Αδιάλλακτος και προκλητικός όσο ποτέ άλλοτε, ακόμα και δεδομένων των δικών του επιδόσεων στον… τομέα της προκλητικότητας, εμφανίστηκε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times». Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την πραγματικότητα στην Κύπρο, κατά την έκφρασή του, αλλά και το γεγονός, όπως είπε, πως υπάρχουν εκεί δύο διαφορετικά κράτη και, συνεπώς, κάθε προσπάθεια να πιεστούν οι δύο κοινότητες σε έναν «μεικτό γάμο» είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη σε αποτυχία. Δεν δίστασε μάλιστα να παίξει το εθνοτικό αλλά και το θρησκευτικό χαρτί για να στηρίξει το επιχείρημά του, λέγοντας πως οι Ελληνοκύπριοι είναι Ελληνες και χριστιανοί, ενώ οι Τουρκοκύπριοι είναι άλλη φυλή, κατά την έκφρασή του. «Μιλάμε τουρκικά, η θρησκεία μας είναι το Ισλάμ και η μητέρα πατρίδα μας είναι η Τουρκία» τόνισε.
Την ίδια ώρα έσπευσε να διευκρινίσει πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια για εξεύρεση εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό οι οποίες κατέρρευσαν στο Κραν Μοντανά το 2017 και δεν κατέστη δυνατόν να αναβιώσουν ούτε στην άτυπη «5+1» διάσκεψη του περασμένου Απριλίου στη Γενεύη. «Δεν λέω ότι θα κλείσουμε την πόρτα» είπε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, αλλά φρόντισε να μην αφήσει αμφιβολίες για το πώς αντιλαμβάνεται την ανοιχτή πόρτα στον διάλογο, λέγοντας πως είναι έτοιμος για μια δίκαιη λύση βασισμένη σε δύο κυρίαρχα κράτη. Θέτοντας έτσι, ξεκάθαρα, τη βάση του διαλόγου έξω από τις παραμέτρους του ΟΗΕ και βεβαίως, τα ψηφίσματά του.
Οι υδρογονάνθρακες
Αναφερόμενος στο ζήτημα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τη δέσμευση της Κυπριακής Κυβέρνησης για διαμοιρασμό των δυνητικών κερδών από την εκμετάλλευσή τους με τους Τουρκοκύπριους. Τόνισε δε ότι οι συμφωνίες τις οποίες συνήψε το ψευδοκράτος με την Τουρκία συνεπάγονται ότι η τελευταία έχει δικαίωμα να συνεχίσει τις έρευνές της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι «Financial Times» σημειώνουν πως ο Ερσίν Τατάρ απέρριψε τον περασμένο Απρίλιο την ελληνοκυπριακή πρόταση για να ανοίξει το αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου και το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε αντάλλαγμα για την επιστροφή της Αμμοχώστου, με το επιχείρημα ότι «το να ελέγχονται τα περιουσιακά σου στοιχεία από ξένους είναι ισοδύναμο με το να χάνεις έναν πόλεμο».
Τα κατεχόμενα. Ερωτηθείς εξάλλου για την εν εξελίξει αφομοίωση των κατεχομένων στην Τουρκία, δεν το αρνήθηκε ως γεγονός, λέγοντας πως είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη αφού οι Τουρκοκύπριοι δεν βρήκαν ούτε τη φιλία, ούτε τη δικαιοσύνη που ανέμεναν από τη διεθνή κοινότητα, όπως είπε. Μόνο με τη στήριξη της Τουρκίας είναι που μια μέρα θα αναγνωριστούμε ως κράτος, πρόσθεσε, απορρίπτοντας ως αβάσιμες τις καταγγελίες για επηρεασμό του εκλογικού αποτελέσματος από την Αγκυρα στις τελευταίες εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα προκειμένου να εκλεγεί ο ίδιος αντί ο υποστηρικτής της διαδικασίας για λύση Μουσταφά Ακιντζί.