Μπορεί τα κρούσματα να μην παρουσιάζουν τη ραγδαία αύξηση που περίμεναν οι επιστήμονες και τα σενάρια για… πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων ακόμα και μέχρι τα τέλη Αυγούστου να απομακρύνονται, ωστόσο ένας άλλος δείκτης που τρομάζει τους ειδικούς έχει αρχίσει να αυξάνεται ανησυχητικά.
Πρόκειται για τον αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες ακολουθούν ανοδική πορεία και πλέον «αγγίζουν» τους 200. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 188 διασωληνωμένους, ενώ μόλις μια μέρα πριν αυτοί ήταν 176. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 12 σε μόλις 24 ώρες.
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουνίου οι διασωληνωμένοι ήταν 189 και μετά από 19 ημέρες συνεχούς μείωσης, στις 20 του μήνα, ο δείκτης άγγιξε το κατώτατο όριο (121) προτού η πανδημία βρεθεί ξανά σε ανοδική πορεία. Ωστόσο, ένα ανησυχητικό στοιχείο στον παραπάνω επιδημιολογικό δείκτη που αποτυπώνει και το αντίκτυπο της πανδημίας στους νέους ηλικίας 18-39 ετών, είναι ότι χρειάστηκαν μόλις δύο εβδομάδες για να υπερδιπλασιαστούν και από το 2,2% του συνόλου των διασωληνωμένων να φτάσουν στο 5,9%.
Σημείο της επιδημιολογικής επιβάρυνσης αποτελούν και οι 167 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία το περασμένο 24ωρο, μια αύξηση κατά 2.45% σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην έκθεση του οποίου μοναδική ανακούφιση επιτρέπει ο χαμηλός και σήμερα αριθμός νέων θανάτων, μόλις 8.
Η πίεση στο σύστημα υγείας αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο των επιστημόνων, οι οποίοι τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως το ΕΣΥ δεν θα αντέξει μια νέα πίεση και ζητούν από τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Την ίδια στιγμή, ήδη «φουντώνει» η συζήτηση στη χώρα μας για την τρίτη δόση του εμβολίου. «Επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι έτσι ώστε να μπορούμε να υποδεχθούμε ως επιχείρηση ‘Ελευθερία’ την τρίτη δόση» είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι στο Ισραήλ χορηγείται ήδη η τρίτη δόση εμβολίου, ενώ στην Βρετανία σχεδιάζεται η χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 60 ετών το Σεπτέμβριο. Στη Γερμανία η τρίτη δόση θα αφορά τους άνω των 50 ετών.
Προ των πυλών η τρίτη δόση του εμβολίου
«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και στη δική μας χώρα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κινηθεί σε τρεις άξονες ανάλογα και με την ηλικία, ανοσοκατεσταλμένους και το χρόνο που έγινε ο εμβολιασμός.
»Σε κάθε περίπτωση και εμείς είμαστε έτοιμοι σαν επιχειρησιακό σκέλος, τέλος του μήνα, αρχές Σεπτεμβρίου, αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το αποφασίσει, να μπορούμε να το υλοποιήσουμε όσον αφορά το πρόγραμμα» είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ερωτηθείς αν πρέπει να γίνει και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, εστίασε σε τρεις κατηγορίες πολιτών που φαίνεται ότι την έχουν ανάγκη.
Πρόκειται για τους μεταμοσχευμένους ή ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους που σιγά έχουν φθίνουσα ανοσιακή απάντηση και για να αυξηθεί σε ένα αποτελεσματικό επίπεδο, χρειάζεται μια επαναληπτική δόση.
«Όπως πιθανώς κάτι τέτοιο να χρειαστεί για τους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν καλύψει το διάστημα των 6-9 μηνών ανοσίας από το εμβόλιο κι εκτίθενται σε υψηλά ιικά φορτία. Αυτά θα συζητηθούν από την Επιτροπή μες στον Αύγουστο», τόνισε.
«Εμβολιαστείτε» λένε οι επιστήμονες
Ωστόσο, πριν φτάσουμε να συζητάμε για την τρίτη δόση και στο ποιοι έχουν προτεραιότητα, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ακόμα μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που δεν έχει κάνει ούτε την πρώτη δόση.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε πως αν δεν εμβολιαστούμε, η ζωή μας θα παραμένει «υπό προϋποθέσεις ελεύθερη».
«Το ζήτημα είναι η αύξηση των κρουσμάτων να είναι λελογισμένη και διαχειρίσιμη. Το μαγικό αποτέλεσμα του εμβολιασμού είναι ότι 3.000 κρούσματα τον Νοέμβριο μας έδιναν 100-120 νεκρούς, 3.000 κρούσματα τον Μάρτιο μας έδιναν γύρω στους 70-80 νεκρούς και 3.000 κρούσματα τώρα μας δίνουν 10-15 νεκρούς. Όμως, 15 νεκροί είναι πάρα πολλοί. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρουμε τις ζωές μας πίσω και να γλεντάμε με τον τρόπο που ζούσαμε πριν τον κοροναϊό. Αν δεν εμβολιαστούμε η ζωή μας θα είναι υπό προϋποθέσεις ελεύθερη».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, ανέφερε στον ΣΚΑΙ ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πολύ μεταδοτική κι επιθετική όπως η ανεμοβλογιά, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν έστω την πρώτη δόση προτού φύγουν για τις διακοπές τους, ενώ τη δεύτερη μπορούν να την κάνουν ακόμα και στον τόπο όπου παραθερίζουν.
Η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί θα νοσήσουν ελαφρά, αλλά θα αποφύγουν την εισαγωγή σε ΜΕΘ. Μάλιστα, η ίδια υπήρξε καθησυχαστική σχετικά με το περιστατικό εμβολιασμένου που βρίσκεται σε ΜΕΘ, σημειώνοντας πως πρέπει να ελεγχθεί το ιατρικό ιστορικό του.
Η ίδια τόνισε πως ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα πρέπει να ξεπεράσει το 80% προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και όρισε τα μέσα Σεπτεμβρίου ως χρονικό όριο στο οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Αντιθέτως, δυσοίωνο προβλέπεται το φθινόπωρο και ο χειμώνας εάν μείνουν χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού και θεωρεί βέβαιο πως το σύστημα υγείας θα φτάσει στα όρια του.