Κάθε ιστορικό προηγούμενο καταρρίπτουν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και οι τιμές χονδρεμπορικής στη χώρα μας ελέω του καύσωνα και της «πράσινης» μετάβασης.
Το εν εξελίξει δεκαήμερο των πύρινων θερμοκρασιών έχει εκτοξεύσει στα ύψη την κατανάλωση. Και σε συνδυασμό με την περιορισμένη εγχώρια διαθέσιμη ισχύ για την πλήρη κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης, τα «πανάκριβα» δικαιώματα ρύπων που επιβαρύνουν τον λιγνίτη και το ράλι των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου δημιουργούν ισχυρές πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι οι καταναλωτές από τον Σεπτέμβριο να λάβουν λογαριασμούς υψηλών… βολτ. Να σημειωθεί πως ήδη ιδιώτες προμηθευτές έχουν ενεργοποιήσει στους λογαριασμούς των καταναλωτών ρήτρες αναπροσαρμογής εξαιτίας της προηγούμενης πολύμηνης ανόδου των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων των ρύπων. Από τις 5 Αυγούστου το ίδιο θα πράξει και η ΔΕΗ.
Βέβαια, οι εταιρείες ρεύματος παράλληλα έχουν εφαρμόσει εκπτωτικά προγράμματα κρατώντας το συνολικό κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις οριακά αυξημένο.
Αν και για την ώρα, η αγωνία του πολιτικού κόσμου και των συμμετεχόντων στην αγορά είναι η αποφυγή ενός εκτεταμένου μπλακ άουτ και μάλιστα εν μέσω καύσωνα, εντούτοις τα πρώτα συμπεράσματα της αγοράς δείχνουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.
Σπάνε τα κοντέρ της ζήτησης
Χθες η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατέρριψε νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ και σήμερα αναμένεται να σημειωθεί αλλεπάλληλο. Το μεσημέρι μεταξύ μία με δύο τα φορτία αιχμής ανήλθαν στα 10.737 MW, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαίου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E). Το προηγούμενο υψηλό επίπεδο είχε καταγραφεί την περασμένη Παρασκευή 30 Ιουλίου στα 10.594 MW. Και σήμερα οι προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ δείχνουν νέα κορυφή, τα 10.798 MW.
Κυρίαρχο καύσιμο στο ενεργειακό μίγμα για την κάλυψη των αναγκών ήταν το φυσικό αέριο. Αλλά και σήμερα οι συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων παραγωγών θα σηκώσουν το βάρος σε ποσοστό 42,67%, οι ΑΠΕ με 17,18%, οι εισαγωγές με 15,03%, ο λιγνίτης με 14,85% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 10,28%.
Ο κίνδυνος των διακοπών ρεύματος
Οι προβλέψεις παραγόντων που συμμετέχουν αυτές τις μέρες στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πρόκλησης καύσωνα – υψηλής ζήτησης θέλουν το σκέλος της ηλεκτροπαραγωγής να αντέχει και τις επόμενες μέρες.
Η ανησυχία όμως επικεντρώνεται για αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη και συγκεκριμένα στη δυνατότητα των γραμμών μεταφοράς και του δικτύου διανομής να σηκώσουν υψηλά φορτία υπό παρατεταμένες μεγάλες θερμοκρασίες. Δεν αποκλείουν, οι ίδιες πηγές, να εκδηλώνονται περισσότερες βλάβες στη χαμηλή και μέση τάση με τον εξοπλισμό να μην αντέχει και να σκάει…
Η μεθαυριανή μέρα κρύβει επίσης μεγάλες αβεβαιότητες. Οι ισχυροί θερμοί άνεμοι που θα πνέουν είναι πιθανό σε ενδεχόμενο πρόκλησης δασικών πυρκαγιών να προκαλέσουν «σοκ» στις γραμμές μεταφοράς που διέρχονται από δασόφυτες περιοχές. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τότε οι διακοπές ηλεκτροδότησης θα είναι πιο εκτεταμένες.
Καυτές τιμές
Όπως προαναφέρθηκε, οι υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με το έλλειμμα διαθέσιμης ισχύος (περιορισμένες θερμικές μονάδες και ΑΠΕ χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας) αλλά και τα ακριβά δικαιώματα ρύπων (άνω των 54 ευρώ ανά τόνο) διαμόρφωσαν καυτές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας. Επίσης η τιμή του φυσικού αερίου TTF ανέβηκε πάνω από τα 42 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Πρόκειται για διπλασιασμό της σε σχέση με τις αρχές της χρονιάς.
Αθροιστικά όλοι αυτοί οι παράγοντες και με δεδομένη τη μειωμένη παρουσία στην παραγωγή των φθηνών ΑΠΕ έστειλαν χθες την τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (DAM) στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας στα 145 ευρώ ανά MWh. Κι αν αυτό είναι ρεκόρ, σήμερα αναμένεται να καταρριφθεί εκ νέου αφού προβλέπεται να κλείσει στα 154 ευρώ ανά MWh. Να σημειωθεί ότι στις αρχές της χρονιάς η μέση χονδρεμπορική τιμή ήταν μόλις στα 45 ευρώ ανά MWh.
Πηγή: ΟΤ