Με τους τόνους του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής να ανεβαίνουν απέναντι στο Μαξίμου στη σκιά της νέας δολοφονίας γυναίκας από τον εν διαστάσει σύζυγό της στη Λάρισα, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα χαρακτηρίζει κύριο μέλημα το σπάσιμο του κύκλου βίας. «Η κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων (…) χωρίς να εκμεταλλεύεται πολιτικά, ζητήματα τόσο σοβαρά όσο είναι οι δολοφονίες γυναικών» είναι η αιχμή της υφυπουργού, αρμόδιας για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια. «Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά μέχρι η κουλτούρα ανοχής να εκριζωθεί οριστικά» λέει και αναλύει διεξοδικά το σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου της για το φλέγον θέμα που απασχολεί δραματική την κοινή γνώμη.
Από τον περασμένο Ιανουάριο επτά γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Ελλάδα από τους συζύγους-συντρόφους τους. Υπάρχει τελικά ή όχι έξαρση στις γυναικοκτονίες;
Καμία δολοφονία με έμφυλη διάσταση δεν είναι, και δεν πρέπει, να αποτιμάται ως ένας αριθμός. Πίσω από αυτές βρίσκονται αδερφές, κόρες, μητέρες που θα μπορούσαν να είναι η δική μας αδερφή, η δική μας κόρη, η δική μας μητέρα. Οπότε το σημαντικό είναι να προλαμβάνουμε τις δολοφονίες γυναικών. Αρα λοιπόν πρώτο και κύριο μέλημά μας, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας θα πρέπει να είναι το σπάσιμο του κύκλου της βίας. Η μηδενική ανοχή τόσο στη λεκτική, όσο και στη σωματική απειλή ή κακοποίηση, η μηδενική ανοχή στη σιωπηρή αποδοχή των φαινομένων αυτών. Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι καινοφανή. Είναι όμως σίγουρα η στιγμή να προσπαθήσουμε όλοι και όλες μαζί για την εξάλειψή τους.
Τι απαντάτε στις εγκλήσεις ότι ουσιαστικά δεν κατανοείτε το πρόβλημα;
Τα περιστατικά βίας αποτελούν ένα διαχρονικό, σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και για την αντιμετώπισή του είναι αναγκαία η συνεργασία όλων μας, κοινωνίας και Πολιτείας. Η κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, χωρίς να εκμεταλλεύεται πολιτικά ζητήματα τόσο σοβαρά, όσο είναι οι δολοφονίες γυναικών.
Είναι όμως αποτελεσματικά τα εργαλεία της Πολιτείας ή μένει να καλυφθεί πολύς δρόμος;
Η δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας για τις γυναίκες – θύματα βίας είναι στις προτεραιότητές μας. Δεν μένουμε στη θεωρία, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά προχωράμε στην πράξη, προωθούμε δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε επίπεδο Πολιτείας και κοινωνίας.
Ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά μέχρι η κουλτούρα ανοχής των φαινομένων βίας να εκριζωθεί οριστικά. Οφείλουμε να σεβόμαστε περισσότερο ο ένας τον άλλον, να μη σιωπούμε όταν βλέπουμε ή ακούμε περιστατικά βίας δίπλα μας και να μη διαιωνίζουμε στρεβλά στερεότυπα για τη θέση των δύο φύλων στην κοινωνία μας. Η πολιτεία, πάντως, στηρίζει τα θύματα βίας. Οι γυναίκες δεν είναι μόνες τους, τα επιστημονικά στελέχη των Δομών μας είναι δίπλα τους για να τις βοηθήσουν να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και να βάλουν ένα τέλος στον εφιάλτη που βιώνουν πολλές φορές μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Το Δίκτυο Δομών μας περιλαμβάνει 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής, καθώς και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους. Επίσης, το Δίκτυο περιλαμβάνει και την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι δωρεάν ή με αστική χρέωση, στηρίζει και ενημερώνει τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και πρόσωπα από το ευρύτερο περιβάλλον που επιθυμούν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα.
Μιλήσατε για αύξηση στις καταγγελίες. Πού το αποδίδετε; Πώς θα το διαχειριστείτε;
Τα στόματα πλέον ανοίγουν και τα θύματα βρίσκουν τη δύναμη να καταγγέλλουν. Στόματα που ήταν κλειστά για χρόνια βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν και να αποκαλύψουν περιστατικά βίας και κακοποίησης. Γιατί γίνεται αυτό τώρα; Γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Γιατί τώρα τα θύματα βρήκαν ευήκοα ώτα. Γιατί τώρα υπάρχει ένα κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον που τα ακούει, τα στηρίζει, τα προστατεύει, τα ενημερώνει για τα δικαιώματά τους. Είμαστε στο πλευρό των γυναικών – θυμάτων βίας και θέλουμε να τις βοηθήσουμε να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους. Τους στέλνουμε το μήνυμα ότι τις στηρίζουμε και τις προστατεύουμε, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών.