Εκρηκτικό «κοκτέιλ» καπνού και στάχτης στον ουρανό της Αθήνας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του παρατεταμένου καύσωνα, κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Νίκο Μιχαλόπουλο.
Διαβάστε επίσης: Πώς θα προστατευθούμε από τον καπνό – Αποφύγετε δουλειές στο σπίτι και το κάπνισμα
Όπως είπε, πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα, με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία.
«Είναι από τα Βόρεια Προάστια έως την θάλασσα. Σκεφτείτε ένα άξονα από την Πετρούπολη μέχρι τον Άλιμο. Είναι πολύ υψηλές οι συγκεντρώσεις σωματιδίων.
Αυτή τη στιγμή είναι έως και 20 φορές υψηλότερες από ότι βλέπουμε συνήθως. Μιλάμε για σωματίδια που είναι πολύ λεπτά και πολύ επικίνδυνα για την υγεία.
Το όριο για τα σωματίδια αυτά είναι τα 20 μικρογραμμάρια, σήμερα υπάρχουν περιοχές στο κέντρο της Αθήνας που ξεπερνούν τα 200 και τα 220», είπε μεταξύ άλλων.
Παραμονή σε εσωτερικούς χώρους και χρήση μάσκας συστήνει ο Θ. Βασιλακόπουλος
Την αναγκαιότητα της χρήσης της μάσκας ως μέσο προστασίας από τα αιωρούμενα σωματίδια που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη και τον καπνό που σκέπασε τον Αττικό ουρανό επισημαίνει στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, πνευμονολόγος, συστήνοντας στις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν σπίτι και να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους ιατρό.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να χρησιμοποιήσουμε τις μάσκες, που ευτυχώς τις έχουμε όλοι λόγω πανδημίας. Οι μάσκες θα συγκρατήσουν ένα σημαντικό ποσοστό από τα σωματίδια, τα οποία αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και τα οποία, όταν εισέρχονται στο αναπνευστικό προκαλούν φλεγμονή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως π.χ. άσθμα, ΧΑΠ, οι οποίοι πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους και να εντατικοποιήσουν τη θεραπεία την οποία παίρνουν, είπε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ.
«Όλοι πρέπει να είμαστε σε εσωτερικούς χώρους. Το αιρ-κοντίσιον πρέπει να το έχουμε σε λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να μην παίρνει αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον γεμάτος σωματίδια. Αν είμαστε από εξωτερικό περιβάλλον και μπαίνουμε σπίτι, πρέπει να πλενόμαστε πολύ καλά ώστε να φεύγουν τα σωματίδια από τους βλεννογόνους, από τα μάτια, από τη μύτη, από το υπόλοιπο σώμα μας για να μειώσουμε τις συνέπειες αυτής της περιβαλλοντικής ρύπανσης που συμβαίνει μετά από κάθε φωτιά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένας βήχας, ένα φτέρνισμα είναι από τα πρώτα σημάδια ερεθισμού του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού και πρέπει να μας προβληματίσει ώστε να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας και να πάρουμε την κατάλληλη συμβουλή. Επίσης, είναι λάθος να μη φοράμε μάσκα για να αποφύγουμε τα σωματίδια που έχουν προκληθεί από την φωτιά».
Σχετικά με την χρήση των κλιματιστικών, ο γνωστός πνευμονολόγος, διευκρίνισε ότι «πρέπει να ζυγίσουμε τον κίνδυνο από τις εισπνοές, με τον κίνδυνο από θερμοπληξία. Είμαστε σε μια περίοδο που οι θερμοκρασίες είναι υπερβολικά υψηλές και πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από θερμοπληξία. Να κάνουν πολλά και συχνά μπάνια με δροσερό νερό. Πολλά και συχνά ροφήματα για να μας ενυδατώνουν και όχι έκθεση στον ήλιο. Προφανώς δεν κάνουμε γυμναστική σε εξωτερικό χώρο, με την ατμόσφαιρα να είναι γεμάτη σωματίδια και υψηλή ζέστη. Αυτός είναι ένας εγκληματικός συνδυασμός».
Κόλαση η Αθήνα – Γεμάτη καπνούς
SOS από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει εξάλλου απευθύνει έκκληση από νωρίς το πρωί σε όλους τους κατοίκους της Αττικής να παραμείνουν στα σπίτια τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα.
«4 Αυγούστου 05:00: Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες», σημείωσε σε ανάρτηση στο Facebook το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Το iqair.com μάλιστα έχει και μία λίστα με τις 10 περιοχές της Αττικής που έχουν τον πιο μολυσμένο αέρα, με το Περιστέρι να είναι στην κορυφή και να το ακολουθούν Παλαίο Φάληρο και Ρέντης.