχων και μαζί των επισκεπτών που θα πάνε σε νησιωτικούς προορισμούς για περάσουν την καλοκαιρινή τους άδεια.
Μέχρι τώρα, το επίπεδο εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού δεν κρίνεται ικανοποιητικό και το τείχος ανοσίας δεν λειτουργεί ανασταλτικά στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που πλήττει ιδιαίτερα τις νεαρές ηλικίες αλλά και όσους είναι ακόμη ανεμβολίαστοι.
Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχή της κορύφωσης αυτού του κύματος, η οποία θα αρχίσει να έχει σταθεροποιητικούς και αποκλιμακωτικούς ρυθμούς μετά το 15αύγουστο, που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.
Αναφορικά με τα εμβόλια, ο καθηγητής ανέφερε ότι «έστω και η πρώτη δόση προσδίδει μια ανθεκτικότητα στον οργανισμό. Να τρέξουμε να εμβολιαστούμε. Κάποιοι στα νοσοκομεία μετανιώνουν κλαίγοντας που δεν εμβολιάστηκαν».
Για την ανοσία ο κ. Τζανάκης είπε πως θα φτάσουμε στο 60-62% στο τέλος Αυγούστου. Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, ο καθηγητής είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ανεμβολίαστο να κάνει μάθημα σε παιδιά.
Την Παρασκευή τα νέα κρούσματα του ιού κινήθηκαν λίγο κάτω από τις 3.000 και συγκεκριμένα στις 2.845. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 165 ασθενείς, ενώ οι νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία ανήλθαν σε 207.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 29 Ιουλίου, ανακοινώθηκαν 2.696 νέα περιστατικά, εννέα θάνατοι και 173 εισαγωγές σε νοσοκομεία, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 157 ασθενείς. Προχθές, Τετάρτη 28 Ιουλίου, ανακοινώθηκαν 2.874 νέα περιστατικά, 15 θάνατοι και 196 εισαγωγές, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 144. Την περασμένη Παρασκευή, 23 Ιουλίου, είχαν ανακοινωθεί 2.854 περιστατικά και επτά θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 130 και οι νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία 145.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία ότι «έχουμε σταδιακή αύξηση σε νοσηλείες και ΜΕΘ όχι κάτι εκρηκτικό, αλλά το παρατηρούμε. Αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι ποσό εύκολο το επιδημιολογικό φορτίο θα μετακινηθεί οπό τους νέους στους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας. Στο Αττικό Νοσοκομείο ο καθηγητής και διευθυντής της ΜΕΘ κ. Τσαγκάρης μας είπε ότι 5 ασθενείς είναι στη ΜΕΘ, όλοι άνω των 60, όλοι ανεμβολίαστοι όλοι με υποκείμενα νοσήματα. Στην πλειοψηφία έχουμε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ολοι οι δείκτες δείχνουν ότι το κύμα πανδημίας οδεύει προς κορύφωση με την κατάσταση να είναι σοβαρότερη στα νησιά. Στο μικροσκόπιο των ειδικών, εκτός από την Ιο και τη Μύκονο έχουν μπει ακόμη έξι νησιά καθώς στους ελέγχους καταγράφεται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου. Πρόκειται για την Ζάκυνθο, την Τήνο, την Λευκάδα, την Πάρο, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη.
Κάτοικοι και επαγγελματίες των τουριστικών προορισμών ανησυχούν και τονίζουν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου λοκντάουν θα είναι καταστροφικό. Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη Ασθενειών επικαιροποιεί τον χάρτη με τις «κόκκινες περιοχές».
Σε αυτές περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και νησιά του νοτίου Αιγαίου. Στα νησιά η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων έχει εμβολιαστεί όπως και αρκετοί εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου ερωτώμενη σχετικά για την κατάσταση στα νησιά και τη χρήση μάσκας, είπε ότι κάποιος που φροντίζει την υγεία του σε σοκάκι του Μυκόνου στις 10 το βράδυ θα πρέπει να φορά μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος. «Εκεί δεν είναι εξωτερικός χώρος, είναι σαν εσωτερικός με πολύ μεγάλο συγχρωτισμό» υπογράμμισε.
Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης τα πάρτι και ο συνωστισμός δεν σταματούν. Με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ολοκληρώνεται η αποστολή στην Ίο, 30 αστυνομικών ΟΠΚΕ και 10 αστυνομικών της Ασφάλειας που θα κυκλοφορούν με πολιτικά, ενώ στην Πάρο έφτασαν την Παρασκευή 30 αστυνομικοί ΟΠΚΕ και 15 ένστολοι αστυνομικοί της Ασφάλειας.
Στην Ίο που έχει 2.300 μόνιμους κατοίκους βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 9.000 επισκέπτες, ενώ μόλις ένα ξενοδοχείο καραντίνας 10 δωματίων προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους ασθενείς.
Σε πολλά ξενοδοχεία του νησιού παραμένουν απομονωμένοι στα δωμάτιά τους ασθενείς μέχρι να βρουν μια κλίνη στο ξενοδοχείο καραντίνας.
Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 92% ενώ σύμφωνα με τις τοπικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί των εργαζομένων σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης.
Για την έξαρση των κρουσμάτων και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μίλησε ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας και τόνισε ότι ο ιός βρίσκεται σε έξαρση και μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας.
«Κινδυνεύουμε να χάσουμε και νέους ανθρώπους, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα, κυρίως στις μικρές ηλικίες, στα παιδιά 12-18 ετών. Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι μικρότερος στα παιδιά σε σχέση με τους ηλικιωμένους, αλλά όταν μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών που μπορεί να μολυνθούν, εκεί θα θρηνήσουμε και θύματα.», τόνισε.
Ο καθηγητής εξήγησε, επίσης, ότι αρκούν μόνο 10 δευτερόλεπτα επαφής με κάποιον μολυσμένο για να κολλήσει κάποιος. «Ο κορωνοϊός μεταδίδεται σαν τον ιό της ιλαράς και της ανεμοβλογιάς. Είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός.»
Τέλος, όσον αφορά την ανοσία από τον εμβολιασμό, είπε ότι κατά μέσο όρο κρατάει για 8-10 μήνες, μετά τον αρχικό εμβολιασμό. «Πιθανότατα να χρειαστεί μια τρίτη δόση.»