Αποχή από την εργασία για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και σύσταση για παύση εργασιών μεταξύ 12:00-16:00 για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα τις ημέρες του καύσωνα, προβλέπουν δύο εγκύκλιοι που εξέδωσαν τα αρμόδια υπουργεία.
Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, το Υπουργείο Εργασίας καλεί τους εργοδότες να οργανώσουν τον χρόνο εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων προκειμένου να αποφεύγεται η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων.
Μάλιστα συστήνεται μείωση της απασχόλησης ή και παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κλπ κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής 12:00 – 16:00.
Αντίστοιχες συστάσεις γίνονται από το υπουργείο Εργασίας και για τις υπαίθριες εργασίες στον ιδιωτικό τομέα πχ οικοδομικές εργασίες, ταχυμεταφορές.
Παράλληλα, προαναγγέλλονται εντατικοί έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε εργασιακούς χώρους προκειμένου να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία και η εφαρμογή των σχετικών εγκυκλίων για τις μέρες του καύσωνα.
Ειδικότερα συστήνονται:
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ
• Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
• Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
• Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
• Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
• Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10-15°C.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
• Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:
• Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
• Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
• Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
• Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
• Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00
• Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15°C).
Αποχή από την εργασία στο δημόσιο για τις ευπαθείς ομάδες
Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στις εργασίες τους οι εξής κατηγορίες υπαλλήλων:
1. Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα
2. Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
3. Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
4. Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.
5. Έγκυοι
Μάλιστα συστήνεται στις προϊστάμενες αρχές να επιτρέπουν την πρόωρη αποχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων από την εργασία τους για τις περιπτώσεις όπου τόσο η φύση των καθηκόντων όσο και οι συνθήκες του χώρου εργασίας θέτουν θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα.