«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί», υπογραμμίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης για τις πυρκαγιές.
«Απευθύνουμε ωστόσο έκκληση στην κυβέρνηση που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη, να ενημερώσει δημόσια και υπεύθυνα τους πολίτες για το ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας», προσθέτει, απευθύνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα:
«Πόσα εναέρια μέσα επιχειρούν, από ποια ώρα, πού ακριβώς επιχειρούν και ποια η διασπορά τους στη χώρα, γιατί αυξάνονται οι δημόσιες καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις και απουσία συντονισμού, γιατί δε ζητήθηκε έγκαιρα ισχυρή ενίσχυση του στόλου από άλλες χώρες».
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να πορευόμαστε δίχως σχέδιο», καταλήγει ο Χρ. Σπίρτζης.
Μάλιστα το θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το θέτει στη Βουλή με ερώτηση που καταθέτει για το συντονισμό και την «εξαιρετικά αργοπoρημένη εμπλοκή» των διαθέσιμων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Οι 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν νωρίτερα σήμερα στη Βουλή με επικεφαλής τον Γιώργο Τσίπρα θέτουν πέντε ερωτήματα, και καλούν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
«1. Ποια είναι η αιτία που δεν διατέθηκαν εγκαίρως τα 63 οχήματα και τα 39 αεροσκάφη και ελικόπτερα των ΕΔ που ανέφερε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ότι είναι διαθέσιμα μετά την 5η Αυγούστου του 2021; Δεν ήταν απαραίτητο, εφόσον είναι διαθέσιμα, να έχουν διατεθεί ήδη; Για ποιο λόγο διατέθηκε μέχρι σήμερα το 1/10 του προσωπικού των ΕΔ που όπως ανακοινώθηκε θα διατεθεί από την 5/8/21;
2. Εφόσον σήμερα είναι διαθέσιμα 39 εναέρια μέσα, ποια ήταν η ακριβής μέγιστη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων ευθύνης των ΕΔ τους προηγούμενους μήνες; Ποια η διαθεσιμότητα των CHINOOK που εξοπλίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για να συνδράμουν στην πυρόσβεση;
3. Απασχολεί την κυβέρνηση ότι η μη επιχειρησιακή αξιοποίηση των εναέριων μέσων (Canadair 215 & 415 και PZL) οφείλεται στον βραδύτατο ρυθμό επισκευών και συντήρησης στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ως συνέπεια της συνεχούς απαξίωσής της;
4. Χρησιμοποιήθηκαν έγκαιρα οι προβλεπόμενες δυνάμεις του «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ», όπως και οι προβλέψεις του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»; Εφόσον στο παρελθόν η εφαρμογή αυτών των σχεδίων υπήρξε αποτελεσματική στην αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών γιατί οι σχετικές ανακοινώσεις για την ενεργοποίηση τους έγιναν στις 4 και 5 Αυγούστου του 2021;
5. Υπήρξε ο αναγκαίος συντονισμός και η διυπηρεσιακή συνεργασία όλων των φορέων πριν την αντιπυρική περίοδο;».
Όπως σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «την τελευταία εβδομάδα εκτυλίσσονται στην επικράτεια μια σειρά από καταστροφικές πυρκαγιές σε συνθήκες απόλυτης ξηρασίας, καύσωνα και άπνοιας. Ενώ οι πυρκαγιές κατακαίουν επί μέρες δεκάδες χιλιάδες στρέμματα και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στις 4/8/21 εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων στη χώρα για το διάστημα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνά το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο, και ενώ βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου, η κυβέρνηση συγκάλεσε εξαιρετικά αργοπορημένη σύσκεψη την 5/8/21 στο πρωθυπουργικό Μέγαρο για την ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών».
Οι βουλευτές τονίζουν επίσης ότι «ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε εξαιρετικά αργοπορημένα, μόλις την 4/8/21 στις 8 μ.μ. την ενεργοποίηση των Δυνάμεων του «Δευκαλίωνα», ενώ στα τέλη του Ιουλίου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ήδη προβλεπόταν πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε σειρά περιοχών της Επικράτειας» και επισημαίνουν ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ την 5/8/21, με Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το ΥΠΕΘΑ, ανέφερε ότι πρόκειται να διατεθεί στη συνδρομή της πυρόσβεσης πληθώρα – ανενεργών ως σήμερα- εναέριων και επίγειων μέσων και μεγάλος αριθμός προσωπικού των ΕΔ, δυνατότητες που ασφαλώς ήταν υπαρκτές από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου και ιδίως στον χρόνο εκδήλωσης των πυρκαγιών. Όπως ειδικότερα αναφέρουν οι βουλευτές, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε πει ότι θα διατεθούν:
«500 μέλη του προσωπικού των ΕΔ, 63 οχήματα πάσης φύσεως, 4 ερπυστριοφόρα μηχανήματα του Μηχανικού, καθώς και 39 Αεροσκάφη και Ελικόπτερα για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση πληγεισών περιοχών», καθώς και μηχανήματα του Μηχανικού και κατάλληλες Ναυτικές Μονάδες, ενώ μέχρι την 5/8/21 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι η συνδρομή των ΕΔ εξαντλείται σε μόλις 100 άτομα του προσωπικού των ΕΔ (54 εποχούμενοι περίπολοι και 50 περίπου άτομα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας) και 4 ερπυστριοφόρα μηχανήματα.
«Πλήθος δημοσιογραφικών καταγραφών και καταγγελιών από επίσημους φορείς κάνουν λόγο για απουσία ή ανεπαρκή παρουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης και σε καμία αναφορά – ως τώρα – δεν καταγράφεται η παρουσία μέσων και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει αποδειχθεί από την ιστορία των επιχειρήσεών τους ότι θα μπορούσαν να συνδράμουν σημαντικά στο έργο της κατάσβεσης», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζουν ότι ως τώρα η ελλιπής χρησιμοποίηση των Canadair (CL 215 & 415) και των PZL είναι εμφανέστατη, με ρεπορτάζ του «Βήματος» της 4/8/21 να αναφέρει ότι: «οι δύο τύποι Canadair καθηλώθηκαν λόγω της υψηλής θερμοκρασίας αλλά και βλαβών των περισσοτέρων από 15 (εννιά CL-215 και έξι CL-415), συνέβαλε καθοριστικά στην επέκταση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή Βαρυμπόμπης -Θρακομακεδόνων».