Η συζήτηση σε μια πυρκαγιά, δεν πρέπει να περιορίζεται στον άνεμο, σημείωσε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, προσπαθώντας να εξηγήσει τις αιτίες της φωτιάς στην Βαρυμπόμπη.
«Στο Μάτι είχαμε μια ακραία συμπεριφορά του ανέμου, εδώ έχουμε μια ακραία συμπεριφορά της θερμοκρασίας και της ξηρότητας της καύσιμης ύλης», σημείωσε, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη περιοχή με πυκνά δάση, δύσβατα ρέματα και ξερά κλαδιά και δέντρα που είχαν πέσει από την κακοκαιρία Μήδεια και δεν είχε γίνει καθαρισμός.
Εξήγησε ότι αυτή η καύσιμη ύλη είχε «στεγνώσει» από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε για 9η ημέρα, αλλά και από τον προηγούμενο καύσωνα του Ιουλίου.
Έκανε λόγο για μέτριο άνεμο, που δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια ανάπτυξη φωτιάς και μίλησε για ελλείψεις στη αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. «Έχω την αίσθηση ότι υποτιμήσαμε λίγο τον καύσωνα και ως προς τις πυρκαγιές και ως προς τους ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά, στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Δεν οφείλεται σε χοάνη»
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος μίλησε για τη μορφολογία της περιοχής που προσομοιάζει με «χοάνη» ανάμεσα σε Πάρνηθα και Πεντέλη, κάτι – που όπως είπε– ευνοεί την εξάπλωση της φωτιάς, ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε:
«Δεν υπήρχαν οι συνθήκες για να δημιουργηθεί το φαινόμενο της “χοάνης” στη χθεσινή πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης. Καλό είναι, αυτά τα πράγματα να περιγράφονται από μετεωρολόγους. Εγώ δεν μιλάω για σεισμούς».
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, φαίνεται ξεκάθαρα σε βίντεο ότι αρχικά «ο καπνός σηκώνεται κατακόρυφα σαν μια καμινάδα. Αυτό είναι ένδειξη ότι δεν υπήρχαν ισχυροί άνεμοι. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν και ενισχύθηκαν οι άνεμοι από τη φωτιά, από το τεράστιο θερμικό φορτίο που αναπτύχθηκε».
«Έχουμε μπροστά μας δύσκολες μέρες»
Ο κ. Λαγουβάρδος, όπως μεταδίδει η ertnews.gr, αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα για το εάν είναι υπερβολική η λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους.
«44 και 45 βαθμοί, δεν είναι υπερβολή. Το να έχεις 36-37 βαθμούς ελάχιστη θερμοκρασία, είναι κάτι που καταπονεί τον ανθρώπινο οργανισμό και όταν αυτό συμβαίνει για ημέρες. Μιλάμε για ένα ακραίο φαινόμενο, το οποίο δεν φαίνεται όπως ο βροχή ή το χαλάζι, είναι όμως εξίσου επικίνδυνο για τις δασικές πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Λαγουβάρδος.
Ζήτησε να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αττική που έχουμε την επιπλέον επιβάρυνση από τον καπνό. «Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για 2-3 ημέρες την τηλεργασία όπως το κάναμε για 6 μήνες, για να προστατευθούμε και να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μια στάση λεωφορείου με 43 και 44 βαθμούς θερμοκρασία αέρα υπό σκιά», επισήμανε,
«Δυστυχώς έχουμε μπροστά μας δύσκολες ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και την Παρασκευή, ενώ την ίδια ημέρα περιμένουμε σημαντική ενίσχυση ανέμων. Αν είδαμε αυτά με 3-4 μποφόρ, φαντάζεστε τι θα μπορούσε να είχαμε 5 και 6 μποφόρ», δήλωσε.