«Δεν αντέχω άλλο αυτή την κατάσταση, θέλω να σταματήσω, θέλω να ηρεμήσω». Με αυτή τη φράση και με δάκρυα στα μάτια ο Θοδωρής Ιακωβίδης ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την εθνική ομάδα της άρσης βαρών, μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειάς του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Το νεαρό παιδί που κάποτε παρακολουθούσε εντυπωσιασμένο από τις επιτυχίες της, πάλαι ποτέ «dream team» και δεν δίστασε να τους… ακολουθήσει, έχει πλέον καταλάβει ότι όσα είχε ονειρευτεί ήταν πολύ διαφορετικά από την σκληρή πραγματικότητα.
«Είναι πολύ λυπηρό να ντρέπεσαι να πας στον φυσιοθεραπευτή γιατί δεν σου παίρνει λεφτά, επειδή ξέρει την κατάσταση σου. Είναι πολύ λυπηρό αυτό το πράγμα και εγώ δεν το αντέχω άλλο αυτό το πράγμα» είπε και συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα…
Το είχα αποφασίσει από το 2018
«Αυτή την απόφαση την είχα πάρει από το 2018. Τόσα χρόνια διαιωνίζεται η κατάσταση. Όμως επειδή αγαπάω αυτό που κάνω έκλεινα μάτια και αυτιά, έσφιγγα τα δόντια και συνέχιζα. Είχα πει ότι μετά το Τόκιο θα σταματήσω. Εάν συνέχιζα με αυτές τις συνθήκες θα ήταν καταστροφικό. Έπρεπε να βάλω βάσεις για τη μεταθλητική ζωή μου. Δεν είμαι σε κάποιο σώμα ασφαλείας ή στο δημόσιο. Δουλεύω σε ένα γυμναστήριο στην Αγία Παρασκευή. Έπρεπε να σταματήσω. Δεν το αντέχει η υπερηφάνεια μου να πηγαίνω στον μασέρ, τον Παναγιώτη, και ο άνθρωπος να μη μου παίρνει χρήματα γιατί γνωρίζει το πρόβλημα. Σε όλο τον αθλητισμό υπάρχουν προβλήματα» θα πει, μιλώντας στην «Καθημερινή» λίγες ώρες μετά την συγκινητικές του δηλώσεις.
«Η ομοσπονδία μου δίνει 200 ευρώ τον μήνα»
«Στην ομοσπονδία τόσα χρόνια τσακώνονται μεταξύ τους και υπάρχει μία κακή εικόνα που βγαίνει προς τα έξω. Μέχρι το 2010-2011 ήταν καλά. Είχαμε τον μισθό μας, τις προετοιμασίες μας. Τα καλά όμως κράτησαν για λίγο» θα πει για να εξηγήσει πως:
«Στον αθλητισμό, όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχα τη στήριξη που περίμενα. Η ομοσπονδία που δίνει 200 ευρώ τον μήνα. Με αυτά τα χρήματα τι θα πληρωθεί; Το ενοίκιο; Το φαγητό; Οι λογαριασμοί;» συμπλήρωσε.
«Δεν θέλω να εκλάβουν τη συναισθηματική μου φόρτιση ως επετεία»
Σημειώνεται πως η ιστορία του Θοδωρή Ιακωβίδη ξεκίνησε μία εκστρατεία για να υποστηριχτεί ο αθλητής και να βρεθούν τα χρήματα ώστε να συνεχίσει για το Παρίσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024..
«Το ενδιαφέρον είναι συγκινητικό. Ξαφνικά οι σελίδες μου στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με ‘ακολούθους’. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλους. Έμαθα ότι και στον Παναθηναϊκό ξεκίνησαν μία εκστρατεία για να βρεθούν χρήματα ώστε να συνεχίσω για το Παρίσι. Θέλω να τους ευχαριστήσω αλλά τη συναισθηματική μου φόρτιση δεν θέλω να την εκλάβουν ως επαιτεία. Εάν μαζευτούν χρήματα ας δοθούν σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Θέλω να πάρει μπροστά ο κρατικός μηχανισμός και να στηρίξει παιδιά όπως εγώ. Για εμένα το κέρδος είναι ότι πήρα μηνύματα από πολλά νέα παιδιά που μου είπαν ότι με θαυμάζουν. Ένα από αυτά εάν αρχίσει αθλητισμό αυτό αποτελεί το κέρδος μου».
Μάλιστα, σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει την απόφασή του του, απαντάει: «Εάν αλλάξουν οι συνθήκες και μπορώ να κάνω ανθρώπινα προπόνηση, γιατί όχι;».
Το Twitter στο πλευρό του αθλητή που συγκλόνισε την Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι από την στιγμή του ξεσπάσματος αυτού στο Twitter ξεκίνησε ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης, με τους περισσότερους να δηλώνουν τη στήριξή τους στον Θοδωρή Ιακωβίδη.
Μάλιστα, το #Ιακωβιδης εκτοξεύτηκε στην πρώτη θέση των ελληνικών trends με περισσότερες από 15.000 αναρτήσεις.
It’s important to support athletes #Ιακωβιδης #OlympicGames #Tokyo2020 pic.twitter.com/igwkY6R23j
— Dimitra Economou (@EconomouDimitra) July 31, 2021
Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για την Χώρα μας 👏🥇🇬🇷#Ιακωβιδης pic.twitter.com/GyM8EhEPmH
— Μπέτυ (@Betty_play) July 31, 2021
Ενας χορηγος για τον Τσολια μας ρε γαμωτο… #ERTTokyo2020 #Ιακωβιδης pic.twitter.com/lmZPFabJ5K
— Λαϊκή Κορασίδα (@Laiki_Korasida) July 31, 2021
Zουμε σε μια χώρα που κάνουμε θεούς ψευτοσελεμπριτις και παίκτες ριαλιτι και σνομπάρουμε τους αθλητές μας. #Ιακωβιδης
— Gogoζεφινος® (@Giorgosstefano2) July 31, 2021
Είμαι μέρος του ελληνικού αθλητισμού και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν για τα δάκρυα του Θοδωρή Ιακωβίδη στο Τόκυο. Μπορώ να σας αναλύσω την κατάσταση στην ΕΟΑΒ από το 2004 και μετά για να βγάλετε οι ίδιοι τα συμπεράσματα σας. #Ιακωβιδης pic.twitter.com/aDRLAo5UqX
— Pyrros Dimas (@Pyrros_Dimas) July 31, 2021