«Ενα ήσυχο καλοκαίρι» – τουλάχιστον στο Αιγαίο – υποσχέθηκε η Αγκυρα στην Αθήνα. Ενα «ήσυχο καλοκαίρι» που – όπως παραδέχονταν και τούρκοι διπλωμάτες – και οι δύο πλευρές είχαν ανάγκη μετά από το τρικυμιώδες 2020. Η εμμονή της Τουρκίας στην πολιτική του αναθεωρητισμού, ωστόσο, έχει σαν αποτέλεσμα τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο να μην σημαίνουν και «ήρεμα νερά» στο διπλωματικό πεδίο, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις σαφείς και επαναλαμβανόμενες αναφορές τόσο του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, στην τουρκική προκλητικότητα, όσο και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τις τελευταίες μέρες επιμένει ιδιαίτερα στο δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και στο Κυπριακό. Με την Αθήνα να στέλνει μήνυμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, αλλά και να προειδοποιεί ότι τίποτα δεν μένει αναπάντητο.
Το 2020 η Αγκυρα επέλεξε να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης, οδηγώντας τις εξελίξεις λίγο στο όριο ενός θερμού επεισοδίου, στρέφοντας στο Αιγαίο την προσοχή τόσο της ΕΕ όσο και της διεθνούς κοινότητας. Αρμόδιες πηγές περιγράφοντας τις εξελίξεις του περσινού καλοκαιριού, σημειώνουν ότι η αποκλιμάκωση στο πεδίο είναι σαφής, ωστόσο δεν υπάρχει αισιοδοξία ότι η Τουρκία αλλάζει και πολιτική. Η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού «Ορούτς Ρέις» στο Αιγαίο, στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων συνοδεία δεκάδων τουρκικών πολεμικών πλοίων, είχαν σαν αποτέλεσμα την αντίδραση και της Αθήνας, με τους στόλους των δύο χωρών να βρίσκονται απέναντι, και με ένα ατύχημα που θα μπορούσε να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου να μοιάζει πιθανό. Η αποκλιμάκωση ξεκίνησε τον Νοέμβριο με τη δεύτερη απόσυρση του «Ορούτς Ρέις» στην Αττάλεια, και μετά από σειρά προειδοποιήσεων από την ΕΕ, προσπάθεια διαμεσολάβησης της Γερμανίας που ασκούσε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και προειδοποιήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το καλοκαίρι του 2021 μοιάζει διαφορετικό, μετά την ανταλλαγή επισκέψεων Δένδια – Τσαβούσογλου, αλλά και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και το χάσμα παραμένει, απουσιάζει η απειλή ενός θερμού επεισοδίου. Στο διπλωματικό πεδίο, πάντως, η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη για υποχωρήσεις. Ενδεικτικό το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, που αποτελεί πάγια θέση της Αγκυρας, ωστόσο για πρώτη φορά συνδέεται με ζητήματα κυριαρχίας. Χαρακτηριστική των τουρκικών προθέσεων η επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, που απαντήθηκε σε σκληρή γλώσσα από τη μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη. Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η εμπρηστική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα, με τον τούρκο ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, να αναλαμβάνει ρόλο για μία ακόμα φορά, ενώ ψηλά μπαίνει και το θέμα του Μεταναστευτικού, με την Αγκυρα να συνεχίζει το blame game εναντίον της Ελλάδας, που κατηγορεί για επαναπροωθήσεις. Ο Ερντογάν, φρόντισε μετά την προσευχή της Παρασκευής να δείξει ότι παρακολουθεί και την εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, με αιχμή το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης…