Ακάθεκτοι συνεχίζουν την επέλασή τους οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν τουλάχιστον τρεις επαρχιακές πρωτεύουσες και πολιορκούν αρκετές άλλες σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, σημειώνοντας διαρκώς νίκες στη νέα εκστρατεία τους για τον έλεγχο της χώρας. Την ίδια ώρα ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.
Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Κουντούζ και στο Σαρ-ε-Πολ με τους Ταλιμπάν να ελέγχουν πλέον και τις δύο πόλεις του αφγανικού Βορρά, παρά τις αεροπορικές επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Την Παρασκευή οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρώτη τοπική πρωτεύουσα, το Ζαράντζ, στη νοτιοδυτική επαρχία Νιμόζ της χώρας, χωρίς καμία ισχυρή αντίσταση, με τους αφγανούς αξιωματούχους και πολλά μέλη του στρατού να διαφεύγουν προς το γειτονικό Ιράν. Το Σάββατο κατέλαβαν το Σεμπεργκχάν, πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Τζοουτζάν, ένα στρατηγικό σημείο με συμβολική σημασία. Η Τζοουτζάν αποτελεί προπύργιο του Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστομ, ενός ισχυρού πολέμαρχου εχθρού των Ταλιμπάν, ο οποίος μέχρι πέρυσι διατελούσε αντιπρόεδρος της χώρας, στο πλευρό του προέδρου του Αφγανιστάν Ασραφ Γκανί. Αλλες πρωτεύουσες των επαρχιών, συμπεριλαμβανομένων των Λασκάρ Γκα και Κανταχάρ, βρίσκονται υπό πολιορκία.
Κλιμάκωση της βίας
Οι Ταλιμπάν, που έχουν ήδη πάρει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών της χώρας, στοχεύουν στην κατάληψη όλης της χώρας μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποσύρει τις εναπομείνασες αμερικανικές δυνάμεις μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η κλιμάκωση της βίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο, διάλυση της χώρας ή κατάληψη από τους Ταλιμπάν ακόμα και της πρωτεύουσας Καμπούλ. Η ισλαμιστική οργάνωση δολοφόνησε την Παρασκευή τον Ντάουα Χαν Μενάπαλ, επικεφαλής του κυβερνητικού κέντρου μέσων ενημέρωσης, στην πρωτεύουσα και ανέλαβε επίσης την ευθύνη για μια πολύνεκρη επίθεση την περασμένη εβδομάδα που είχε ως στόχο τον υπουργό Αμυνας, ο οποίος δεν ήταν παρών.
Η κατάσταση στο Αφγανιστάν κινδυνεύει να βγει εντελώς εκτός ελέγχου. Επειτα από πολυήμερες συγκρούσεις, οι Ταλιμπάν φέρεται ότι χρησιμοποίησαν κανάλια νερού για να παραβιάσουν τις αμυντικές γραμμές της πόλης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιχειρηματίας δήλωσε στους «Financial Times» ότι πλέον «οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν προβάλλουν καμία αντίσταση», ενώ βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δυνάμεις των Ταλιμπάν μέσα στο παλάτι του Ντόστομ. Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους Ταλιμπάν και να ενισχύσουν το ηθικό των αφγανικών δυνάμεων εθνικής ασφάλειας, αλλά αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για «λίγα χτυπήματα». Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι αμερικανοί πολίτες πρέπει να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν «αμέσως». «Η εντολή για την αποχώρηση των αμερικανών πολιτών είναι ένδειξη της επιδεινούμενης κατάστασης της ασφάλειας», τονίζουν οι αναλυτές. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε επίσης ταξιδιωτικές οδηγίες προτρέποντας όλους τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Προειδοποίηση
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων με στόχο να τερματιστεί ο μακροβιότερος πόλεμος της Αμερικής, υποστηρίζοντας τη συμφωνία που η κυβέρνηση Τραμπ είχε συνάψει με τους Ταλιμπάν. Και οι δύο πρόεδροι έλαβαν την απόφαση παρά τις συμβουλές ορισμένων αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων θα αποθρασύνει τους Ταλιμπάν και έτσι θα ανατραπεί εντελώς η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν καταβάλλει μια τελευταία προσπάθεια για να εξασφαλίσει πολιτική διαπραγμάτευση που θα έδινε στους Ταλιμπάν ρόλο στην κυβέρνηση, αλλά χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
«Αυτές οι ενέργειες των Ταλιμπάν για να επιβάλουν βίαια τον έλεγχό τους είναι απαράδεκτες και έρχονται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό τους ότι υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία της Ντόχα», ανέφερε σε ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι Ταλιμπάν ήρθαν στην εξουσία στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Απομακρύνθηκαν μετά την εισβολή των ΗΠΑ ως απάντηση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες διεξήχθησαν από την Αλ Κάιντα, μια ομάδα τζιχαντιστών που διατηρούσε σχέσεις με τους Ταλιμπάν. Την Παρασκευή, η Ντέμπορα Λάιονς, ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, δήλωσε ότι τουλάχιστον 104 άμαχοι σκοτώθηκαν και 403 τραυματίστηκαν στο Λάσκαρ Γκα από τα τέλη Ιουλίου. Χιλιάδες άμαχοι είναι εγκλωβισμένοι στις περιοχές όπου διεξάγονται οι μάχες.