«Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες βλέπαμε τα πλάνα από τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία με τα νερά να συμπαρασύρουν τα πάντα στο διάβα τους, σπίτια, περιουσίες και ανθρώπινες ζωές», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Καύσωνας και πυρκαγιές στη Μεσόγειο».
Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: « Και τώρα εισβάλλουν στη συλλογική συνείδηση νέες καταστροφικές εικόνες. Αυτή τη φορά γίνεται λόγος για ‘καύσωνα ιστορικών διαστάσεων ‘ που πλήττει τρεις αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία σπέρνοντας το θάνατο και τη καταστροφή».
O Ερντογάν σε τυφλή πτήση
Σε σχόλιο η Süddeutsche Zeitung επιρρίπτει στον πρόεδρο Ερντογάν την κύρια ευθύνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην νοτιοδυτική Τουρκία με τίτλο «Ο Ερντογάν σε τυφλή πτήση»:
«Πριν από λίγα μόλις χρόνια Έλληνες, Ισραηλινοί και Γεωργιανοί ευχαριστούσαν θερμά τους Τούρκους επαινώντας την τεχνογνωσία τους στη διαχείριση καταστροφών. Η Άγκυρα είχε αποστείλει τότε πυροσβεστικά αεροσκάφη στις εν λόγω χώρες όπου μαίνονταν ισχυρότατες πυρκαγιές. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Τώρα φλέγεται η νότια Τουρκία. Απειλούνται τουριστικές περιοχές όπως η Αλικαρνασσός και η Αττάλεια, υπάρχουν θύματα, ντόπιοι χάνουν τις περιουσίες τους και ξένοι τουρίστες απομακρύνονται εσπευσμένα. Τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη ωστόσο δεν υπάρχουν. Μόνο ρωσικά και ουκρανικά αεροσκάφη πραγματοποιούν ρίψεις νερού στις φλεγόμενες περιοχές. Ενοικιάζονται για σημαντικά ποσά και οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης δεν αποδίδουν. Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να παραδεχθεί ότι η Τουρκία δεν διαθέτει σήμερα ούτε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο σε θέση να πραγματοποιήσει αποστολές. Η χώρα διαθέτει μόνο ελικόπτερα. Εδώ και χρόνια η Άγκυρα έχει αναθέσει σε ξένους την πυροπροστασία και αδιαφορεί για πυροσβεστικά αεροσκάφη και πληρώματα. Και τώρα πληρώνει το τίμημα».
Εκ των υστέρων μέτρα κατά των εισαγόμενων κρουσμάτων
Την προσκόμιση αρνητικού τεστ κοροναϊού στα χερσαία γερμανικά σύνορα από ανεμβολίαστους ή μη πλήρως εμβολιασμένους από 1ης Αυγούστου σχολιάζει η Handelsblatt με τίτλο «Πολύ αργά»: Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Τώρα που οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν στα πρώτα ομόσπονδα κρατίδια η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για να θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενα κρούσματα. Οι αρμόδιοι αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι αντιδρούν απλά στην πανδημία και ότι δεν διαθέτουν μακρόπνοη στρατηγική.
Ίσως όμως το υποχρεωτικό τεστ στα σύνορα να αποσκοπεί σε κάτι διαφορετικό. Να σκεφθούν καλά οι Γερμανοί αν θέλουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό ή αν θα ήταν προτιμότερο να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα στήριξης του εγχώριου τουρισμού θα ήταν ωστόσο σαφώς προτιμότερο. Ίσως το υποχρεωτικό τεστ να πείσει κάποιους αναποφάσιστους να εμβολιαστούν για να απολαύσουν ανέμελες διακοπές. Τότε όμως το μέτρο αυτό θα έπρεπε να αποφασιστεί μερικούς μήνες νωρίτερα και όχι τώρα που οι πρώτοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους».
Τρίτη δόση στους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα
Η Augsburger Allgemeine σχολιάζει τα σχέδια του γερμανικού υπουργείου Υγείας για τρίτη δόση στους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα: «Στα πιο λυπηρά κεφάλαια της πανδημίας στη Γερμανία ήταν οι αμέτρητοι θάνατοι ηλικιωμένων σε δομές φιλοξενίας. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να τους προστατέψουμε όπως οφείλαμε. Οι δομές φιλοξενίας έγιναν τόποι θανάτου. Το 30% – 50% όλων των θανάτων από κορωνοϊό στη Γερμανία σημειώθηκαν σε οίκους ευγηρίας. Μόνο ο εμβολιασμός έβαλε τέλος στην τραγωδία. Γι αυτό και έχει νόημα να δοθεί στους ηλικιωμένους και ασθενείς η δυνατότητα μιας τρίτης δόσης».
Στέφανος Γεωργακόπουλος