Τεράστιες είναι οι πληγές που άνοιξαν οι φωτιές στις ζωές όσων ζουν τον πύρινο εφιάλτη, όπως επίσης ανυπολόγιστο είναι το κόστος στην οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι πρώτες ασκήσεις δείχνουν πως το κόστος θα είναι βαρύ χωρίς να αποκλείεται να φτάσει στο σύνολο της οικονομίας το 1 δισ. ευρώ.
Πέραν από τη μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον παράλληλα αποτελεί και ένα νέο χτύπημα για την ελληνική οικονομία και τα κρατικά ταμεία. Από το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο γίνεται σαφές πως όσο μαίνεται η μάχη με τις πυρκαγιές το εύρος και η έκταση των παρεμβάσεων δεν μπορεί να υπολογιστεί και αναμένεται η τελική καταγραφή.
Ήδη το νέο κονδύλι για την κάλυψη των πρώτων ζημιών κοστίζει εκατομμύρια χωρίς καν να έχει γίνει η αποτίμηση του αριθμού των πληγέντων. Από την κυβέρνηση δίνουν πάντως τη διαβεβαίωση για παρεμβάσεις στήριξης, όπου το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αποζημιώσεις, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και αναστολή φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Οι παρεμβάσεις αποτελούν επιβάρυνση όχι μόνον για τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και στο σύνολο της οικονομίας, όπως και για τον τουρισμό που απειλείται από τις φυσικές καταστροφές. Σημειώνεται πως το κόστος στήριξης περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές από το 2020 ξεπερνά ήδη το 1 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε έκτακτες επιχορηγήσεις για αποζημιώσεις πληγέντων μέσω των αρμόδιων υπουργείων. Οι φυσικές καταστροφές φαίνεται πως πλέον αποτελούν βαριά δαπάνη για τα ταμεία, που δεν έχουν πάρει ανάσα από το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης. Για το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, το πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης διευρύνθηκε σε 8,92 δισ. ευρώ από 5,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Σε δημόσια τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης την περασμένη εβδομάδα έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης για τον σχεδιασμό ενός “ταμείου” για τις φυσικές καταστροφές. «Πρέπει να φτιάξουμε έναν κουμπαρά για τις φυσικές καταστροφές, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και υπογράμμισε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε βάλει ένα πολύ μεγάλο ποσό για την πολιτική προστασία”.
Έτσι στη «μάχη» για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας μπαίνουν το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής πρόκειται να συνεισφέρουν περίπου 5,5 δις ευρώ για «πράσινες» δράσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων την πολιτική προστασία (έργων πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων). Από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται σχέδιο παρεμβάσεων για φυσικές καταστροφές τουλάχιστον 1 δισ. Ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σχέδιο αναδάσωσης, ανακατασκευή πυροσβεστικών αεροσκαφών, προμήθεια αεροσκαφών, ελικόπτερα, drones, υπογειοποίηση καλωδίων ρεύματος, προμήθεια οχημάτων πυρόσβεσης και νέα συστήματα πρόληψης και προειδοποίησης καταστροφών.